Tak dziś jemy. Biografia jedzenia - Bee Wilson - Książka | Gandalf.com.pl
Ulubione
Kategorie

Tak dziś jemy. Biografia jedzenia (miękka)

książka

Tak dziś jemy. Biografia jedzenia - opis produktu:

Jeszcze nigdy nie mieliśmy tylu superfoods i tylu rodzajów chipsów.
Jeszcze nigdy nie mieliśmy takiego problemu z definicją jedzenia.
Czy wiesz, że na Islandii uprawia się banany, a w Danii jeszcze 30 lat temu nie znano czosnku? Za życia dwóch pokoleń dokonała się globalna zmiana. Tradycyjne diety oparte na ograniczonej liczbie składników ustąpiły miejsca najrozmaitszym modom i trendom, w mediach roi się od samozwańczych ekspertów żywieniowych, a my czujemy się coraz bardziej zagubieni.
Część z nas korzysta z bogactwa, do którego wcześniej nie mieliśmy dostępu: smakuje egzotycznych ziół, zaopatruje się na ryneczkach i wymienia przepisami na wyszukane potrawy. Innych jedzenie powoli zabija: powoduje cukrzycę i problemy z sercem na skalę dotąd niespotykaną. Zdrowa żywność jest droższa i trudniej dostępna, a otyłość paradoksalnie coraz częściej idzie w parze z niedożywieniem.
Tak dziś jemy to pasjonujący reportaż o znikającej godzinie lunchu, sproszkowanych zamiennikach jedzenia takich jak Huel, braku czasu na gotowanie oraz rosnącej popularności weganizmu i Uber Eats. Jeśli chcesz się dowiedzieć, jak rewolucja żywieniowa wpływa na nasze zdrowie, relacje z ludźmi i otaczający na świat ta książka jest dla Ciebie.
S
Szczegóły

Książkowe bestsellery z tych samych kategorii

  • -37%
Policjanci. W boju miękka
25,20 zł 39.99
  • -37%
Duda i jego tajemnice miękka
25,14 zł 39.90
  • -30%
  • -34%
Rozmowy na Evereście miękka
26,40 zł 39.99
  • -38%
  • -35%
Cyberpunk 1982-2020 twarda
29,18 zł 44.90
Zapowiedź - 17.4.2020

Polecane

  • -41%
Powrót do Jedwabnego miękka
26,49 zł 44.90
  • -39%
Nela w krainie orek twarda
27,38 zł 44.90
  • -36%
Jestem nieletnią żoną miękka
24,32 zł 37.99
  • -11%
Imperator Sekrety Ojca Rydzyka miękka
48,93 zł 54.98
  • RecenzjeRecenzje
  • Książka
  • Tak dziś jemy. Biografia jedzenia
4.7/5 ( 3 oceny )
    5
    2
    4
    1
    3
    0
    2
    0
    1
    0

Zaloguj się i napisz recenzję na min. 700 znaków. Akceptując regulamin bierzesz udział w cotygodniowym plebiscycie. Do wygrania kupon 50 PLN i 15 punktów klienta.

imię, nazwisko lub nick:
Twoja ocena:
Twoja recenzja:
Wprowadź tekst z obrazka:

W przypadku naruszenia Regulaminu Twój wpis zostanie usunięty.

Podstawka

  • 21-03-2020
  • 20:50

Pięknie ilustrowana książka, która zawiera mnóstwo ciekawostek o jedzeniu. Zmieniła moje spojrzenie na kwestie jedzenia, produkowania żywności. Polecam każdemu!

Czy recenzja była pomocna?

Ilona001

  • 7-04-2020
  • 10:18

Każdego dnia na rynku wydawniczym pojawiają się książki co rusz zachwalające nowe zbawienne diety, przemawiające do czytelnika siłą perswazji i zachęcające do modnego już bycia eko. "Tak dziś jemy" na szczęście nie należy do tego grona, autor nie próbuje nikogo przekonywać, nie ocenia, nie moralizuje, rzuca na światło dzienne same fakty obnażając naszą jedzeniowa rzeczywistość. Mnóstwo analizy, rzetelnych danych i ciekawostek, a wszystko okraszona wspaniałą szata graficzną sprawiają niesamowitą przyjemność z obcowania z lekturą. Nie spodziewałam się, że temat naszego odżywiania okaże się tak obszerny i tak ciekawy. Autor świetnie obrazuje ewolucję kultury jedzenia, a fakty az mrożą krew w żyłach i po analizie każdy z nas na swój sposób wyciągnie z niej odpowiednie wnioski. Prawda okazuje się dość okrutna - na jedzenie poświęcamy coraz mniej czasy, tworzymy posiłki nieprzemyślane, w pośpiechu lub wcale, zdając się na gotowce, a wszystkie te elementy nie pozostają oczywiście obojętne dla naszego zdrowia. Świetna pozycja dla wszystkich chcących poszerzyć swą wiedzę na temat jedzenia, dobry pomysł na prezent.

Czy recenzja była pomocna?

delinquance

  • 20-03-2020
  • 16:33

"Tak dziś jemy. Biografia jedzenia" to bardzo ciekawa pozycja. Temat, który dotyczy każdego z nas. Żyjemy w czasach, w których nie da się uniknąć chemii w jedzeniu. Faszerujemy się przetworzoną żywnością. Jaki to ma na nas wpływ? Dlaczego świadomie decydujemy się szkodzić swojemu zdrowiu? "Lepsze" produkty często są dużo droższe i trudno dostępne. Dużą rolę odgrywa też pęd, w którym wszyscy żyjemy. W efekcie społeczeństwo ma problem z cukrzycą czy chorobami serca. Książka pełna jest ciekawych informacji. Składnia do zatrzymania się w pędzącej codzienności i przemyślenia tego, jak się odżywiamy. Każdy z nas zna powiedzenie ?jesteś tym, co jesz? jednak rzadko kiedy się nad tym zastanawiamy. Książka jest obszerna, jak dla mnie nie do przeczytania w jeden wieczór. Jest to raczej pozycja, którą warto sobie dawkować. Wiele wątków dotyczących ewolucji pojęcia ?jedzenie? bardzo mnie zaciekawiło. Nie jest to gatunek, po który sięgam regularnie ale jeżeli ktoś tak jak ja ma ochotę na odmianę to bardzo polecam. Ocena 4/5.

Czy recenzja była pomocna?