- Książki Książki
- Podręczniki Podręczniki
- Ebooki Ebooki
- Audiobooki Audiobooki
- Gry / Zabawki Gry / Zabawki
- Drogeria Drogeria
- Muzyka Muzyka
- Filmy Filmy
- Art. pap i szkolne Art. pap i szkolne
O Akcji
Akcja Podziel się książką skupia się zarówno na najmłodszych, jak i tych najstarszych czytelnikach. W jej ramach możesz przekazać książkę oznaczoną ikoną prezentu na rzecz partnerów akcji, którymi zostali Fundacja Dr Clown oraz Centrum Zdrowego i Aktywnego Seniora. Akcja potrwa przez cały okres Świąt Bożego Narodzenia, aż do końca lutego 2023.nych smoothies nie był mowy, o mokka frappuccino z białą czekoladą nikt nawet nie słyszał. Popkin, który wykłada dietetykę na Chapel Hill University w Karolinie Północnej, postawił sobie za życiowy cel ustalić, dlaczego nasze nawyki żywieniowe tak zasadniczo się zmieniły. Zaczął również szukać sposobów, aby najlepsze z tych zmian dało się zachować, najgorsze zaś odrzucić[20]. W początkowym okresie gromadzenia materiałów do tej książki miałam poczucie, że wszystkie drogi prowadzą mnie właśnie do niego. Bez względu na to, czy akurat szukałam konkretnych danych dotyczących podjadania albo cukru, czy gromadziłam informacje na temat zmiany nawyków żywieniowych Chińczyków w ciągu ostatniego dziesięciolecia, niezmiennie prędzej czy później rozstrzygające informacje znajdowałam w pracy, której współautorem był Popkin. Z jego rad korzystały rządy różnych krajów, między innymi Meksyku, Chile, Kolumbii i Brazylii, konsultując z nim założenia swoich wytycznych dietetycznych. Na jego stronie znajduje się zdjęcie pogodnego mężczyzny z siwą brodą, na oko po siedemdziesiątce. Miał jednak na swoim koncie tyle różnych opracowań, że zaczęłam powątpiewać w jego istnienie. Przeszło mi też przez myśl, że pod tym nazwiskiem publikuje cała grupa naukowców, którzy wspólnie pracują nad zagadnieniami z dziedziny dietetyki. Przypisy [1] Caballero, Popkin (2002). [2] , dostęp: wrzesień 2017. [3] Norberg (2016). [4] Smil (2002). [5] Norberg (2016). [6] , dostęp: October 2017. [7] Haddad, Hawkes i in. (2016); Micha i in. (2015). [8] Ley i in. (2016); Imamura i in. (2015b); Popkin (2010). [9] Imamura i in. (2015a). [10] Micha, Mazaffarian (2010). [11] Willett (2013); Van Dam, Hunter (2012); Imamura i in. (2015a). [12] Micha i in. (2015); Imamura i in. (2015a). [13] Micha (2015). [14] La Vecchia, Majem (2015). [15] , dostęp: sierpień 2018. [16] Vorster i in. (2011). [17] Tshukudu, Trapido (2016); Haggblade i in. (2016). [18] Tshukudu, Trapido (2016). [19] Haggblade (2016). [20] Popkin (2009). * Niektórzy twierdzą nawet, że wysoka umieralność z powodu chorób niezakaźnych świadczy o dobrej sytuacji współczesnych społeczeństw. Skoro bowiem każdy śmiertelnik musi z jakiegoś powodu zejść z tego świata, a w porównaniu z sytuacją sprzed 25 lat żyjemy dłużej - i dlatego umieramy na choroby o charakterze przewlekłym, w szczególności choroby serca czy nowotwory, nie zaś jako dzieci z powodu niedożywienia czy picia skażonej wody - to mamy prawo mówić o postępie. Kłopot polega jednak na tym, że znaczący odsetek zgonów i chorób ma związek z niewłaściwą dietą, więc znacznej części ludzkiego cierpienia można by łatwo uniknąć. W skali świata choroby niezakaźne odpowiadają za 80 procent lat ludzkiego życia naznaczonych niepełnosprawnością. The Way We Eat Now. Strategies For Eating in a World of Change Copyright (C) Bee Wilson 2019 Copyright (C) for the Polish edition by Wydawnictwo SQN 2020 Copyright (C) for the translation by Magda Witkowska 2020 Redakcja - Joanna Mika Korekta - Aneta Wieczorek Projekt typograficzny i skład - Joanna Pelc Rysunki - Agnieszka Jednaka Wykresy - Natalia Patorska Projekt okładki - Paweł Szczepanik / Fotografie na okładce - DiViArts / AdobeStock All rights reserved. Wszelkie prawa zastrzeżone. Książka ani żadna jej część nie może być przedrukowywana ani w jakikolwiek inny sposób reprodukowana czy powielana mechanicznie, fotooptycznie, zapisywana elektronicznie lub magnetycznie, ani odczytywana w środkach publicznego przekazu bez pisemnej zgody wydawcy. Wydanie I, Kraków 2020 ISBN EPUB: 978-83-8129-655-7 ISBN MOBI: 978-83-8129-654-0 Wydawnictwo SQN pragnie podziękować wszystkim, którzy wnieśli swój czas, energię i zaangażowanie w przygotowanie niniejszej książki: Produkcja: Kamil Misiek, Joanna Pelc, Joanna Mika, Dagmara Kolasa Design i grafika: Paweł Szczepanik, Marcin Karaś, Agnieszka Jednaka Promocja: Piotr Stokłosa, Łukasz Próchno, Gabriela Matlak, Aldona Liszka, Szymon Gagatek, Tomasz Czernich Sprzedaż: Tomasz Nowiński, Patrycja Talaga, Karolina Żak E-commerce: Tomasz Wójcik, Szymon Hagno, Łukasz Szreniawa, Marta Tabiś Administracja i finanse: Klaudia Sater, Monika Płuska, Honorata Nicpoń, Ewa Koza Zarząd: Przemysław Romański, Łukasz Kuśnierz, Michał Rędziak Spis treści Okładka Strona tytułowa Wprowadzenie. Zbieracze i ucieczka przed pożywieniem Rozdział 1. Transformacja żywieniowa Rozdział 2. Rozdźwięk Rozdział 3. Żywność w ujęciu ekonomicznym Rozdział 4. W oderwaniu od czasu Rozdział 5. Zmienny konsument Rozdział 6. Posiłek wolny od obowiązku Rozdział 7. Jedzenie według zasad Rozdział 8. Powrót do gotowania Rozdział 9. Po drugiej stronie Epilog. Nowe jedzenie na starych talerzach Podziękowania Bibliografia Przypisy Strona redakcyjna
książka
Wydawnictwo SQN Sine Qua Non |
Data wydania 2020 |
Oprawa miękka |
Liczba stron 496 |
Szczegóły | |
Dział: | Książki |
Wydawnictwo: | SQN Sine Qua Non |
Oprawa: | miękka |
Okładka: | miękka |
Rok publikacji: | 2020 |
Wymiary: | 150x215 |
Liczba stron: | 496 |
ISBN: | 9788381296533 |
Wprowadzono: | 06.03.2020 |
Zaloguj się i napisz recenzję - co tydzień do wygrania kod wart 50 zł, darmowa dostawa i punkty Klienta.