Szarlotka Lenina i inne sekrety kuchni radzieckiej
książka
Wydawnictwo WUJ |
Oprawa miękka |
- Dostępność niedostępny
Opis produktu:
W porywających wspomnieniach Anya von Bremzen odtwarza siedem dekad sowieckiego życia przez pryzmat gotowania i jedzenia, rekonstruuje też wzruszającą historię rodzinną, obejmującą trzy pokolenia. Osobista narracja jest osadzona w rzeczywistości historycznej - ukazuje krwawe rekwizycje zboża za Lenina, maniery Stalina przy stole, debaty kuchenne Chruszczowa, katastrofalną w skutkach politykę antyalkoholową Gorbaczowa, wreszcie upadek ZSRR. Wszystko to spaja w jedną całość ironiczny humor autorki, jej żarliwa nostalgia i przenikliwe spostrzeżenia. Sowiecka sztuka kulinarna poruszy zarówno waszą duszę, jak i zmysły.Niczym nędzna sierota, krążyłam więc po mieszkaniu, powtarzając sobie sarkastyczne sowieckie kawały o deficycie. "Pokroicie mi sto gramów kiełbasy" - pyta klient w sklepie. "Przynieście, to pokroimy" - odpowiada ekspedientka. Albo: "Dlaczego emigrujesz?" "Bo mam powyżej uszu tego czczenia" - odpowiada Żyd. "Kupisz papier toaletowy - trzeba uczcić tę okazję. Kupisz kiełbasę - znowu trzeba to uczcić".
-fragment książki
Szczegóły | |
Dział: | Książki |
Wydawnictwo: | WUJ |
Oprawa: | miękka |
Okładka: | miękka |
Wprowadzono: | 10.10.2016 |