- Książki Książki
- Podręczniki Podręczniki
- Ebooki Ebooki
- Audiobooki Audiobooki
- Gry / Zabawki Gry / Zabawki
- Drogeria Drogeria
- Muzyka Muzyka
- Filmy Filmy
- Art. pap i szkolne Art. pap i szkolne
O Akcji
Akcja Podziel się książką skupia się zarówno na najmłodszych, jak i tych najstarszych czytelnikach. W jej ramach możesz przekazać książkę oznaczoną ikoną prezentu na rzecz partnerów akcji, którymi zostali Fundacja Dr Clown oraz Centrum Zdrowego i Aktywnego Seniora. Akcja potrwa przez cały okres Świąt Bożego Narodzenia, aż do końca lutego 2023.miałyby chronić organizm przed nowotworem. Takimi związkami są właśnie polifenole, których (powtórzę raz jeszcze) aronia jest najlepszym źródłem. Badania pokazują, że mają one działanie chemoprewencyjne, to znaczy, że potrafią hamować powstawanie nowotworu we wczesnych etapach jego rozwoju. Zarówno owoce aronii, jak i przetwory z nich zmniejszają zdolność namnażania komórek nowotworowych w przypadku raka jelita grubego. Pod względem właściwości ochronnych i hamujących rozwój raka jelita grubego badano ekstrakty z różnych źródeł polifenoli: winogron, bzu, marchwi i rzodkiewki. Okazało się, że z rakiem jeiita grubego zdecydowanie najlepiej poradził sobie ekstrakt z aronii. Ten sam ekstrakt może również chronić przed rozwojem raka piersi. W badaniach wykazano, że polifenoie zawarte w soku z aronii mają także pożyteczne działanie w leczeniu osoby chorej na nowotwór, bo zmniejszają uboczne działanie leków przeciwnowotworowych. OCHRONA PRZED NADMIERNYM PROMIENIOWANIEM Wykonywana praca może sprzyjać występowaniu niektórych chorób. Na przykład piloci narażeni są na promieniowanie jonizujące niekiedy znacznie bardziej niż pracownicy elektrowni atomowej. Promieniowanie to powoduje, że w organizmie wytwarzane są wolne rodniki w ilościach większych niż w normalnych warunkach. Uszkadzają one lipidy, białka i DNA. Najlepszą metodą walki z wolnymi rodnikami jest podawanie silnych antyoksydantów. A gdzie jest ich więcej niż w owocach aronii? KORZYSTNY WPŁYW NA PRZEBIEG CIĘŻKIEJ CHOROBY POPROMIENNEJ W 2011 roku po wybuchu reaktora w Fukushimie Japończycy kupowali od nas aronię w ogromnych ilościach. Stało się tak dzięki inicjatywie prof. Iwony Wawer, która informowała o przeprowadzonych w Polsce badaniach nad leczeniem choroby popromiennej ekstraktem z aronii. Dlaczego owoce aronii są cenne w diecie osób otrzymujących podwyższone dawki promieniowania? Okazuje się, że dzięki wysokiej zawartości związków polifenolowych owoce aronii likwidują stres oksydacyjny po napromieniowaniu. Korzystnie oddziałują zarówno sok, jak i preparaty z aronii w odpowiedniej dawce. W ZATRUCIACH METALAMI CIĘŻKIMI Aronia ma również udowodnione naukowo korzystne działanie w przebiegu zatrucia metalami ciężkimi, w tym ołowiem. Aronia i jej produkty skutecznie zmniejszają także niekorzystne oddziaływanie oparów produktów ropy naftowej. Drogi Czytelniku! Możesz zyskać tak wiele, wzbogacając swoją dietę w owoce aronii i jej przetwory. Przeciwdziała ona chorobom serca, zmniejsza nadciśnienie, pomaga leczyć cukrzycę, działa antynowotworowo, chroni przed nadmiernym promieniowaniem. Mało tego! W żadnych badaniach nie zaobserwowano skutków przedawkowania, szkodliwego działania polifenoli ani niepożądanych objawów. Po wypiciu nawet znacznych ilości soku z aronii nie obserwowano występowania żadnych objawów ubocznych. Mam nadzieję, że przekonałam Cię, że warto zaprosić aronię do swojej diety. KOMU ZALECAM? osobom z nadciśnieniem tętniczym krwi; osobom z podwyższonym poziomem cukru we krwi lub z cukrzycą (jeśli stosujesz leki lub insulinę, koniecznie skontaktuj się wcześniej ze swoim lekarzem); wszystkim, którzy chcą wzmocnić swoją odporność; wszystkim, którzy potrzebują uzupełnienia witamin i składników mineralnych; w profilaktyce i leczeniu chorób układu sercowo-naczyniowego (hipercholesterolemia, hipertrójglicerydemia); w profilaktyce nowotworów; osobom, które często latają samolotem; osobom, które narażone są na zanieczyszczenia metalami ciężkimi. Składniki: 2 kg owoców aronii Ok. 200 g cukru lub taka sama ilość ksylitolu Owoce aronii oczyść z szypułek. Następnie dokładnie opłucz i osusz owoce. Do dużego garnka wsyp aronie i zalej zimną wodą w ilości 1,5 szklanki. Cały czas mieszając, zagotuj na dużym ogniu. Następnie zmniejsz ogień i gotuj przez ok. pół godziny, często mieszając. Sok zlej przez sitko do czystego garnka, dodaj cukier do smaku i zagotuj. Gorący syrop wlej do czystych butelek lub słoików, od razu zakręć i postaw na zakrętce na kilka godzin. W taki sposób słoik lub butelka zamknie się. Z pozostałych na sitku skórek z owoców możesz przygotować dżem. Skórki z aronii zmiel razem z jabłkami i gruszkami i z takiej mieszanki zrób dżem. Koniec wersji demonstracyjnej. Projekt i opracowanie graficzne: Marcin Jakubionek Zdjęcia na str. 81, 119, 225, 236, 255 (C) Małgorzata Różańska Jeśli nie zaznaczono inaczej zdjęcia pochodzą z domeny publicznej lub z serwisu (C) Copyright by Wydawnictwo M, Kraków 2017 (C) Copyright by Małgorzata Różańska ISBN 978-83-8043-521-6 Wydawnictwo M 31-002 Kraków, ul. Kanonicza 11 tel. 12-431-25-50; fax 12-431-25-75 Dział handlowy: tel. 12-431-25-78; fax 12-431-25-75 e-mail: Księgarnia wysyłkowa: tel. 12-259-00-03; 721-521-521 e-mail:
Szczegóły | |
Dział: | Książki |
Wydawnictwo: | Wydawnictwo M |
Oprawa: | miękka |
Okładka: | miękka |
Wymiary: | 163x220 |
Liczba stron: | 256 |
ISBN: | 978-83-8021-201-5 |
Wprowadzono: | 02.11.2017 |
Zaloguj się i napisz recenzję - co tydzień do wygrania kod wart 50 zł, darmowa dostawa i punkty Klienta.