Stan i perspektywy rozwoju rynku żywności funkcjonalnej
książka
Wydawnictwo Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego |
Oprawa miękka |
- Dostępność niedostępny
Opis produktu:
Żywność funkcjonalna stała się nowym zjawiskiem występującym na rynkach wielu krajów. Zjawisko to przyczyniło się do wzbogacania nauki o żywieniu w nowe określenia, które są wynikiem rozwoju dyscyplin pokrewnych jak ekonomia i marketing.W pracy tej zaprezentowano osiągnięcia badawcze i studia literaturowe naukowców niemieckich i polskich. Mamy nadzieję, że przedstawiony stan wiedzy stanowić będzie inspirację do realizacji dalszych badań dotyczących zachowań nabywczych konsumentów na rynku żywności funkcjonalnej.
Brak jednolitej, usankcjonowanej w prawie i powszechnie zaaprobowanej definicji żywności funkcjonalnej, zarówno na świecie, jak i w Polsce, sprzyja różnej jej interpretacji. Z konsumenckiego, a więc rynkowego punktu widzenia żywność ta z jednej strony powinna być taka jak powszechnie spożywana, a z drugiej strony powinna wyrażnie się różnić od innych produktów spożywczych. Ta pozorna sprzeczność stanowi o istocie żywności funkcjonalnej i związana jest z koniecznością wieloaspektowego rozważenia w ramach realizowanych działań z zakresu marketingu i ochrony konsumenta.
Szczegóły | |
Dział: | Książki |
Wydawnictwo: | Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego |
Oprawa: | miękka |
Wprowadzono: | 15.01.2007 |