SPRAWDŹ STATUS ZAMÓWIENIA
POMOC I KONTAKT
Ulubione
Kategorie

Sielskie smaki (twarda)

Przepisy i wspomnienia ze wszystkich zakątków Ukrainy

O Akcji

Akcja Podziel się książką skupia się zarówno na najmłodszych, jak i tych najstarszych czytelnikach. W jej ramach możesz przekazać książkę oznaczoną ikoną prezentu na rzecz partnerów akcji, którymi zostali Fundacja Dr Clown oraz Centrum Zdrowego i Aktywnego Seniora. Akcja potrwa przez cały okres Świąt Bożego Narodzenia, aż do końca lutego 2023.
Dowiedz się więcej
  • Promocja
    image-promocja

książka

Wydawnictwo Prószyński i S-ka
Data wydania 2021
Oprawa twarda
Liczba stron 352
  • Dostępność niedostępny
  • DPD dostawa za półdarmo

Opis produktu:

Najwspanialsze smaki lata i dzieciństwa.

Najnowsza książka Olii Hercules to cudowna, nostalgiczna podróż śladami smaków z dzieciństwa. W `Sielskich smakach` autorka zgromadziła 100 doskonałych przepisów kojarzących się ze szczęściem, latem, beztroską i wakacjami. Z kuchnią mamy i babuszki.

Olia, przywołując własne wspomnienia, liczne rozmowy i spotkania poświęcone gotowaniu, opisuje różnorodność i spuściznę kuchni ukraińskiej. Przybliża fenomen tzw. letnich kuchni - niewielkich, stojących w pobliżu domostw budynków, w których latem przyrządzano dania ze składników prosto z grządki i szykowano przetwory na zimę.

`Sielskie smaki` to uczta dla oka i podniebienia. Przepisom towarzyszą znakomite zdjęcia i niezapomniane opowieści o ludziach i miejscach. Ta książka przeniesie Was w sam środek upalnego lata na wsi, pachnącego sianem i dojrzewającymi owocami.

Gotuj z Olią i ciesz się latem przez cały rok!

`Sielskie smaki` to prawdziwe objawienie. Ta wyjątkowa książka w cudowny sposób przywołuje atmosferę opisywanych miejsc. Nie mogę się doczekać, kiedy zacznę gotować opisane w niej potrawy.

Nigella Lawson

Książka Olii przenosi nas do bajkowego świata. Czysta magia, zarówno w samych recepturach, jak i w opowieściach.

Anna Jones, autorka książek kulinarnych

Czytając Sielskie smaki, zakochałam się w Ukrainie. Nigdy tam nie byłam, ale piękne opowieści Olii, jej przepisy, od których samej lektury aż cieknie ślinka, oraz cudowne zdjęcia pochłaniają bez reszty. Cieszę się, że autorka podzieliła się z nami tymi sekretami kulinarnymi.

Melissa Hemsley, autorka `Sztuki dobrego jedzenia`

To wspaniała książka kucharska dla każdego, kto chciałby poznać nowe kuchnie i poszukuje inspiracji.

`Sunday Times`

Olia Hercules jest autorką wyjątkowych, nagradzanych książek kulinarnych z przepisami z różnych regionów Europy Wschodniej `Mamuszka` oraz `Kaukasis`.

Urodziła się na Ukrainie. Po pięciu latach spędzonych na Cyprze przeprowadziła się do Londynu, gdzie ukończyła studia na wydziałach italianistyki, rusycystyki i anglistyki. Kucharskie szlify zdobywała w `Leiths School of Food and Wine`. Rozwijała karierę w londyńskiej restauracji `Union Market`, a następnie została chef de partie w restauracji Yotama Ottolenghiego. Wiedza kulinarna i nietuzinkowa osobowość zapewniły jej międzynarodową renomę wybitnej kuchmistrzyni, stylistki żywności i publicystki. Olia pojawia się w programach emitowanych na kanale `The Food Network`, założyła online start-up `The Recipe Kit`, jest także autorką artykułów i filmów publikowanych przez dziennik `The Guardian`, który nadał jej tytuł Rising Star of 2015, oraz książek kucharskich, które spotkały się z uznaniem krytyków i zachwytem czytelników oraz foodies na świecie.
S
Szczegóły
Dział: Książki
Wydawnictwo: Prószyński i S-ka
Oprawa: twarda
Okładka: twarda
Rok publikacji: 2021
Wymiary: 195 x 251
Liczba stron: 352
ISBN: 9788382341966
Wprowadzono: 20.07.2021

RECENZJE - książki - Sielskie smaki, Przepisy i wspomnienia ze wszystkich zakątków Ukrainy - Olia Hercules

Zaloguj się i napisz recenzję - co tydzień do wygrania kod wart 50 zł, darmowa dostawa i punkty Klienta.

5/5 ( 2 oceny )
  • 5
    2
  • 4
    0
  • 3
    0
  • 2
    0
  • 1
    0

Wpisz swoje imię lub nick:
Oceń produkt:
Napisz oryginalną recenzję:

Krystyna9

ilość recenzji:1

10-08-2021 07:38

Książka kucharska, gdzie z przyjemnością oddałam się czytaniu dawnych wspomnien.

Czy recenzja była pomocna?

Książkolandia

ilość recenzji:147

31-07-2021 20:26

"Sielskie smaki" to książka kucharska okraszona cudownymi zdjęciami i kilkoma rozdziałami dotyczącymi letniej kuchni, bardzo niegdyś popularnej na Ukrainie. Teksty umieszczone w książce pokazują bogactwo kulinarne tego kraju, tradycje i to jak w biednych czasach korzystano z dobrodziejstw dawanych przez najbardziej urodzajny na świecie próchniczny czarnoziem. Autorka zwróciła się z prośbą do czytelników by dzielili się swoimi wspomnieniami z dzieciństwa, przekazywali przepisy charakterystyczne dla swego regionu. Czytając prawie czułam te smaki i nie ukrywam że ślinka mi nie raz pociekła. Znalazłam tu wiele połączeń smakowych, które w życiu nie przeszłyby mi do głowy, choćby wiśnie z czosnkiem lub grzybowa z kiszonymi ogórkami. Wielu dań zapewne nie uda mi się zrobić z powodu braku produktów, ale niektóre mam nadzieję zagoszczą na moim stole. Szkoda tylko że stół ten nie będzie stał w ogrodzie między drzewami wiśni i w otoczeniu pola z 25 kilogramowymi arbuzami.
Ta książka pobudza wszystkie zmysły - od smaku i zapachu świeżych produktów i gotowych dań, poprzez widok sielskich ukraińskich krajobrazów, po dotyk gorących słonecznych promieni na skórze.
Wszystko teraz można znaleźć w internecie, ale ja z przyjemnością dokładam "Sielskie smaki" do mojej kolekcji tak już niemodnych książek kucharskich. Takie piękne wydanie będzie jej ozdobą.

Opinia bierze udział w konkursie

Czy recenzja była pomocna?