SPRAWDŹ STATUS ZAMÓWIENIA
POMOC I KONTAKT
Ulubione
Kategorie

Sekrety włoskiej kuchni (twarda)

Dlaczego Włosi lubią rozmawiać o jedzeniu?

O Akcji

Akcja Podziel się książką skupia się zarówno na najmłodszych, jak i tych najstarszych czytelnikach. W jej ramach możesz przekazać książkę oznaczoną ikoną prezentu na rzecz partnerów akcji, którymi zostali Fundacja Dr Clown oraz Centrum Zdrowego i Aktywnego Seniora. Akcja potrwa przez cały okres Świąt Bożego Narodzenia, aż do końca lutego 2023.
Dowiedz się więcej
  • Promocja
    image-promocja

książka

Wydawnictwo Albatros
Oprawa twarda
Ilość stron 640
  • Dostępność niedostępny
  • DPD dostawa za półdarmo

Opis produktu:

Przewodnik kulinarny uhonorowany prestiżową nagrodą Premio Bancarella della Cucina!

Dziewiętnaście regionów Włoch i ich przysmaki w jednej książce!

Fantastyczna podróż do skąpanej w słońcu Italii, kraju, w którym kuchnię podniesiono do rangi sztuki.

Kraju, który nam, zwykłym zjadaczom chleba, nieodparcie kojarzy się ze spaghetti i pizzą. Autorka, rozkochana we Włoszech Rosjanka, mieszkająca tam od dwudziestu lat, ze znawstwem i lekkością prowadzi nas przez dziewiętnaście głównych regionów kraju - od Friulii i Górnej Adygi na północy, po Kalabrię i Sycylię na południu - przybliżając nam właściwe dla każdego obszaru potrawy, ale też kulturę i obyczaje.

Opatrzona wstępem Umberta Eco książka jest barwną mozaiką, która pozwala przeniknąć ducha Italii.


`Czytając tę książkę, mamy wrażenie przebywania we włoskim domu, w którego centrum znajduje się kuchnia, i bez względu na to, gdzie akurat siedzimy, zawsze dochodzi nas przyjazny odgłos kuchennej krzątaniny. Wydaje się, że Włosi jedzą nie po to, by podtrzymać funkcje życiowe, ale by nadać swemu życiu sens.`

wloskieprzepisy.pl
S
Szczegóły
Dział: Książki
Wydawnictwo: Albatros
Oprawa: twarda
Okładka: twarda
Wymiary: 165x235
Ilość stron: 640
ISBN: 9788381256162
Wprowadzono: 29.07.2020

RECENZJE - książki - Sekrety włoskiej kuchni, Dlaczego Włosi lubią rozmawiać o jedzeniu? - Elena Kostiukovitch

Zaloguj się i napisz recenzję - co tydzień do wygrania kod wart 50 zł, darmowa dostawa i punkty Klienta.

4/5 ( 6 ocen )
  • 5
    3
  • 4
    2
  • 3
    0
  • 2
    0
  • 1
    1

Wpisz swoje imię lub nick:
Oceń produkt:
Napisz oryginalną recenzję:

zie******************

ilość recenzji:1

13-12-2021 21:48

Zweryfikowany zakup

Autor tej opinii jest naszym klientem. Kupił ten produkt w naszym sklepie.

...

Czy recenzja była pomocna?

czytanie.na.platanie

ilość recenzji:1002

24-09-2020 13:28

Gdy za oknem szaro i smutno z przyjemnością przenoszę się do słonecznej Italii za sprawą tej przepięknie wydanej książki ?Sekrety włoskiej kuchni? i Was również do tego gorąco zachęcam.

Jeśli jesteście miłośnikami Włoch, tak jak ja, lub zamierzacie rozpocząć przygodę z tym krajem, ta książka powinna być dla Was lekturą obowiązkową. To nie tylko, jak nazwa wskazuje, kompendium wiedzy o różnorodności kulinarnej, ale również o społeczeństwie, kulturze i historii, która wywarła duży wpływ na wszystkie wymienione aspekty życia Włochów.

Autorce, od ponad dwudziestu lat mieszkającej we Włoszech, udało się uchwycić ten przepełniony codziennym luzem i uśmiechem, smakami i zapachami, klimat, który nieodparcie przyciąga mnie do tego kraju. Dzieląc książkę ze względu na regiony funduje czytelnikowi nie tylko wirtualną podróż do każdego z nich, ale i podaje na tacy tradycyjne lokalne potrawy, czy alkohole, których warto spróbować będąc w okolicy.

Jak pisze w przedmowie Umberto Eco ?być może we Włoszech bardziej niż gdzie indziej poznanie kuchni oznacza poznanie duszy mieszkańców kraju?. I tą duszę, tą pasję z którą Włosi gotują, ale też jedzą i rozprawiają o jedzeniu czuć na każdej z kart tej książki. Bo dla Włochów sztuka kulinarna to nie tylko puste słowa i to się rzeczywiście czuje.

Wydawało mi się, że dobrze poznałam Włochy podczas moich wielu wyjazdów zimowych i letnich, ale ogrom informacji, które tu znalazłam i to w jaki sposób są przedstawione, jest dla mnie odkryciem. Po lekturze tej książki wiem już, który region chciałabym jeszcze odwiedzić i przede wszystkim czego spróbować we Włoszech. A na razie przyuczam mojego psa do szukania trufli. Ponoć jesień to najlepsza pora, by wybrać się na poszukiwanie tych drogocennych grzybów w lasach Piemontu.

Mam nadzieję, że zostawiam Was z apetytem nie tylko na poznanie tej cudownej książki, czy pyszne włoskie carpaccio, brushettę, czy focaccię, ale również bliższe poznanie tego różnorodnego, cudownego kraju.

Opinia bierze udział w konkursie

Czy recenzja była pomocna?