SPRAWDŹ STATUS ZAMÓWIENIA
POMOC I KONTAKT
Ulubione
Kategorie

Przysmaki Rodziny Winnych

Konfitury, powidła, nalewki i inne przetwory

O Akcji

Akcja Podziel się książką skupia się zarówno na najmłodszych, jak i tych najstarszych czytelnikach. W jej ramach możesz przekazać książkę oznaczoną ikoną prezentu na rzecz partnerów akcji, którymi zostali Fundacja Dr Clown oraz Centrum Zdrowego i Aktywnego Seniora. Akcja potrwa przez cały okres Świąt Bożego Narodzenia, aż do końca lutego 2023.
Dowiedz się więcej
  • Promocja
    image-promocja
przeczytaj fragment przeczytaj fragment

książka

Wydawnictwo Zwierciadło
Data wydania 2020
Oprawa miękka
Liczba stron 224

Opis produktu:

Poznaj kolejne sekrety kuchni rodziny Winnych. Nie ma wątpliwości, że kulinaria są nieodłączną częścią dziedzictwa narodowego. Czy można wyobrazić sobie podróż do Włoch lub Grecji pozbawioną tamtejszych smaków? Podobnie jest z kuchnią rodzinną - to dziedzictwo tworzone przez pokolenia. Smaki dzieciństwa, które wprawiają w zachwyt i pozwalają choć na chwilę wrócić do przeszłości. Przez sto lat rodzina Winnych tworzyła swoją smakową tradycję. Jej niebagatelną częścią są przetwory i nalewki. W kolejnej książce ze smakołykami Winnych Czytelnik znajdzie kilkadziesiąt przepisów na te właśnie pyszności. Konia z rzędem temu, kto oprze się smakołykom Broni Winnej - jej wiśniowej konfiturze wzbogaconej nutą pigwy lub dżemowi aroniowo-gruszkowemu. Ałbena Grabowska, Polka o bułgarskich korzeniach. Pisarka, lekarz neurolog. Matka trójki dzieci, która nie wyobraża sobie życia bez pisania. Autorka wielu książek dla dorosłych i dla dzieci, m.in.: Tam, gdzie urodził się Orfeusz, Stulecie Winnych. Opowiadania, Stulecie Winnych. Notes kulinarny, Lot nisko nad ziemią, Ostatnia chowa klucz, Coraz mniej olśnień, Lady M., bestsellerowej sagi Stulecie Winnych oraz trylogii Alicja w krainie czasów (Wydawnictwo Zwierciadło).
S
Szczegóły
Dział: Książki
Kategoria: kulinaria,  książki kucharskie,  kuchnia polska,  poradniki,  zdrowie,  dietetyka
Wydawnictwo: Zwierciadło
Oprawa: miękka
Okładka: miękka
Rok publikacji: 2020
Wymiary: 165x220
Liczba stron: 224
ISBN: 9788381321440
Wprowadzono: 11.03.2020

RECENZJE - książki - Przysmaki Rodziny Winnych, Konfitury, powidła, nalewki i inne przetwory - Ałbena Grabowska

Zaloguj się i napisz recenzję - co tydzień do wygrania kod wart 50 zł, darmowa dostawa i punkty Klienta.

5/5 ( 1 ocena )
  • 5
    1
  • 4
    0
  • 3
    0
  • 2
    0
  • 1
    0

Wpisz swoje imię lub nick:
Oceń produkt:
Napisz oryginalną recenzję:

ANNA

ilość recenzji:646

8-01-2021 22:21

Lubimy poznawać sekrety kuchni rodzinnej i to, co powoduje w niej ten wyjątkowy smak naszych ulubionych przysmaków, że chcemy zasmakować ich ponownie.

Najczęściej są to dania wykonywane z przepisów rodzinnych, o których jedynie wiedziały tajemnicach nasze mamy i babcie.

Najlepsze jest to, że czytając tę kulinarną książkę autorstwa Pani Ałbeny Grabowskiej pt. Przysmaki Rodziny Winnych. Konfitury, powidła, nalewki i inne przetwory Cykl: Stulecie Winnych to nabiera się coraz to większej ochoty, aby zakosztować tych słynnych smakołyków, które proponuje nam babcia Bronisława Winna.

Ciekawostką, która ujęła, mnie na samym początku to jest wprowadzona przez autorkę historia o tradycjach kulinarnych rodziny Winnych, która przybliża, jakimi to przysmakami lubili się zajadać.

Szczególną uwagę w tej oto kulinarnej książce zwróciłam na następujące przepisy:

konfitura truskawkowa, pachnąca lasem konfitura poziomkowa, konfitura wiśniowa, konfitura jabłkowo- pigwowa, konfitura z marchewki, dżem aroniowo - jabłkowo- gruszkowy, dżem jabłkowo-różany, powidła z węgierek, mus rabarbarowy, śliwki w occie, sok aroniowy z nutą wiśniową, sok jagodowy, sok z derenia, kompot jagodowy, kompot wiśniowy, kwaskowaty kompot mirabelkowy, marynowana cukinia, papryka konserwowa, dynia marynowana na słodko z cynamonem, kiszona kapusta, marynowane cebulki, rydze pasteryzowane w maśle, słodko- kwaśne grzybki, nalewka z aronii, nalewka z czarnej porzeczki, nalewka truskawkowa, miodówka, jarzębinówka, wiśniówka, kminkówka, likier morelowy, pigwa w miodzie, leczniczy miód z mniszka, miód sosnowy, galaretka z czerwonej porzeczki, zakwas na żur.

Uważam, że ta kulinarna książka to nie tylko odkrywanie nowych smaków pochodzących z kuchni rodzinny Winnych, ale również podczas ich przyrządzania będziemy, mogli, wraz z ich głównymi bohaterami spędzać mile czas w naszej kuchni delektując się nowymi przepisami pochodzącymi ze spiżarni tej serialowej niezwykłej dla mnie rodziny.

Książka ta składa się z siedmiu rozdziałów opracowanych i napisanych przez autorkę językiem zrozumiałym.

Elementem dodatkowym w tej oto książce są: piękne wykonane zdjęcia przysmaków, nalewek, konfitur, dżemów oraz trafnie dobrana okładka nawiązująca do jej tytułu.

Każdy z Czytelników znajdzie w tej książce odpowiedni dla siebie przepis do przyrządzenia swojego ulubionego dania.

Warto jest mieć tę książkę.

Opinia bierze udział w konkursie

Czy recenzja była pomocna?