Książkowe bestsellery z tych samych kategorii

Przepisy z klasztornej kuchni, czyli tradycyjne przepisy dla duszy i ciała (twarda)

książka

Wydawnictwo Publicat SA
Oprawa twarda
  • Dostępność niedostępny

Opis produktu:

Ojciec Kmak - przeor klasztoru Cystersów w Szczyrzycu w Beskidzie Wyspowym zaskakuje nas bogactwem potraw codziennych i świątecznych.

Sprawdzone, zdrowe, niezawodne przepisy.
Czym wyróżnia się kuchnia klasztorna?

Po pierwsze wielką uwagę poświęca się składnikom: potrawy robione są z najwyższej jakości produktów. Jest to jedzenie proste i pożywne.

Ojciec Kmak dzieli się swoim doświadczeniem i podpowiada np. co dodać do kiszonej kapusty, co zrobić, żeby ciasto naleśnikowe było chrupiące, jak dawkować nalewkę czosnkową
Uzupełnieniem przepisów są opisy najważniejszych świąt, liczne ciekawostki i przysłowia.
S
Szczegóły
Dział: Książki
Wydawnictwo: Publicat SA
Oprawa: twarda
Okładka: twarda
Wprowadzono: 05.11.2013

RECENZJE - książki - Przepisy z klasztornej kuchni, czyli tradycyjne przepisy dla duszy i ciała

4.6/5 ( 9 ocen )
  • 5
    7
  • 4
    1
  • 3
    0
  • 2
    1
  • 1
    0

Ida

ilość recenzji:68

brak oceny 27-04-2017 13:56

Klasztorna kuchnia i zakonnik na okładce, co można pomyśleć? Asceza, post i suchy chleb codziennie? Nieprawda! Kuchnia klasztorna mieni się porami roku, żyje według nich, jak według całej natury.

Sami Cystersi, uprawiają warzywa, hodują zwierzęta - wiem, bo byłam i widziałam. Dlatego ich kuchnia jest prawdziwa, jak u babci na wsi, najlepiej wsi końca XX wieku, kiedy nie używano tylu sztucznych nawozów, barwniki stosowano do tkanin, a konserwant kojarzyć się mógł wyłącznie z nazwą konserwy ;) Tak było, kiedyś...
A kuchnia klasztorna nie przepada za nowoczesnymi zmianami i chwała jej za to!!!

Mamy więc przepisy na chleby i na prawdziwy zakwas chlebowy. Mamy opisy ziół i przypraw, przepisy na nalewki i te lecznicze i te dla smaku :)
Oczywiście znajdziemy tradycyjny makowiec i szarlotkę oraz domowe mięsa i pasztety.

I niby Ameryki nie odkrywamy, niby wszystko to już znamy, widzieliśmy i najczęściej jedliśmy, ale i tak warto tę książkę mieć w domowej biblioteczce. Nazwałabym ją taką kuchenną bazą, dla każdej kobiety, ceniącej nie tylko tradycję, ale i życie zgodne z naturą i zwyczajnie dobre, polskie jedzenie.
Do tego piękne wydanie, twarda oprawa i solidnie podane przepisy ze zdjęciami.
...