Przepisy wegetariańskie Wiosna w kuchni Pięciu Przemian
książka
Wydawnictwo Illuminatio |
Oprawa miękka |
- Dostępność niedostępny
Opis produktu:
"Wiosna w kuchni Pięciu Przemian" to zbiór ponad stu autorskich przepisów - na dania wegetariańskie, a także bezglutenowe - opatrzonych zdjęciami apetycznych potraw.Przepisy dopasowane zostały do konkretnej pory roku z zachowaniem zasad Pięciu Przemian, dotyczących składników, przemian i smaków. W sześciu rozdziałach zawarte zostały przepisy na wiosenne zupy, surówki i sałatki, warzywa gotowane, duszone i pieczone, dania główne, przekąski i dodatki oraz desery.
To twój osobisty przewodnik po kuchni Pięciu Przemian, dzięki któremu:
- Poznasz składniki, tajniki, receptury i nowe smaki;
- Rozwiniesz swój potencjał kulinarny oraz nauczysz się komponować pyszne, zdrowe i zrównoważone posiłki powiązane z wiosną;
- Nauczysz się wsłuchiwać w swój organizm, przywrócisz mu równowagę, a przede wszystkim osiągniesz pełną harmonię w życiu.
Wiosną wszystko budzi się do życia - rośnie. Według Pięciu Przemian, także potrawy przyrządzane o tej porze roku wykazują cechy yang, które jest żywe, szybkie i porusza się w górę. Na przykład wiosenne zupy są lekkie, rzadkie i rześkie. Z wiosną koreluje smak kwaśny, który ma działanie ściągające - równoważy to, co rośnie, przez co harmonizuje organizm. Wiosną króluje też zieleń, której nie da się nie zauważyć także w kuchni - z niecierpliwością czekamy na nowalijki. Wtedy także wyśmienicie smakują szczypiorek, młode zioła i ziemniaki czy truskawki, które w żadnej innej porze roku nie będą smakowały lepiej.
Poznaj prosty sposób na zdrowe i pyszne potrawy, przygotowywane z sezonowych, ogólnodostępnych składników!
To nie lada gratka dla miłośników gotowania według kuchni Pięciu Przemian i dla tych, którzy chcieliby spróbować swoich sił w tej metodzie - pierwsza z serii czterech książek kulinarnych na każdą porę roku.
Anna Czelej - ponad dwadzieścia lat temu zajęła się chińską filozofią przyrody oraz kuchnią Pięciu Przemian, od tamtej pory wciąż eksperymentuje z potrawami wegetariańskimi - tworząc nowe przepisy i fotografując swoje dokonania. Jest autorką dwóch świetnie przyjętych książek o gotowaniu według Pięciu Przemian.
Szczegóły | |
Dział: | Książki |
Wydawnictwo: | Illuminatio |
Oprawa: | miękka |
Okładka: | miękka |
Wprowadzono: | 27.03.2013 |