Książkowe bestsellery z tych samych kategorii

Prawne aspekty wprowadzania nowej żywności na rynek unijny

książka

Wydawnictwo Iuris
Oprawa miękka
  • Dostępność niedostępny

Opis produktu:

Przedmiotem rozważań poczynionych w pracy doktorskiej jest zagadnienie wprowadzania nowej żywności na rynek unijny.
Szczególnym wyzwaniem przed jakim staje WPR, rolnictwo i cały współczesny świat jest zapewnienie bezpieczeństwa żywnościowego w obliczu rosnącego zapotrzebowania na środki spożywcze. Rozwiązaniem problemu zwiększającego się popytu na żywność powinien być wzrost produkcji konwencjonalnej żywności, a także poszukiwanie alternatywnych źródeł pożywienia i wprowadzanie na rynek nowej żywności. Może być ona niespożywaną dotychczas w UE żywnością z państw trzecich albo wynikiem stosowania nowych sposobów produkcji lub przetwarzania. Są to jednak produkty, których bezpieczeństwo nie zostało dotychczas potwierdzone doświadczeniem bezpiecznej konsumpcji w UE. Z tego powodu może ona stanowić zagrożenie dla życia i zdrowia konsumentów w UE.

Celem pracy jest próba udzielenia odpowiedzi na pytania, czy i w jakim stopniu regulacje prawne dotyczące wprowadzania do obrotu w UE nowej żywności chronią zdrowie i życie ludzi, zapewniając jednocześnie swobodny przepływ tego rodzaju żywności w UE oraz ochronę interesów ekonomicznych zarówno konsumenta,jak i podmiotu działającego na rynku spożywczym.
S
Szczegóły
Dział: Książki
Wydawnictwo: Iuris
Oprawa: miękka
Okładka: miękka
Wprowadzono: 11.06.2018

RECENZJE - książki - Prawne aspekty wprowadzania nowej żywności na rynek unijny

4.3/5 ( 4 oceny )
  • 5
    3
  • 4
    0
  • 3
    0
  • 2
    1
  • 1
    0