książka
Wydawnictwo Olesiejuk |
Oprawa twarda |
Opis produktu:
Od Black Velvet do White Russian, od Manhatann do Mai Tai - odkryj sekrety przyrządzania klasycznych drinków w wersji słynnego barmana Bena Reeda. Czym właściwie jest koktajl? Wykwintna sztuka mieszania trunków zawiera się w poszukwaniu i opracowaniu idealnej równowagi między szeregiem zupęłnie odmiennych składników. Z wyjątkiem drinków bezalkoholowych, obdarzonych nazwą mocktail (czyli parodnia koktajlu, co ma podkreslić ich relację z koktajlami prawdziwymi), podstawę koktajlu stanowi najczęściej mocny alkohol - whisky, gin, wodka, rum, teguila, koniak - zawierający najczęściej co najmniej czterdzieści procent alkoholu. Następnie łączy się je z dodatkami smakowymi, jak wermut lub bitters, które czynią napoój słodszym, bardziej cierpkim, pikantnym, aromatycznym lub przydają mu innych właściwości, zależnie od zamairu, upodobań oraz czasu podania drinka. Skąłdniki te są następnie wstrząsane lub mieszane z lodem za pomocą shakera, szklanicy barmańskiej lub blendera, zaleznie od drinka.
Szczegóły |
Dział: | Książki |
Wydawnictwo: | Olesiejuk |
Oprawa: | twarda |
Okładka: | twarda |
Wprowadzono: | 02.01.2013 |