Książkowe bestsellery z tych samych kategorii

Polska kuchnia myśliwska (twarda)

książka

Wydawnictwo Publicat SA
Oprawa twarda
  • Dostępność niedostępny

Opis produktu:

Książka dostarczy wielu pomysłów na pyszne potrawy. Sięgając do tradycji, zaskoczymy naszych najbliższych, podając np. pieczeń z sarny w śmietanie, bażanta w wiśniowym sosie, kuropatwy duszone w czerwonej kapuście, bigos hultajski czy pasztet z zająca. Do opisanych dań idealnie pasować będą zaproponowane przez Ewę Aszkiewicz sosy (gorące i zimne), nalewki oraz konfitury.
Jakkolwiek poszukiwanie składników i przygotowanie dań z dziczyzny będzie wymagało nieco więcej wysiłku, warto go podjąć. Autorka sięgnęła do rodzinnych zapisków kulinarnych i proponuje sprawdzone przepisy kuchni myśliwskiej, zachęcając do odkrywania na nowo różnorodnych, niebanalnych smaków.
S
Szczegóły
Dział: Książki
Wydawnictwo: Publicat SA
Oprawa: twarda
Okładka: twarda
Wprowadzono: 13.01.2012

RECENZJE - książki - Polska kuchnia myśliwska

4/5 ( 2 oceny )
  • 5
    1
  • 4
    0
  • 3
    1
  • 2
    0
  • 1
    0

Tomasz M.

ilość recenzji:271

brak oceny 19-04-2012 13:03

Nie wiem jak wam, ale dla mnie takie rarytasy jak bażant w wiśniowym sosie czy pieczeń z sarny w śmietanie brzmią wybornie. I choć wydaje się, że współcześnie zdobycie dziczyzny jest w Polsce niemożliwe, w rzeczywistości okazuje się zupełnie inaczej. Nie jest to łatwe, ale przy odrobinie starań i poszukiwań można legalnie zdobyć takowe mięso. Gorzej rzecz ma się z przepisami kucharskimi... bo dziczyznę przygotowuje się nieco inaczej niż wieprzowinę, wołowinę czy drób. Stostuje się inne przyprawy, inne czasy gotowania i pieczenia, inne sosy i marynaty. I z tym właśnie jest problem, rzadko w Polsce stosuje się dziczyznę, więc i ze sprawdzonymi przepisami na takowe mięso jest nieco gorzej. Na szczęście jest Ewa Aszkiewicz z jej kulinarnymi arcydziełami na dziko w książce kucharskiej "Polska kuchnia myśliwska". Co w niej znajdziemy? Jak wspomniałem - arcydzieła kulinarne. Istne rarytasy. Podniebienowa poezja. Na 144 stronach zawarto nie tylko wspomniane przeze mnie sztuczki na wykonanie przepysznego i aromatycznego bażanta w sosie wiśniowym, czy też pieczeni z sarny w śmietanie. Znajdziemy tam nie tylko przepis na pasztet z zająca, bigos hultajski czy kuropatwy duszone w czerwonej kapuście. Znajdziemy tam dziesiątki tajnych mikstur na magię kuchenną z dziczyzną w roli głównej, wraz z przepisami na niebywałe i idealnie pasujące do tego sosy, czy też nalewki oraz konfitury. Cieknie już wam ślinka? Nie dziwię się, to naturalna reakcja na przepisy zawarte w "Polskiej kuchni myśliwskiej". I równie naturalnym jest to, by ową książkę mieć w swej przykuchennej kolekcji by zawsze móc sięgnąć po sprawdzone i najwyższych lotów porady Ewy Aszkiewicz... Polecamy we trójkę - ja, moje podniebienie i mój żołądek ;)