Podstawy dietetyki
książka
Wydawnictwo Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego |
Oprawa miękka |
- Dostępność niedostępny
Opis produktu:
Przedmowa (Jacek Bujko) 51. Wprowadzenie do dietetyki (Ewa Lange) 7
2. Ogólna charakterystyka diet objętych systemem dietetyczym
(Jacek Bujko) 21
3. Żywienie dzieci w pierwszym roku życia (Bożena Rutkowska) 43
4. Dieta w wybranych schorzeniach przewodu pokarmowego
(Dariusz Włodarek, Ewa Lange) 58
5. Zaburzenia trawienia i wchłaniania
(Dariusz Włodarek, Bożena Rutkowska) 84
6. Ostre i przewlekłe wirusowe zapalenia wątroby (Danuta Gajewska) 96
7. Kamica pęcherzyka żółciowego (Danuta Gajewska) 107
8. Kamica układu moczowego (Lucyna Kozłowska) 117
9. Patofizjologia i dietoterapia otyłości (Dariusz Włodarek, Ewa Lange) 128
10. Dietoprofilaktyka i dietoterapia powikłań miażdżycy (Ewa Lange) 151
11. Patofizjologia i dietoterapia cukrzycy (Bożena Rutkowska) 179
12. Postępowanie dietetyczne w cukrzycy (Bożena Rutkowska) 192
13. Niefarmakologiczne metody leczenia nadciśnienia tętniczego
(Danuta Gajewska) 202
14. Dietoterapia i dietoprofilaktyka osteoporozy
(Jacek Bujko, Sa’eed Bawa) 219
Szczegóły | |
Dział: | Książki |
Wydawnictwo: | Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego |
Oprawa: | miękka |
Wprowadzono: | 31.07.2007 |