Pieczenie ciast - opis produktu:
Ciasto - plastyczna i elastyczna masa powstała przez zagniecenie mąki, wody i innych składników, np. cukru, jajek, tłuszczów.
Niektóre ciasta, np. na bezy lub makaroniki nie zawierają w swoim składzie w ogóle mąki. Do wielu ciast dodaje się nie wodę, lecz mleko, maślankę, kefir, jogurt, roztopione masło, olej, sok owocowy, napój gazowany itp. Zdarza się też, że nie ma w nich żadnego płynu, tylko jajka, np. ciasta na biszkopty, lub też miód, np. ciasta na niektóre pierniki i miodowniki. W zależności od przeznaczenia może zostać poddane fermentacji przy pomocy drożdży lub zakwasu, co spulchnia lub czasami zakwasza ciasto. W celu spulchnienia ciasta używa się również np. sody oczyszczonej, proszku do pieczenia, lub piany z białek.
Ciasta można piec, gotować i smażyć, a otrzymuje się makarony, kluski, pieczywo zwykłe (chleby), półcukiernicze (chały, strucle) i cukiernicze (ciasta, ciastka, torty).
Książka Pieczenie ciast pochodzi z wydawnictwa Graf-ika. Autorem książki jest Róża Makarewiczowa. Należy do gatunków: kulinaria, Desery i ciasta. Książka Pieczenie ciast liczy 212 stron. Jej wymiary to 155x215. Oprawa jest twarda. Szczegóły - Dział: Książki
- Kategoria: kulinaria, Desery i ciasta
- Wydawnictwo: Graf-ika
- Oprawa: twarda
- Okładka: twarda
- Wymiary: 155x215
- Ilość stron: 212
- ISBN: 9788365602664
- Wprowadzono: 28.04.2019
- -30%

- -30%

- -43%

- -44%

- -44%

- -41%

Podobał Ci się ten tytuł? Zainspirował Cię? A może nie zgadzasz sie z autorem, opowiedz nam o tym, opisz swoje doznania związane z lekturą.