Pasja smaku (twarda)

Przepisy z restauracji Aubergine

książka

Wydawnictwo Publicat SA
Oprawa twarda
  • Dostępność niedostępny

Opis produktu:

Gordon Ramsay jest uważany za największy brytyjski talent kulinarny.
W Pasji smaku znalazło się ponad 100 przepisów, charakteryzujących się niezwykłą lekkością i intensywnością smaku. Wykorzystując wyłącznie najświeższe składniki, minimalne ilości masła i śmietany oraz najbardziej klarowne, nasycone intensywnym smakiem buliony, Ramsay przyrządza wysublimowane potrawy, dostarczające podniebieniu wspaniałych wrażeń. Wiele jego znanych przepisów - m.in. zupa cappuccino z langust i soczewicy, tortellini z ratatouille z warzywami w sosie gazpacho czy rabarbarowy cre`me brulee - zostało dostosowanych do możliwości kuchni domowej i podzielonych na łatwe do zrealizowania etapy.
Czy wiesz, że... Gordon Ramsay rozpoczął swą barwną karierę jako zawodowy futbolista w drużynie Glasgow Rangers. Obecnie jest jedynym brytyjskim kuchmistrzem, który może się poszczycić aż czterema gwiazdkami przyznanymi przez prestiżowy gastronomiczny Przewodnik Michelin. `Pasja smaku` autorstwa Gordona Ramsaya zdobyła nagrodę Glenfiddich za Najlepszą Książkę Kulinarną.

Thene Prince pisze: `Każda strona tej książki jest przesycona pasją przyrządzania wykwintnych potraw (...). Najprostsze składniki Gordon łączy w taki sposób, że powstają cudowne dania, będące poezją smaku.`
S
Szczegóły
Dział: Książki
Wydawnictwo: Publicat SA
Oprawa: twarda
Okładka: twarda
Wprowadzono: 16.11.2011

RECENZJE - książki - Pasja smaku, Przepisy z restauracji Aubergine

4.7/5 ( 23 ocen )
  • 5
    20
  • 4
    1
  • 3
    0
  • 2
    1
  • 1
    1

Antykwa

ilość recenzji:2

brak oceny 28-03-2018 18:28

Zweryfikowany zakup

Autor tej opinii jest naszym klientem. Kupił ten produkt w naszym sklepie.

Gordon Ramsay - jeden ze współczesnych bogów sztuki kulinarnej uchyla rąbka tajemnicy swojego warsztatu i stylu pracy. W pierwszej chwili myślałam,że to będzie kolejna celebrycka, śliczniutka książka o gotowaniu, a tu spora niespodzianka. Dostajemy uczciwie przedstawioną porcję przepisów z dokładnym wyjaśnieniem ich przygotowywania. Bez zbędnych mądrości, za to z dobrze przedstawioną filozofią podejścia do tematu. Ramsay udowadnia, że jest przede wszystkim profesjonalistą, który swoją "Pasję smaku" traktuje poważnie.Jest to pozycja, o tyle ciekawa, że zwraca uwagę nie tylko na konkretne przepisy i metodykę ich przyrządzania, ale również na filozofię podejścia kucharza do gotowania. Bardziej jest to opis swoistej kultury kreowania posiłków, niż zwykła książka kucharska. Ramsay przedstawia dokładnie organizację tworzenia potraw, oraz niezwykle istotą w całym procesie - kolejność działań. Przepisy są opisane z dbałością o każdy detal, a jednocześnie konkretnie. Sam układ książki jest bardzo praktycznie zestawiony. Początkowe dania bazowe są wręcz drobiazgowo opisane i jest zawsze wyjaśnione, dlaczego taki rodzaj dbałości o szczegóły jest w całym procesie powstawania potraw tak bardzo znaczący. Przedstawione recepty na wykwintne dania, raczej nie nadają się dla początkujących kucharzy, co zresztą jest również zaznaczone w książce. Są to jednak wyjątkowe i finezyjne propozycje warte wysiłku. Książka nie jest przesadnie nasycona zdjęciami, ale przegląda się ją z przyjemnością. Format i układ graficzny są wygodne i estetyczne. Układ przedstawienia przepisów i procesów gotowania jest bardzo klarowny. Może jedynym mankamentem jest ilość receptur, która mogłaby być nico większa. Tak, czy inaczej jest to bardzo smakowite, pod każdym względem, wydawnictwo, które każdy wielbiciel współczesnej, nietuzinkowej kuchni powinien posiadać.