Owoce egzotyczne

Domowa uprawa, przepisy, przetwory

książka

Wydawnictwo RM
Oprawa miękka
  • Dostępność niedostępny

Opis produktu:

Owoce egzotyczna.
Domowa uprawa, przepisy, przetwory

Jeszcze do niedawna rozmaite owoce egzotyczne, jak choćby liczi, granat czy karambola, były u nas zupełnie nieznane albo pojawiały się z rzadka w dobrze zaopatrzonych delikatesach, gdzie stanowiły botaniczną ciekawostkę. Dziś z powodzeniem można uprawiać je w domu.
By na naszym parapecie lub tarasie pojawiły się cytrusy, awokado lub granaty, czasem wystarczy jedynie kilka pestek. W poradniku opisano krok po kroku, jak rozmnażać, pielęgnować i do czego wykorzystywać zarówno popularne, jak i rzadkie owoce egzotyczne. Doradzono, jak wysiewać pestki, kiedy przesadzać młodą roślinę i jak ją nawozić. Osobny rozdział poświęcono niezwykłym właściwościom leczniczym i kosmetycznym owoców egzotycznych. Dowiesz się z niego, jakie owoce powinny jeść osoby o wrażliwym żołądku i dzieci, a także jak zafundować sobie egzotyczną maseczkę pielęgnującą lub orzeźwiającą herbatę owocową. W książce opisano także różne sposoby wykorzystania owoców egzotycznych w kuchni. Przepisy na dania pikantne, ciasta, kolorowe desery, sałatki, napoje i konfitury zainteresują z pewnością każdego smakosza.
S
Szczegóły
Dział: Książki
Wydawnictwo: RM
Oprawa: miękka
Okładka: miękka
Wprowadzono: 17.09.2009

RECENZJE - książki - Owoce egzotyczne, Domowa uprawa, przepisy, przetwory

4.4/5 ( 13 ocen )
  • 5
    9
  • 4
    1
  • 3
    2
  • 2
    1
  • 1
    0

Liikiierka

ilość recenzji:217

brak oceny 27-01-2011 20:58

Od czasu jak upadła potwornie paskudna komuna i otworzyły się dla naszej ukochanej Polski rynki światowe, zaczęły do niej napływać coraz liczniej zagraniczne towary, nierzadko towary nieznane w Polsce, towary mocno egzotyczne. No dobrze, pojawiły się one na półkach polskich sklepów... ale co z nimi robić? Fajnie jest sobie kupić taki egzotyczny owoc, tylko to nie jest pamiątka, która poleży w pokoju jako ozdoba egzotyczne owoce jeszcze lepiej smakują, niż się prezentują. Dlatego warto sięgnąć po książkę Gabriele Lehari, która to opowie nam o tym co z takimi owocami zrobić, jak je przyrządzić, jak zjeść... Smacznego!