- Książki Książki
- Podręczniki Podręczniki
- Ebooki Ebooki
- Audiobooki Audiobooki
- Gry / Zabawki Gry / Zabawki
- Drogeria Drogeria
- Muzyka Muzyka
- Filmy Filmy
- Art. pap i szkolne Art. pap i szkolne
O Akcji
Akcja Podziel się książką skupia się zarówno na najmłodszych, jak i tych najstarszych czytelnikach. W jej ramach możesz przekazać książkę oznaczoną ikoną prezentu na rzecz partnerów akcji, którymi zostali Fundacja Dr Clown oraz Centrum Zdrowego i Aktywnego Seniora. Akcja potrwa przez cały okres Świąt Bożego Narodzenia, aż do końca lutego 2023.zać światu swoją miłość do jedzenia. Stanisław Czerniecki był również organizatorem uroczystości dworskich. Moją uwagę przykuły liczby dotyczące wesela, które zostało zorganizowane w 1661 roku. ,,Ucztę szykowało 75 kucharzy, a na jej przygotowanie zużyto 60 wołów, 5000 kapłonów, 8000 kur, 18 000 jajek, ponad 13 000 ryb i szereg innych wiktuałów. Goście mieli wypić 270 beczek samego tylko węgierskiego wina". Jak widać, przyjęcia organizowane przez Czernieckiego nie należały do najskromniejszych. ,,W samym założeniu organizacji wielkopańskiego przyjęcia weselnego tkwiła idea ostentacyjnego marnotrawstwa".1) Darmowy fragment Badania na temat historii kulinariów to zarówno poszukiwania wiedzy w naukach humanistycznych, takich jak antropologia, etnografia, socjologia, jak i dogłębna analiza danego obszaru oraz uwarunkowań jego środowiska. Mam tu na myśli geografię, klimatologię i botanikę. Gospodarka danego kraju również odegrała znaczącą rolę w tym procesie. Kiedyś to ona tak naprawdę dyktowała, co znajdowało się na talerzach naszych dziadków. Potem wpływała na to szeroko pojęta sztuka kulinarna, a na sam koniec dołączyła do tego grona zacna gastronomia. Rewolucja żywieniowa przybierała i nadal przybiera nowe kształty. Dziś wielkie obżarstwo podyktowane dostępnością produktów kłóci się z nową dziedziną żywienia, jaką jest dietetyka. Sztuczna żywność, dodatki chemiczne i sposób konserwacji doprowadziły do wystąpienia wielu chorób cywilizacyjnych. Natomiast w innych rejonach naszego świata panuje głód dziesiątkujący ludność. Czytam o tym codziennie. Spotykam się z wieloma osobami na warsztatach kulinarnych, które zagubione w szumie informacyjnym szukają podstaw, by dobrze odżywić swoje ciało. Coco Chanel powiedziała kiedyś, że ,,moda przemija, a styl pozostaje". Moją misją jest wykształcić u wielu osób nawyki żywieniowe, które pozwolą przemijać modom kulinarnym. Chciałabym też, żeby ich miejsce zajął indywidualny dla każdego styl żywienia. Bo każda jednostka ma osobny kod metaboliczny, uwarunkowany również tradycją żywienia na danym obszarze. Dążąc do tego, by dobrze się odżywiać, wiele osób poszukuje nowinek z dalekich kontynentów. Swoje nadzieje lokuje między innymi w kuchniach azjatyckich. Nic dziwnego. Obecnie Azjaci to najdłużej żyjący obywatele świata. Sama jestem zakochana bez pamięci w kuchni tajskiej i zawsze powtarzam, że jest ona moją pasją, a świadome żywienie to moja misja. Czy jednak tajskie specjały stanowią dla nas idealne rozwiązanie na co dzień? Darmowy fragment Odżywianie powinno w pierwszej kolejności wspierać nasze zdrowie. W tym procesie ogromne znaczenie mają pory roku oraz klimat. Codziennie zjadamy około pięciu posiłków, czyli każdego dnia około pięciu razy mamy szansę zrobić coś dobrego dla swojego organizmu. I mimo że dostrzegamy pewne anomalie pogodowe, które występują na świecie, to jednak nasz klimat wciąż pozostaje niezmienny. Żyjemy w klimacie zimnym i wilgotnym, co oznacza, że przez mniej więcej osiem miesięcy w roku powinniśmy żywieniem dogrzewać nasze narządy wewnętrzne. Co to tak naprawdę znaczy? Darmowy fragment Darmowy fragment Darmowy fragment Darmowy fragment Darmowy fragment Darmowy fragment Darmowy fragment Darmowy fragment Darmowy fragment Z całego serca chciałabym podziękować kilku osobom, które pomogły mi podczas prac nad tą książką. Przede wszystkim Ewelinie Tomczuk, której dedykuję Darmowy fragment Tytuł: Nowoczesna kuchnia polska Darmowy fragment
Szczegóły | |
Dział: | Książki |
Wydawnictwo: | Pascal |
Oprawa: | miękka |
Okładka: | miękka |
Rok publikacji: | 2017 |
Wymiary: | 160x235 |
Liczba stron: | 288 |
ISBN: | 978-83-8103-146-2 |
Wprowadzono: | 06.11.2017 |
Zaloguj się i napisz recenzję - co tydzień do wygrania kod wart 50 zł, darmowa dostawa i punkty Klienta.