SPRAWDŹ STATUS ZAMÓWIENIA
POMOC I KONTAKT
Ulubione
Kategorie

Nowoczesna dietetyczna książka kucharska

O Akcji

Akcja Podziel się książką skupia się zarówno na najmłodszych, jak i tych najstarszych czytelnikach. W jej ramach możesz przekazać książkę oznaczoną ikoną prezentu na rzecz partnerów akcji, którymi zostali Fundacja Dr Clown oraz Centrum Zdrowego i Aktywnego Seniora. Akcja potrwa przez cały okres Świąt Bożego Narodzenia, aż do końca lutego 2023.
Dowiedz się więcej
  • Promocja
    image-promocja
przeczytaj fragment przeczytaj fragment

podręcznik

Wydawnictwo PZWL
Data wydania 2022
ISBN 978-83-200-4745-5

     

  • Wysyłamy w 24h
  • DPD dostawa za półdarmo

Opis produktu:

Jest to nowoczesna i wszechstronna publikacja ze sprawdzonymi przepisami. Przedstawione receptury smacznych i łatwych do przygotowania potraw, uwzględniają zapotrzebowanie organizmu na składniki odżywcze, witaminy i minerały i przeznaczone są dla wszystkich stosujących dietę w warunkach domowych. Książka będzie tez przydatna w planowaniu jadłospisów w szpitalach oraz palcówkach zbiorowego żywienia.

Wznowienie wydania 2
S
Szczegóły
Dział: Podręczniki szkolne
Kategoria: szkoły wyższe,  nauki medyczne
Wydawnictwo: PZWL
Oprawa: miękka
Okładka: miękka
Rok publikacji: 2022
Wymiary: 140x200
Liczba stron: 631

RECENZJE - Podręcznik - Nowoczesna dietetyczna książka kucharska

Zaloguj się i napisz recenzję - co tydzień do wygrania kod wart 50 zł, darmowa dostawa i punkty Klienta.

4.7/5 ( 11 ocen )
  • 5
    9
  • 4
    1
  • 3
    1
  • 2
    0
  • 1
    0

Wpisz swoje imię lub nick:
Oceń produkt:
Napisz oryginalną recenzję:

Ewelina Artwik

ilość recenzji:1

brak oceny 18-08-2014 11:13

Jesteś tym, co jesz! Chyba każdy zna te słowa. W dzisiejszych czasach, niestety, coraz więcej ludzi choruje przez złe odżywianie. W sklepie wkładamy do naszego koszyka produkty, które nam wydają się zdrowe. Tymczasem zwykły jogurt zawiera niekiedy pięć łyżeczek cukru. Zwyczajne mleko wytrzymuje znacznie dłużej, nie mówiąc już o innych produktach. Producenci, aby mało wydać na wytworzenie żywności, a za to sprzedać jak najdrożej, stosują radykalne kroki. Niestety coraz mniej ludzi zdaje sobie sprawę z tego, czym się karmi.

Zofia Wieczorek-Chełmińska przychodzi z pomocą osobom, które pragną zdrowo się odżywiać, oferując publikację Nowoczesna dietetyczna książka kucharska. Książka została wydana po raz pierwszy we wcześniejszych latach, natomiast w tym roku jej wydanie zostało wznowione. Autorka ma nadzieję, że przysłuży się w poprawie stanu zdrowia wielu ludzi, chce także, żeby byli oni świadomi tego, co kładą sobie na talerz.

Książka podzielona jest na dwie części: ogólną i szczegółową. W ogólnej części autorka przedstawiła zdrowotne podstawy żywienia, m.in. sześciopunktowy program racjonalizacji sposobu odżywienia wg. Trimmera. Dowiemy się również, jak obliczyć swoje zapotrzebowanie energetyczne. Dodatkowo znajdziemy szeroki zakres wiedzy na temat białek, tłuszczy, węglowodanów itp. Ten dział bogaty jest także w tabele, które ułatwiają odbiór tekstu. Zofia Wieczorek-Chełmińska dokonała również dietetycznej i zdrowotnej oceny ważniejszych produktów spożywczych. Dowiemy się wiele o produktach, takich jak: bakłażan, cebula, grejpfrut, herbata, orzechy itp. Dla wielu osób praktyczne okażą się również przykłady jadłospisów.

Przejdźmy więc do części szczegółowej, która jest bardziej rozbudowana. Dominują w niej przepisy. Na początku znajdziemy listę napojów, a następnie instrukcje, jak je przyrządzić. Przyznam, że jest tu wiele ciekawych pomysłów na smaczne napoje, których sama mam ochotę spróbować. Przy każdym przepisie zamieszczone są również wartości odżywcze, np. herbata z mlekiem zawiera: wapń, żelazo, witaminę A, B1, B2, C a także cholesterol. Do tego wypisane są również kalorie oraz ilość białek, tłuszczy, węglowodanów, błonnika itp. Kolejno znajdziemy przepisy na chleb domowy, dodatki do pieczywa, przystawki, zupy, dodatki do zup, potrawy z mięsa zwierząt rzeźnych, drobiu i ryb, potrawy półmięsne, potrawy jarskie, potrawy z warzyw i owoców, sosy, wypieki domowe. Pisarka daje swoim czytelnikom wskazówki, jak powinniśmy oczyszczać i myć warzywa oraz owoce.

Dlaczego ta publikacja jest wartościowa? Ponieważ porusza bardzo ważny i aktualny temat odżywiania. Aktualny, ponieważ społeczeństwo ma coraz większe problemy z nadwagą i otyłością, jak i innymi chorobami wywołanymi złym odżywianiem. Jest to książka idealna dla osób, które chcą nabyć wiedzę o zdrowej żywności. Autorka opisała wszystko prostym językiem. Nie operuje niezrozumiałymi terminami medycznymi, które zniechęcają bardzo często do czytania.

Nowoczesna dietetyczna książka kucharska da wam wiedze, dzięki której będziecie mogli świadomie się odżywiać. W dzisiejszych czasach ważna jest świadomość tego, co jemy, gdyż - tak jak wspomniałam na początku - zwykły jogurt może zawierać nawet cztery łyżeczki cukru. Niestety cukier wywołuje wiele szkód w naszym organizmie. Oczywiście jest to jeden przykład z wielu. Pomimo tego, że bardziej stronię za innym sposobem żywienia i wspieram Iwonę Wierzbicką, to uważam, że książka ta powinna znaleźć się w każdym domu.

Czy recenzja była pomocna?

olll ssssie

ilość recenzji:261

brak oceny 14-04-2011 23:37

Zofia Wieczorek-Chełmińska jest dla mnie mistrzynią jeśli chodzi o redagowanie i przygotowywanie książek kucharskich. "Nowoczesna dietetyczna książka kucharska" to kolejny jej arcymistrzowski wyczyn, który wprowadza nas w meandry niezwykle pysznej, ale zarazem dietetycznej, czyli zdrowej kuchni. Nam, Polakom, mocno się przydadzą takie porady. Tym bardziej, że są zebrane w książce ciekawej, interesująco opisanej, dobrze ilustrowanej, smakowitej już w samych swych opisach... "Nowoczesna dietetyczna książka kucharska" powinna zagościć w każdym domu, gdyż dzięki tej książce mamy okazję odżywiać się zdrowo, nie tracąc przy tym poczucia smaku. Gorąco polecam!

Opinia bierze udział w konkursie

Czy recenzja była pomocna?