książka
Wydawnictwo Olesiejuk |
Oprawa miękka |
- Dostępność niedostępny
Opis produktu:
Okuld agrestówki, absyntu i alaszu do żubrówki i żurawinówki, czyli ponad sto przepisów na nalewki domowe według starych, sprawdzonych receptur.Aquae vitae to po łacinie woda życia, termin oznaczający wszelkiego rodzaju nalewki. W Polsce przyjął się pod nieco zniekształconą nazwą `okowita`, którą określano wódki produkowane według własnych receptur. Z kolei etymologię słowa `wódka` można wywodzić do wody, ale pierwotnie mianem tym określano wody lecznicze, mające służyć zachowaniu zdrowia i urody. Później słowo `wódka` objęło znaczeniem alkoholowe wyciągi, które miały leczyć wszelkie dolegliwości oraz wódki `woniejące`, czyli pachnące. Alkohol wytwarzano głównie z zacierów żytnich lub owocowych i łączono z ziołami, kwiatami, pestkami, nasionami, warzywami i olejkami. Początkowo techniki produkcji nalewek najlepiej opanowali mnisi. Wkrótce zagościły one na stołach karczm i dworów szlacheckich. Dziś znamy przeszło sześćset gatunków wódek i na różnego rodzaju prezentacjach stale pojawiają się nowe smaki. Od agrestówki, absyntu i alaszu do żubrówki i żurawinówki, czyli ponad sto przepisów na nalewki domowe według starych, sprawdzonych przepisów.
Szczegóły | |
Dział: | Książki |
Wydawnictwo: | Olesiejuk |
Oprawa: | miękka |
Okładka: | miękka |
Wprowadzono: | 25.07.2011 |