Moja kuchnia w Paryżu - David Lebovitz - Książka | Gandalf.com.pl
Ulubione
Kategorie

Moja kuchnia w Paryżu (twarda)

Przepisy i opowieści

książka

  • Wydawnictwo Pascal
  • Oprawa twarda
  • Ilość stron 346
  • Wysyłamy w 24h - 48h + czas dostawy

Moja kuchnia w Paryżu, Przepisy i opowieści - opis produktu:

DAVID LEBOVITZ był zawodowym szefem kuchni i cukiernikiem, z czego niemal 13 lat przepracował w słynnej kalifornijskiej restauracji Chez Panisse. W 1999 r. odszedł z branży restauracyjnej, żeby zająć się pisaniem. Od 2004 r. mieszka w Paryżu, gdzie prowadzi cieszącego się ogromną popularnością bloga davidlebovitz.com. Jest autorem książek kucharskich oraz kulinarno-lifestyle`owego Słodkiego życia w Paryżu. Upłynęło już dziesięć lat, odkąd David Lebovitz spakował swoje najcenniejsze książki kucharskie, wysłużoną żeliwną patelnię oraz laptopa i przeprowadził się do Paryża. W tamtym okresie kuchnia francuska zaczęła zmieniać swój wizerunek za sprawą nowego pokolenia szefów kuchni i domowych kucharzy - zwłaszcza paryskich - którzy do przyrządzania klasycznych francuskich potraw wykorzystywali produkty oraz techniki gotowania pochodzące z różnych stron świata. W Mojej kuchni w Paryżu David prezentuje zarówno klasyczne, jak i mniej znane potrawy, oferując czytelnikom aż 100 przepisów na wytrawne oraz słodkie dania, które są odzwierciedleniem tego, co i jak jada się obecnie w Paryżu. Jest wśród nich nie tylko tradycyjna zupa cebulowa, cassoulet, kurczak w winie czy francuski tost z szynką i serem, ale również wieprzowina w sosie barbecue, tadżin z jagnięciny, pieczony kalafior z dukka, chrupiące kulki z dorsza z sosem tatarskim oraz sałatka z pszenicy z cykorią, warzywami korzeniowymi i granatem. Nie obejdzie się, rzecz jasna, bez deseru - mamy do wyboru czekoladową lawę ze słonym sosem karmelowym, kruche ciasteczka na kaczym smalcu, babkę z listkami laurowymi i pomarańczową glazurą, sernik francuski... i wiele innych. David dzieli się również z czytelnikami swoimi przemyśleniami i anegdotami, opowiadanymi z typowym dla niego dystansem i humorem, a także wspaniałymi fotografiami Paryża oraz potraw, które niezwykle trafnie oddają radości, blaski i cienie życia w kulinarnej stolicy świata.

Amerykanin w Paryżu i Paryż od kuchni - tak w jednym zdaniu można streścić dziesięcioletnią przygodę Davida Lebovitza z francuską kuchnią. Przygodę momentami zabawną, ale też egzotyczną - autor odkrywa dla nas miasto pełne kulinarnych wpływów, fobii, przyzwyczajeń i dań obowiązkowych. Świetna i świeża książka o kulinarnej stolicy świata, jakiej nie znamy! Monika Powalisz, `Magazyn Smak`

Z blogiem Davida Lebovitza odkrywałam uroki życia w Paryżu: szukałam najlepszych croissantów i najlepszej kawy, chodziłam po warzywa na dzielnicowy targ i do starego sklepiku po miedziane patelnie. Poznałam chleb od Poilâne i dowiadywałam się czym są saucissons oubliés. To dzięki Davidowi poznałam francuskie smaki. Ciągle mam apetyt na więcej. Małgorzata Minta, `Gazeta Wyborcza`

David Lebovitz - kucharz, który potrafi opowiadać lepiej niż większość autorów książek kulinarnych, pisarz, który mógłby być szefem kuchni każdej restauracji na świecie, i przede wszystkim - facet, który uwielbia jedzenie i gotowanie. To chyba najbardziej osobista z jego książek. Zawarte w niej przepisy przeplatane są opowieściami o blaskach i cieniach paryskiego życia. Musiałem kupić dwa egzemplarze - jeden trzymam w kuchni, a drugi obok ulubionego fotela do czytania. Michael Ruhlman, autor książki kucharskiej Ruhlman`s Twenty *** Otwierając tę książkę, czujemy się, jakbyśmy otwierali drzwi do Paryża. David nie tylko prezentuje w niej doskonałe przepisy, ale jak najlepszy przyjaciel zabiera nas na spacer po najsmakowitszym ze wszystkich miast na świecie. Idealna dla wszystkich miłośników francuskiej kuchni, Paryża i niepowtarzalnego stylu Davida. Dorie Greenspan, autorka książki kucharskiej Around My French Table

David Lebovitz to jedyny w swoim rodzaju błyskotliwy gawędziarz i genialny znawca kuchni. Doskonale łączy lekki, chwilami wręcz satyryczny styl pisania z rozległą wiedzą kulinarną. To wymarzony przewodnik po Mieście Świateł. Yotam Ottolenghi, współautor książki kucharskiej Jerusalem


David Lebovitz to wyjątkowy Amerykanin w Paryżu, podobnie jak wyjątkowa jest opowieść o jego wspaniałym, smakowitym świecie. Szczerze zazdroszczę! Suzanne Goin, autorka książki A.O.C Cookbook
S
Szczegóły
  • Dział: Książki
  • Kategoria: kulinaria,  kuchnia francuska
  • Wydawnictwo: Pascal
  • Oprawa: twarda
  • Okładka: twarda
  • Wymiary: 205x270
  • Ilość stron: 346
  • ISBN: 978-83-7642-400-2
  • Wprowadzono: 23.10.2014

Książkowe bestsellery z tych samych kategorii

  • -29%
Wege

Jamie Oliver

twarda
49,70 zł 69.99
  • -39%
  • -30%
Portugalia do zjedzenia

Bartek Kieżun

twarda
48,87 zł 69.81
  • -30%
  • -50%
God Food Boska kuchnia Malki Kafki

Malka Kafka

twarda
34,87 zł 69.73

Zobacz również

  • -32%
Tarty i quiche Nowe łączenie smaków

PRACA ZBIOROWA

miękka
23,79 zł 34.99
  • -37%
Wege słodkości

Aidah Samphani , Lamyai Voizzi twarda

25,20 zł 39.99
  • -44%
Wędzenie i wędliny

PRACA ZBIOROWA

miękka
6,08 zł 10.86
  • -44%
Wypieki

PRACA ZBIOROWA

miękka
6,08 zł 10.86
  • -44%
Potrawy wielkanocne

PRACA ZBIOROWA

miękka
6,08 zł 10.86
  • -43%
Bez cukru a słodkie

Katarzyna Biłas

miękka
25,59 zł 44.90
  • RecenzjeRecenzje
  • Książka
  • Moja kuchnia w Paryżu, Przepisy i opowieści
4.1/5 ( 22 ocen )
    5
    12
    4
    4
    3
    4
    2
    0
    1
    2

Uwaga!!! Nie jesteś zalogowany. zaloguj się by zgłosić recenzję do konkursu i mieć szansę na wygraną w cotygodniowym plebiscycie!

imię, nazwisko lub nick:
Twoja ocena:
Twoja recenzja:
Wprowadź tekst z obrazka:

W przypadku naruszenia Regulaminu Twój wpis zostanie usunięty.

Podobał Ci się ten tytuł? Zainspirował Cię? A może nie zgadzasz sie z autorem, opowiedz nam o tym, opisz swoje doznania związane z lekturą.