Menu świata / Jacek Pałkiewicz 34,82 zł | Książka w Gandalf.com.pl
Kategorie

Menu świata (miękka)

książka

  • Wydawnictwo Świat Książki
  • Oprawa miękka
  • Ilość stron 320
  • GRATIS! Do każdego zamówienia zakładka mola książkowego!
  • Wysyłamy w 24h - 48h + czas dostawy

Menu świata - opis produktu:

Kto nie jadł z patelni sąsiada, niewiele o nim wie.
Docierając do niezliczonych miejsc, osad, wiosek, przysiółków, metropolii, miałem okazję - ale przecież i konieczność -obcować z wieloma niezwykłymi potrawami. Nieraz przyszło mi łamać żywieniowe tabu wszczepione nam przez europejską kulturę. To się je, tamtego nigdy w życiu, to wspaniałe, tamto obrzydliwe. Iluż ludzi robi takie uwagi, przyjmując je za pewnik i nie czyniąc nigdy kroku w stronę wniknięcia w tradycję odwiedzanych grup etnicznych?
Ideą tej książki jest ukazanie czytelnikowi nieskończonej różnorodności kulinarnej ludzi mieszkających pod każdą szerokością geograficzną, od najdalszych, odległych nie tylko w przestrzeni, ale i w czasie (kulturowo) plemion dżungli amazońskiej aż po bliskich nam Słowian zamieszkujących Syberię.

Jacek Pałkiewicz - polski reporter, eksplorator i odkrywca, członek rzeczywisty brytyjskiego Królewskiego Towarzystwa Geograficznego.
Karierę podróżniczą rozpoczynał jako oficer na statkach taniej bandery panamskiej, pracował jako inspektor kopalni diamentów w Sierra Leone i kopalni złota w Ghanie. Ukończył Szkołę Dziennikarską w Mediolanie i od tego czasu pracował jako dziennikarz między innymi przez wiele lat w dodatku ilustrowanym "Sette" do "Corriere della Sera". Jest autorem kilkunastu książek oraz filmów dokumentalnych, publikuje reportaże w licznych magazynach europejskich. W Polsce współpracuje z "Newsweek Polska", "Rzeczpospolitą" i "Uważam Rze".

inne wydania :

produkt cyfrowy
  • -15%

E-book

Menu świata - mobi, epub

Jacek Pałkiewicz

25,02 zł 29.43
S
Szczegóły

Książkowe bestsellery z tych samych kategorii

  • -41%
Nie ma

Mariusz Szczygieł

twarda
27,07 zł 45.89
Dodruk - październik 2019
  • -37%
Gad. Spowiedź klawisza

Paweł Kapusta

miękka
25,14 zł 39.90
  • -36%
  • -33%
Seksuolożki. Sekrety gabinetów

Marta Szarejko

miękka
26,69 zł 39.84
  • -36%
Czarnobyl. Spowiedź reportera

Igor Kostin

twarda
38,21 zł 59.70

Jacek Pałkiewicz - przeczytaj też

  • -3%
Amazonka Zagadka źródła królowej rzek

Jacek Pałkiewicz

miękka
38,61 zł 39.81
  • -31%
Dubaj. Prawdziwe oblicze

Jacek Pałkiewicz

twarda
40,60 zł 58.85
  • -3%
Dubaj Prawdziwe oblicze

Jacek Pałkiewicz

miękka
34,74 zł 35.82
  • -3%
DŻUNGLA MIASTA Klucz do bezpieczeństwa

Jacek Pałkiewicz

miękka
48,29 zł 49.78
  • -78%
Eksploracja

Jacek Pałkiewicz

twarda
20,45 zł 92.97
  • -31%
Pasja życia

Jacek Pałkiewicz

twarda
48,11 zł 69.73
  • -3%
SYBERIA

Jacek Pałkiewicz

twarda
47,41 zł 48.88
  • -31%
Sztuka podróżowania

Jacek Pałkiewicz

miękka
40,60 zł 58.85

Zobacz również

  • -30%
Powiedz to w mig

Rasa Janciauskaite

twarda
20,94 zł 29.90
  • -30%
Piekło ocalonych

Elżbieta Isakiewicz

twarda
34,30 zł 49.00
  • -30%
Kraina bez snów

Kazimierz Ciepielowski

miękka
17,50 zł 25.00
  • RRecenzje
  • Książka
  • Menu świata
4.4/5 ( 9 ocen )
    5
    7
    4
    0
    3
    1
    2
    1
    1
    0
imię, nazwisko lub nick:
Twoja ocena:
Twoja recenzja:
Wprowadź tekst z obrazka:

W przypadku naruszenia Regulaminu Twój wpis zostanie usunięty.

Uwaga!!! Nie jesteś zalogowany. zaloguj się by zgłosić recenzję do konkursu i mieć szansę na wygraną w cotygodniowym plebiscycie!

brak oceny

Beata Igielska

  • 9-05-2017
  • 16:51

?Menu świata? to zbiór reportaży z różnych zakątków. Autor opisuje w nich nie tylko podróże, ale i posiłki, których zjedzenie nieraz okazywało się równie wielkim wyzwaniem jak niebezpieczna wędrówka.

Jacek Palkiewicz słynie z zamiłowania do ekstremalnych przygód, czemu niejednokrotnie dał wyraz w swoich publikacjach. W najnowszej książce zebrał teksty relacjonujące wyprawy do niebezpiecznych miejsc na różnych kontynentach. To szlaki tylko dla odważnych; tak zwani niedzieli turyści i wycieczkowicze nie zapuszczają się tu nigdy.
Mamy okazję śledzić między innymi przeprawę uczestników szkoły przetrwania przez brazylijską dżunglę, wędrówkę po skutej mrozem Syberii, biwakowanie w Indonezji i wizytę u jednego z plemion, które wciąż żyją z dala od cywilizacji, włóczęgę po chińskich, wietnamskich i mongolskich bezdrożach? Docieramy też na Kamczatkę, do Indonezji i Birmy?

Wszystkie te miejsca autor opisuje barwnie i żywiołowo, skupiając się na ich kolorycie, pięknej, ale dzikiej i niebezpiecznej przyrodzie oraz na mieszkańcach. Bo w każdej podróży wędrowcy trafiają ostatecznie w gościnne progi, niejednokrotnie skromne, a nawet biedne, ale życzliwe.
I tu zaczyna się zupełnie inna, tym razem kulinarna, przygoda. Nieraz zdarza się, że uczestnicy wypraw nie wiedzą, co wrzucają na ząb, a autor ? jako jedyny wtajemniczony w jadłospis ? nie zdradza im tego, by nie popsuć wrażenia. Tak dzieje się między innymi w Chinach, gdy strudzeni podróżni zajadają się mięsem psów.

Ta niewiedza okazuje się zbawienna, znacznie gorzej jest jednak, gdy ma się świadomość, co gospodarze serwują do jedzenia, w dodatku z uśmiechem, zachętą i oczekiwaniem na pochwałę. A odmówić nie można albo nie wypada, by nie urazić częstujących.
Jak jednak przełknąć balut, czyli azjatycki przysmak, który jest ugotowanym jajkiem, ale z już uformowanym pisklęciem? Albo prażone owady, surowe larwy lub ciasto, w którym coś się rusza i brzęczy? A ociekające krwią, surowe mięso lub pieczoną w całości, z wnętrznościami i sierścią świnię lub małpę? Fuj! A jednak dla niektórych to prawdziwy przysmak.

Czasem niemiła niespodzianka może wyglądać całkiem apetycznie, ale tylko z daleka, jak durian, czyli zielono-żółtawy owoc, który niemożliwe cuchnie i - zdaniem autora ? smakuje jak budyń konsumowany w wychodku.

Takich ekstremalnych przykładów jest tu wiele. Jedne budzą obrzydzenie, inne zaciekawiają, a nawet fascynują, jeszcze inne bawią, zwłaszcza gdy autor okrasza wspomnienia anegdotami i opisami reakcji uczestników wypraw. Niejednokrotnie okazuje się bowiem, że twardzi faceci, którzy przez kilka dni przedzierali się przez dżunglę, nocowali pod gołym niebem, walczyli z niewyobrażalnym upałem i pokonywali własne słabości, okupując to ranami, obtarciami i ukąszeniami, tracą zimną krew na widok tego, co im podano na talerzu.

Książka Jacka Pałkiewicza przenosi nas w egzotyczny świat, który jest inny, ale właśnie przez to interesujący, intrygujący i budzący emocje. Autor sporo miejsca poświęca obyczajom, religii i tradycjom poznanych ludzi, zwracając szczególną uwagę na element gościnności, który w wielu kulturach jest uświęcony i obwarowany licznymi nakazami.

Całość ubarwiają piękne, niezwykle barwne zdjęcia, bez których ta książka straciłaby swój koloryt. Warto wybrać się w tę pełną niespodzianek podróż ? nawet tylko na papierze jest ona ekscytująca.
BEATA IGIELSKA

Czy recenzja była pomocna?

Ciekawe pomysły Gandalfa

  • OGLĄDAJ. DELEKTUJ SIĘ. Pamiętacie orgazmiczną kanapkę z filmu Kiedy Hary poznał Sally...? A gigantyczne timpano z Wielkiego otwarcia, słodkości z Czekolady czy boeuf bourguignon z Julie i Julia? Wiele z naszych ulubionych filmów pozostawia wspomnienie kultowych scen kulinarnych. Prezentowana...

  • Przemysław `Vegenerat` Ignaszewski zabiera nas na aktywny bieg przez wertepy, a także przez kuchnię, gdzie podpowiada, jak odżywiać się podczas morderczego wysiłku. Przemysław `Vegenerat` Ignaszewski w swojej drugiej książce serwuje nam kolejną porcję biegowych i kulinarnych eksperymentów....

  • Gotuj po włosku przez cały rok! 365 wybornych smakołyków - 365 sekretów ułatwiających gotowanie - 365 sposobów na naprawienie błędów, które mogą się przytrafić w kuchni każdemu! Ten kulinarny poradnik zrodził się z pomysłu, aby dać miłośnikom gotowania pożyteczne i praktyczne narzędzie...

  • PRZEMYSŁAW VEGENERAT IGNASZEWSKI ZABIERA NAS NA AKTYWNY BIEG PRZEZ WERTEPY, A TAKŻE PRZEZ KUCHNIĘ, GDZIE PODPOWIADA, JAK ODŻYWIAĆ SIĘ PODCZAS MORDERCZEGO WYSIŁKU. Przemysław Vegenerat Ignaszewski w swojej drugiej książce serwuje nam kolejną porcję biegowych i kulinarnych eksperymentów. Pokazuje,...

  • 8.86 zł
    7.53 zł

    Hogan zostaje dziedzicem ogromnej fortuny. Majątek to jego szansa na odzyskanie Anabel, dawnej miłości, z którą rozdzieliła go różnica statusu społecznego. By zwrócić na siebie jej uwagę eleganckimi przyjęciami, zatrudnia w swej rezydencji Chloe, ekstrawagancką mistrzynię kulinarną. W ten sposób...

  • Siedmiodniowe menu, wprowadzające do prawdopodobnie najzdrowszej diety, LCHF Low Carb High Fat (mało węglowodanów, więcej tłuszczów). To tak naprawdę styl życia, nowy sposób żywienia na stałe. Zdrowe tłuszcze to idealne pożywienie, a nadmiar węglowodanów może prowadzić do chorób. Spróbuj od razu,...