SPRAWDŹ STATUS ZAMÓWIENIA
POMOC I KONTAKT
Ulubione
Kategorie

Leśne specjały (twarda)

Swojska kuchnia

O Akcji

Akcja Podziel się książką skupia się zarówno na najmłodszych, jak i tych najstarszych czytelnikach. W jej ramach możesz przekazać książkę oznaczoną ikoną prezentu na rzecz partnerów akcji, którymi zostali Fundacja Dr Clown oraz Centrum Zdrowego i Aktywnego Seniora. Akcja potrwa przez cały okres Świąt Bożego Narodzenia, aż do końca lutego 2023.
Dowiedz się więcej
  • Promocja
    image-promocja

książka

Wydawnictwo Olimp Media
Oprawa twarda
Liczba stron 96
  • Dostępność niedostępny
  • DPD dostawa za półdarmo

Opis produktu:

Leśne specjały to zbiór przepisów na potrawy z darów lasu.

Znajdziecie tu wspaniałe pomysły na wykorzystanie grzybów - zarówno świeżych, jak i suszonych, a także receptury na przepyszne zupy owocowe, ciasta i desery z malinami, jagodami, jeżynami czy poziomkami oraz na wyśmienite konfitury i nalewki z tych leśnych owoców.
W książce zostały umieszczone również propozycje z dodatkiem orzechów laskowych, m.in. chłodnik i krokiety.
Z kolei przepisy na dziczyznę (np. na zrazy z sarniny czy comber z zająca w jarzynach) przekonają Was, że potrawy z tego bardzo zdrowego mięsa wcale nie są trudne w przygotowaniu.
Ciekawostkę stanowią receptury na przyprawy z jałowcem - o niebo lepsze niż gotowe mieszanki przyprawowe ze sklepu.

Ewa Aszkiewicz jest znaną i cenioną autorką książek kucharskich. Od lat pieczołowicie kultywuje bogate tradycje kulinarne swojej rodziny, sięgające połowy XIX wieku.
S
Szczegóły
Dział: Książki
Wydawnictwo: Olimp Media
Oprawa: twarda
Okładka: twarda
Wymiary: 195x245
Liczba stron: 96
ISBN: 978-83-274-0437-4
Wprowadzono: 23.09.2009

RECENZJE - książki - Leśne specjały, Swojska kuchnia - Ewa Aszkiewicz

Zaloguj się i napisz recenzję - co tydzień do wygrania kod wart 50 zł, darmowa dostawa i punkty Klienta.

4.3/5 ( 3 oceny )
  • 5
    2
  • 4
    0
  • 3
    1
  • 2
    0
  • 1
    0

Wpisz swoje imię lub nick:
Oceń produkt:
Napisz oryginalną recenzję:

emma tetka

ilość recenzji:426

brak oceny 12-05-2014 21:33

Las kryje w sobie wiele smaków i aromatów. Wszak to w nim rosną najróżniejsze gatunki grzybów, owoce i orzechy. Jest to też królestwo dzikich zwierząt.
Publikacją, w której każdy amator darów lasu znajdzie całą masę przepisów jest książka Leśne specjały z serii Swojska kuchnia. Jej autorka, Ewa Aszkiewicz, jest cenioną i doświadczoną publicystką mającą na swym koncie liczne publikacje kulinarne.
W prezentowanej lekturze czytelnik znajdzie najróżniejsze przepisy od słodkich deserów po aromatyczne dania mięsne. Składa się ona z czterech podstawowych działów. Pierwszy z nich poświęcony jest daniom z wykorzystaniem popularnych gatunków grzybów takich jak zielonki, rydze, borowiki, podgrzybki, kurki czy kozaki, zarówno te świeżo zebrane jak i suszone.
Dział drugi to przepisy, w których królują owoce leśne jak jeżyny, maliny, jagody, poziomki, czarny bez, jarzębina, głóg, berberys czy dereń. Poznajemy tu tajemnicę przygotowania rewelacyjnych konfitur, soków, nalewek, herbat i deserów. Aż zapachniało latem?
W dziale trzecim autorka odkrywa przed czytelnikiem bogate zastosowanie orzechów laskowych. Proponuje wykorzystanie ich do przygotowania sałatek, ciasteczek, chłodników a nawet krokietów. Brzmi ciekawie.
Ostatni, czwarty dział, poświęcony jest dziczyźnie. Poznajemy w nim aromatyczne przepisy na kotlety, pieczenie czy pasztety z bażanta, sarny, jelenia i dzika.
Książka jest bardzo interesująca. Od razu rzuca się w oczy fakt, że jest bardzo przejrzysta i czytelna. Jedna strona = jeden przepis. Przy tym piękna i subtelna szata graficzna na pewno zachęcają do zapoznania się z jej treścią.
Przy każdym daniu znajduje się dokładna lista potrzebnych składników. Sposób przyrządzenia również przedstawiony jest zrozumiale i konkretnie. Autorka zaznaczyła w nim jak długo trwa przygotowanie potrawy. Jeśli jest to konieczne to również zaznaczyła w jakiej temperaturze ją piec. Podpowiedziała również co i jak podajemy, tak by nie było wątpliwości. Wracając do składników jakich używa autorka są one jak najbardziej nasze krajowe, ogólnie dostępne i znane.
Cała publikacja zdecydowanie przypadła mi do gustu. Przepisy są bardzo ciekawe, różnorodne a jednocześnie tradycyjne. Na pewno wykorzystam ją nie raz szczególnie, że lato już tuż tuż ;)
W serii Swojska kuchnia ukazały się ponadto 3 inne tytuły: Wiejskie specjały, Domowa paszteciarnia oraz Domowa pierogarnia. Jestem ich równie ciekawa ;)
Zachęcam do lektury i popisów w kuchni ;)

Czy recenzja była pomocna?