Kulisy Kulinarnej Akademii / Marek Brzeziński | Książka w Gandalf.com.pl
Ulubione
Kategorie
  • image

Kulisy Kulinarnej Akademii (miękka)

książka

  • Wydawnictwo Helion
  • Oprawa miękka
  • Ilość stron 352
  • GRATIS! Do każdego zamówienia zakładka mola książkowego!
  • Wysyłamy w 24h - 48h + czas dostawy

Kulisy Kulinarnej Akademii - opis produktu:

Le Cordon Bleu to jedna z najważniejszych światowych świątyń gotowania - założona w 1895 roku, obecna w piętnastu krajach świata, kształcąca 18 tysięcy studentów rocznie. Dla Marka Brzezińskiego stała się szkołą francuskiego życia kulinarnego oraz inspiracją do podróży przez smaki i smaczki Francji. Dziś autor dzieli się z Czytelnikami opisem swej paryskiej przygody, zapraszając do wspólnego zwiedzania stolicy Francji widzianej z perspektywy ucznia najsławniejszej szkoły kulinarnej.
`(...) To, co mnie tam spotkało, przerosło moje wyobrażenia. Kulinarna świątynia - a w jej wnętrzu reżim jak w oddziale pułku specjalnego piechoty morskiej. Świat, z którego istnienia trudno było sobie zdać sprawę - świat musztry i rozkoszy podniebienia. Odkrywałem to z oczyma otwartymi ze zdumienia. Po ponad pół wieku obcowania ze sobą odkrywałem też siebie. To chyba było w tej całej przygodzie najbardziej zaskakujące.(...)`

18 grudnia 2009 roku nadano ostatnią audycję w języku polskim na falach Radia France Internationale. Polska redakcja została zlikwidowana, co przypieczętowało koniec osiemdziesięcioletniej obecności języka polskiego na tej antenie. Marek Brzeziński poświęcił tej redakcji dwadzieścia jeden lat życia. Dzień wcześniej wygłosił ostatni wykład dla studentów Uniwersytetu Schillera w Paryżu, gdzie pełnił funkcję profesora... od dwudziestu jeden lat. Dzień po dniu skończyły się sprawy, które przez dwie dekady stanowiły główny nurt życia zawodowego Marka Brzezińskiego nad Sekwaną. Zamknął za sobą drzwi uczelni i przekroczył próg akademii...


Marek Brzeziński - z wykształcenia anglista i psycholog (Uniwersytet Łódzki), doktor nauk humanistycznych (Uniwersytet Gdański) oraz absolwent Akademii Kulinarnej Le Cordon Bleu. Przez dwadzieścia jeden lat wykładał psychologię i antropologię kultury na Uniwersytecie Schillera w Paryżu, będąc równocześnie pracownikiem Radia France Internationale. Autor książki o Nicolasie Sarkozym, "Polityk i gwiazda mediów". Dziennikarz, pisarz, korespondent Polskiego Radia we Francji. Mąż i ojciec czworga dzieci, pasjonat narciarstwa i rodzinnej Łodzi, którą uważa za najpiękniejsze miasto na świecie. O Francji i jej smakach opowiadał w radiowej Trójce w audycji Kulisy Kulinarnej Akademii. Paryż poznają z nim także czytelnicy tygodnika Angora, który publikuje jego kulinarno-kulturalne reportaże ze światowej stolicy smaku.


Spis treści
PROLOG. Od śodzi do korony
ROZDZIAś 1. Hej, noże w dłoń
ROZDZIAś 2. Błękitna Wstążeczka
ROZDZIAś 3. Koszary i generałowie
ROZDZIAś 4. Sól, wasabi i musztarda
ROZDZIAś 5. Kumple i piękne koleżanki
ROZDZIAś 6. Dorada, rekin i anyżówka
ROZDZIAś 7. Landy pachnące żywicą i... piersią kaczki w borowikach
ROZDZIAś 8. Bask. To brzmi dumnie
ROZDZIAś 9. Szczupak, królik, wino i alchemia
ROZDZIAś 10. Celtowie, diabeł morski i Zaczarowany Las
ROZDZIAś 11. Normandia. Kraina mlekiem i cydrem płynąca
ROZDZIAś 12. Fenicjanie, zupa rybna i Prowansja
ROZDZIAś 13. Hej, góry, moje góry i "choinówka"
ROZDZIAś 14. Ryba, Max i Dracula
ROZDZIAś 15. Wino i ślimaki
ROZDZIAś 16. Szampan, świńska nóżka i fasolka po bretońsku z Tuluzy
ROZDZIAś 17. Tancbuda, Bond i suflet
"Chapsiki", czyli epilog
Kulisy Kulinarnej Akademii
S
Szczegóły
  • Dział: Książki
  • Kategoria: kulinaria,  kuchnia francuska
  • Wydawnictwo: Helion
  • Oprawa: miękka
  • Okładka: miękka
  • Wymiary: 140x208
  • Ilość stron: 352
  • ISBN: 978-83-246-3794-2
  • Wprowadzono: 16.10.2012

Zobacz również

  • -41%
Whisky Leksykon smakosza

David Wishart

twarda
35,30 zł 59.84
  • -39%
Słodkości w insulinooporności

Magdalena Makarowska

miękka
27,38 zł 44.90
  • -36%
Wege energia

Katarzyna Gubała

23,77 zł 37.15
  • -41%
Szkoła cukiernictwa

PRACA ZBIOROWA

52,37 zł 88.78
  • -34%
Artystyczne dekoracje tortów

PRACA ZBIOROWA

twarda
98,33 zł 149.00
  • -41%
Ryby i owoce morza Szkoła gotowania

Alcantara Lorenza

miękka
20,64 zł 35.00
  • RRecenzje
  • Książka
  • Kulisy Kulinarnej Akademii
4.7/5 ( 10 ocen )
    5
    8
    4
    1
    3
    1
    2
    0
    1
    0
imię, nazwisko lub nick:
Twoja ocena:
Twoja recenzja:
Wprowadź tekst z obrazka:

W przypadku naruszenia Regulaminu Twój wpis zostanie usunięty.

Uwaga!!! Nie jesteś zalogowany. zaloguj się by zgłosić recenzję do konkursu i mieć szansę na wygraną w cotygodniowym plebiscycie!

Podobał Ci się ten tytuł? Zainspirował Cię? A może nie zgadzasz sie z autorem, opowiedz nam o tym, opisz swoje doznania związane z lekturą.

Ciekawe pomysły Gandalfa

  • 47.13 zł
    30.64 zł

    Autorka w oparciu o dokumenty ukazała ogrom zbrodni popełnionej przez rosyjskie NKWD na polskich oficerach i policjantach oraz działania władz rosyjskich i polskich, niektórych stowarzyszeń i osób, które doprowadziły do tego, że do dzisiaj sprawcy zbrodni katyńskiej nie zostali osądzeni i ukarani,...

  • 24.94 zł
    20.20 zł

    Takiej książki na polskim rynku jeszcze nie było! Nieprzejednany wolnościowiec, biocybernetyk badający procesy społeczne, nieskorumpowany i ideowy polityk oraz międzynarodowej sławy politolog postanowili wspólnie wydać książkę pod wielce intrygującym tytułem: Kulisy polskiej demokracji....

  • Kulisy Ndranghety. Profil najgroźniejszej mafii na świecie to historia cudzoziemek w klanach Ndranghety, najpotężniejszej mafii na świecie. Oto, jak wygląda życie towarzyszek bossów i picciotti, kobiet, które dorastały i wychowały się w świecie, w którym `Ndrangheta nigdy nie zapuściła korzeni`,...

  • 34.82 zł
    34.47 zł

    Z Januszem Palikotem rozmawia Anna Wojciechowska "Kulisy Platformy" To opowieść słynnego polityka o Platformie Obywatelskiej. Palikot spędził w tej partii sześć lat, poznał jej liderów, jej prawdziwe cele i skrywane sekrety. I teraz właśnie całą tą wiedzę ujawnia. Ale nie jest to książka...

  • 28.77 zł
    25.89 zł

    Kulisy `Ndranghety. Profil najgroźniejszej mafii na świecie to historia cudzoziemek w klanach `Ndranghety, najpotężniejszej mafii na świecie. Oto, jak wygląda życie towarzyszek bossów i picciotti, kobiet, które dorastały i wychowały się w świecie, w którym ``Ndrangheta nigdy nie zapuściła...

  • Magdalena Rigamonti, dziennikarka słynąca ze znakomitych wywiadów, tym razem zadaje trudne pytania Jackowi Wojciechowiczowi, byłemu wiceprezydentowi Warszawy. Z ich rozmowy powstała interesująca książka będąca wywiadem rzeką, dzięki któremu czytelnik poznaje kulisy rządzenia stolicą Polski,...