Kulisy Kulinarnej Akademii - Marek Brzeziński - Książka | Gandalf.com.pl
Ulubione
Kategorie

Kulisy Kulinarnej Akademii (miękka)

książka

  • Wydawnictwo Helion
  • Oprawa miękka
  • Ilość stron 352
  • GRATIS! Do każdego zamówienia zakładka mola książkowego!
  • Wysyłamy w 3 - 5 dni + czas dostawy
  • Dostępność Ostatnie sztuki u dostawcy
    Ostatnie sztuki produktu u dostawcy.
    Spróbujemy go dla Ciebie sprowadzić.
    W przypadku braku tej pozycji, zamówienie zostanie zrealizowane bez niej.

Kulisy Kulinarnej Akademii - opis produktu:

Le Cordon Bleu to jedna z najważniejszych światowych świątyń gotowania - założona w 1895 roku, obecna w piętnastu krajach świata, kształcąca 18 tysięcy studentów rocznie. Dla Marka Brzezińskiego stała się szkołą francuskiego życia kulinarnego oraz inspiracją do podróży przez smaki i smaczki Francji. Dziś autor dzieli się z Czytelnikami opisem swej paryskiej przygody, zapraszając do wspólnego zwiedzania stolicy Francji widzianej z perspektywy ucznia najsławniejszej szkoły kulinarnej.
`(...) To, co mnie tam spotkało, przerosło moje wyobrażenia. Kulinarna świątynia - a w jej wnętrzu reżim jak w oddziale pułku specjalnego piechoty morskiej. Świat, z którego istnienia trudno było sobie zdać sprawę - świat musztry i rozkoszy podniebienia. Odkrywałem to z oczyma otwartymi ze zdumienia. Po ponad pół wieku obcowania ze sobą odkrywałem też siebie. To chyba było w tej całej przygodzie najbardziej zaskakujące.(...)`

18 grudnia 2009 roku nadano ostatnią audycję w języku polskim na falach Radia France Internationale. Polska redakcja została zlikwidowana, co przypieczętowało koniec osiemdziesięcioletniej obecności języka polskiego na tej antenie. Marek Brzeziński poświęcił tej redakcji dwadzieścia jeden lat życia. Dzień wcześniej wygłosił ostatni wykład dla studentów Uniwersytetu Schillera w Paryżu, gdzie pełnił funkcję profesora... od dwudziestu jeden lat. Dzień po dniu skończyły się sprawy, które przez dwie dekady stanowiły główny nurt życia zawodowego Marka Brzezińskiego nad Sekwaną. Zamknął za sobą drzwi uczelni i przekroczył próg akademii...


Marek Brzeziński - z wykształcenia anglista i psycholog (Uniwersytet Łódzki), doktor nauk humanistycznych (Uniwersytet Gdański) oraz absolwent Akademii Kulinarnej Le Cordon Bleu. Przez dwadzieścia jeden lat wykładał psychologię i antropologię kultury na Uniwersytecie Schillera w Paryżu, będąc równocześnie pracownikiem Radia France Internationale. Autor książki o Nicolasie Sarkozym, "Polityk i gwiazda mediów". Dziennikarz, pisarz, korespondent Polskiego Radia we Francji. Mąż i ojciec czworga dzieci, pasjonat narciarstwa i rodzinnej Łodzi, którą uważa za najpiękniejsze miasto na świecie. O Francji i jej smakach opowiadał w radiowej Trójce w audycji Kulisy Kulinarnej Akademii. Paryż poznają z nim także czytelnicy tygodnika Angora, który publikuje jego kulinarno-kulturalne reportaże ze światowej stolicy smaku.


Spis treści
PROLOG. Od śodzi do korony
ROZDZIAś 1. Hej, noże w dłoń
ROZDZIAś 2. Błękitna Wstążeczka
ROZDZIAś 3. Koszary i generałowie
ROZDZIAś 4. Sól, wasabi i musztarda
ROZDZIAś 5. Kumple i piękne koleżanki
ROZDZIAś 6. Dorada, rekin i anyżówka
ROZDZIAś 7. Landy pachnące żywicą i... piersią kaczki w borowikach
ROZDZIAś 8. Bask. To brzmi dumnie
ROZDZIAś 9. Szczupak, królik, wino i alchemia
ROZDZIAś 10. Celtowie, diabeł morski i Zaczarowany Las
ROZDZIAś 11. Normandia. Kraina mlekiem i cydrem płynąca
ROZDZIAś 12. Fenicjanie, zupa rybna i Prowansja
ROZDZIAś 13. Hej, góry, moje góry i "choinówka"
ROZDZIAś 14. Ryba, Max i Dracula
ROZDZIAś 15. Wino i ślimaki
ROZDZIAś 16. Szampan, świńska nóżka i fasolka po bretońsku z Tuluzy
ROZDZIAś 17. Tancbuda, Bond i suflet
"Chapsiki", czyli epilog
Kulisy Kulinarnej Akademii

Książka Kulisy Kulinarnej Akademii pochodzi z wydawnictwa Helion. Autorem książki jest Marek Brzeziński. Należy do gatunków: kulinaria, kuchnia francuska. Książka Kulisy Kulinarnej Akademii liczy 352 stron. Jej wymiary to 140x208. Oprawa jest miękka.
S
Szczegóły
  • Dział: Książki
  • Kategoria: kulinaria,  kuchnia francuska
  • Wydawnictwo: Helion
  • Oprawa: miękka
  • Okładka: miękka
  • Wymiary: 140x208
  • Ilość stron: 352
  • ISBN: 978-83-246-3794-2
  • Wprowadzono: 16.10.2012

Książkowe bestsellery z tych samych kategorii

  • -28%
  • -38%
Insulinooporność Łatwe lunchboxy miękka
23,45 zł 37.82
Dodaj do koszyka
  • -42%
Jadłonomia po polsku twarda
40,54 zł 69.90
Dodaj do koszyka
  • -26%
Wege twarda
51,80 zł 69.99
Dodaj do koszyka
  • -37%
  • -36%
Szkoła cukiernictwa
56,82 zł 88.78
Dodaj do koszyka

Mikołaj Poleca

Alkoholowe dzieje świata twarda
44,90 zł
Dodaj do koszyka
  • -38%
W mojej tajskiej kuchni miękka
27,84 zł 44.90
Dodaj do koszyka
  • -34%
Kuchnia polskich Kresów twarda
26,27 zł 39.81
Dodaj do koszyka
  • -36%
Potrawy wigilijne
5,74 zł 8.97
Dodaj do koszyka

Recenzje
image Nie wiesz, czy kupić? Sprawdź recenzje
Książka
Kulisy Kulinarnej Akademii

4.7/5 ( 10 ocen )
    5
    8
    4
    1
    3
    1
    2
    0
    1
    0

Zaloguj się i napisz recenzję na min. 700 znaków. Akceptując regulamin bierzesz udział w cotygodniowym plebiscycie. Do wygrania kupon 50 PLN i 15 punktów klienta.

imię, nazwisko lub nick:
Twoja ocena:
Twoja recenzja:
Wprowadź tekst z obrazka:

W przypadku naruszenia Regulaminu Twój wpis zostanie usunięty.

Podobał Ci się ten tytuł? Zainspirował Cię? A może nie zgadzasz sie z autorem, opowiedz nam o tym, opisz swoje doznania związane z lekturą.