Kuchnia toskańska - Piotr Adamczewski - Książka | Gandalf.com.pl
Ulubione
Kategorie

Kuchnia toskańska (miękka)

książka

  • Wydawnictwo RM
  • Oprawa miękka
  • Ilość stron 128
  • GRATIS! Do każdego zamówienia zakładka mola książkowego!
  • Dostępność niedostępny

Kuchnia toskańska - opis produktu:

Kuchni włoskiej nie da się poznać ani podczas jednej podróży, ani długiej wizyty w jednym regionie. Każda część Włoch smakuje inaczej. Czego innego skosztujemy w Górnej Adydze, Piemoncie, Lombardii, Basilicacie, Kalabrii czy na Sycylii. Aby więc w pełni doświadczyć Italii, trzeba odbyć w te strony wiele podróży. Będąca tematem tej książki Toskania to region szczególny - z jednej strony zupełnie odmienny, a zarazem klasycznie włoski. I jak podstawę literackiego języka włoskiego stanowi toskański, tak też sztuka kulinarna obszaru na styku Ligurii, Emilii-Romanii, Piemontu, Umbrii i Lazio tworzy niejako bazę dla całej włoskiej gastronomii.
Kuchnia toskańska Piotra Adamczewskiego to książka palce lizać. Apetyczne przepisy na dania rybne, mięsne i wegetariańskie oraz zupy i desery uzupełnione zostały wyborem smakowitych felietonów. Piotr Adamczewski z charakterystyczną swadą opowiada m.in. o chlebie pieczonym bez soli i wytłaczaniu aromatycznej oliwy, o bistecca alla fiorentina i wonnych ogrodach ziołowych, o zadziwiającej rybie z wieprzka i czarnym kogucie z etykietki chianti, o rzece brunello di Montalcino, o toskańskich miastach, miasteczkach, restauracjach i trattoriach?

O autorze
Piotr Adamczewski - reporter, krytyk kulinarny ?Polityki?, autor bloga ?Gotuj się!? (http://adamczewski.blog.polityka.pl) oraz książek kulinarnych (m.in. Smakosz wędrowny, Męskie gotowanie, Krwawa historia smaków, Jak smakuje pępek Wenus, Jest ser!), który świat poznaje smakowicie ? za stołem i od kuchni, współautor przewodników po restauracjach Warszawy i okolic. Gotuje od 40 lat, ukończył kurs dla sommelierów w Bordeaux, zna najwybitniejszych kucharzy Polski i Francji.

Książka Kuchnia toskańska pochodzi z wydawnictwa RM. Autorem książki jest Piotr Adamczewski. Należy do gatunków: kulinaria, kuchnia włoska. Książka Kuchnia toskańska liczy 128 stron. Jej wymiary to 165x235. Oprawa jest miękka.
S
Szczegóły
  • Dział: Książki
  • Kategoria: kulinaria,  kuchnia włoska
  • Wydawnictwo: RM
  • Oprawa: miękka
  • Okładka: miękka
  • Wymiary: 165x235
  • Ilość stron: 128
  • ISBN: 978-83-7773-295-3
  • Wprowadzono: 23.03.2016

Książkowe bestsellery z tych samych kategorii

Recenzje
image Nie wiesz, czy kupić? Sprawdź recenzje
Książka
Kuchnia toskańska

4.3/5 ( 11 ocen )
  • 5
    6
  • 4
    3
  • 3
    1
  • 2
    1
  • 1
    0

Zaloguj się i napisz recenzję na min. 700 znaków. Akceptując regulamin bierzesz udział w cotygodniowym plebiscycie. Do wygrania kupon 50 PLN i 15 punktów klienta.

imię, nazwisko lub nick:
Twoja ocena:
Twoja recenzja:
Wprowadź tekst z obrazka:

W przypadku naruszenia Regulaminu Twój wpis zostanie usunięty.

Podobał Ci się ten tytuł? Zainspirował Cię? A może nie zgadzasz sie z autorem, opowiedz nam o tym, opisz swoje doznania związane z lekturą.