Książka naprawdę pozytywnie mnie zaskoczyła. Spodziewałam się książki kucharskiej - otrzymałam książkę pięknie omawiającą kulturę śląska, w której umieszczono również parę przepisów.
Niezbyt imponująca okładka, za to czarujące wnętrze - pełne zdjęć, opisów, gwary śląskiej. Znajdziemy tam opis śląskiej wigilii, śląskiego "łobiadu", śląskich tradycji a wszystko to z dodatkiem zdjęć (starszych i nowszych).
Książka może być jednak rozczarowaniem dla osób szukających przede wszystkim przepisów - nie ma ich aż tak dużo, za to jako ślązaczka podkreślam, że są tam wszystkie "klasyki" kuchni śląskiej - wszelkie rodzaje klusek czy rolada. Chętni znajdą też parę inspiracji na święta i może odważa się postawić na stole śląską zupę piernikową (po naszymu moczkę).
Ogólnie, polecam - ale tym, którzy są zafascynowani kulturą śląska, a nie szukają książki kucharskiej.