Kuchnia polska - Ewa Aszkiewicz - Książka | Gandalf.com.pl
SPRAWDŹ STATUS ZAMÓWIENIA
POMOC I KONTAKT
Ulubione
Kategorie

Kuchnia polska (twarda)

Receptury mojej babci

książka

  • Wydawnictwo Publicat SA
  • Oprawa twarda
  • Ilość stron 192
  • Dostępność niedostępny
  • Znakomita wyprzedaż książek do - 50%

Kuchnia polska, Receptury mojej babci - opis produktu:

W książce znajdują się sprawdzone receptury na zdrowe, pożywne i pyszne dania. Od wspaniałych zup, przez tradycyjne potrawy z kasz po pieczenie i świąteczne słodkości. Receptury mojej babci pozwolą powrócić do smaków dzieciństwa, przypomnieć sobie beztroskie lata, co sprawi, że staną się ulubioną książką w niejednym domu. Ugotuj smakołyki z dawnych lat i ciesz się nimi wspólnie z rodziną i przyjaciółmi.
Ta pięknie wydana, nostalgiczna książka oferuje tradycyjne, często zapomniane przepisy. Dodatkowo zawiera liczne wskazówki i rady kulinarne doświadczonej gospodyni.

Kuchnia polska - o czym jest książka?


Przed Tobą kolejna pozycja książkowa warta uwagi- Kuchnia polska, od Ewa Aszkiewicz. Kuchnia polska spełnia wszystkie cechy swojego gatunku, przypadnie więc do gustu nawet tym najbardziej wymagającym czytelnikom. Jeśli zainteresowała Cię ta pozycja, sięgnij po inne tytuły autora- Ewa Aszkiewicz. Nie będziesz żałował! Kuchnia polska i o wiele więcej tylko na Gandalf.com.pl!

Kuchnia polska - opinie


Jeśli nadal nie jesteś pewny książki Kuchnia polska, zapoznaj się z ocenami i recenzjami naszych klientów. Może oni przekonają Cię, że Kuchnia polska - Ewa Aszkiewicz to pozycja warta Twojej uwagi. Po przeczytaniu książki Kuchnia polska nie zapomnij zostawić swojej recenzji i wziąć udziału w konkursie! Wybierz książkę Kuchnia polska, sprawdź inne tytuły, których autorem jest Ewa Aszkiewicz i przeczytaj biografię. To wszystko tylko na Gandalf.com.pl!
Zobacz pozostałe recenzje!

Książka Kuchnia polska Receptury mojej babci, pochodzi z wydawnictwa Publicat SA. Autorem książki jest Ewa Aszkiewicz. Należy do gatunków: kulinaria, kuchnia polska. Książka Kuchnia polska liczy 192 stron. Jej wymiary to 165x210. Oprawa jest twarda.
S
Szczegóły
Dział: Książki
Kategoria: kulinaria,  kuchnia polska
Wydawnictwo: Publicat SA
Oprawa: twarda
Okładka: twarda
Wymiary: 165x210
Ilość stron: 192
ISBN: 978-83-245-1965-1
Wprowadzono: 03.11.2016

Ewa Aszkiewicz - przeczytaj też

RECENZJE - książki - Kuchnia polska, Receptury mojej babci - Ewa Aszkiewicz

Zaloguj się i napisz recenzję - co tydzień do wygrania kod wart 50 zł, darmowa dostawa i punkty Klienta.

4.6/5 ( 8 ocen )
  • 5
    7
  • 4
    0
  • 3
    0
  • 2
    1
  • 1
    0

Wpisz swoje imię lub nick:
Oceń produkt:
Napisz oryginalną recenzję:

Anna Szewczyk

ilość recenzji:466

brak oceny 7-04-2017 20:27

Ewa Aszkiewicz, autorka wielu książek kucharskich, w ,,Kuchni Polskiej - receptury mojej babci" zaprasza nas do swojego świata kuchni lat dziecięcych. Wspomina ten czas jako najmilszy w jej życiu. Dzięki swojej babci Antoninie mogła poznać smaki potraw, które pamięta do dziś. W książce Wydawnictwa Publicat, w przepiękny i przejrzysty sposób przedstawia nam potrawy polskiej kuchni.

W książce tej znajdziemy 8 rozdziałów następującej treści: zupy, staropolskie potrawy na postne dnii nie tylko, jarzyny, surówki i sałatki, dania codzienne, ryby, drób i inne mięsa, święta Wielkanocne, Boże Narodzenie.

Przepisy na zupy są bardzo praktyczne poprzez to, że podane w przepisie produkty (surowce) są dostępne na rynku, można kupić je w każdym sklepie spożywczym, markecie. Przykładowo zupa chłodnik z kefiru. Kefir, będący źródłem zdrowia, gdy dołączymy do niego owoce, herbatnik, biszkopt czy sok owocowy odkryje przed dziećmi nowe smaki zup tego rodzaju. Kefir po prostu lepiej smakuje, kiedy łączymy go z owocami. W ten sposób dzieci mogą się nauczyć wypijać nawet sam kefir.

Ujęło mnie to, że w zupach krem, autorka proponuje takie dodatkowe składniki jak smalec gęsi, żółtko, cukier.
Jarzyny, surówki i sałatki to pozornie proste dania, ale powinny mieć w przepisie ,,to coś", co pozwoli utrwalić doskonały smak. To wspaniały sposób na odkrywanie tajemnic warzyw takich jak: bób, kapusta , cebula, dynia.
W Daniach codziennych znajdziemy przepisy, jak podkreślić smak prostych dań: krokiety z ziemniaków, kotlety pikantne z ziemniaków, dania z kaszą, kluski, sosy, faszerowane warzywa.

Ryby, drób i inne mięsa: okoń, karaś zapiekany, sandacz, karp, kaczka zapiekana w winie, z jabłkami , kurczak nadziewany owocami, filety z kurczaka, pieczeń jagnięca, szynka wieprzowa - przepisy zachęcają, aby zabrać się do ich zrobienia tych potraw i delektowania się ich smakiem.

Autorka nie zapomina o świętach, bez których wielu z nas nie poznało by urozmaiconych przepisów.
Święta Wielkanocne: staropolski sos chrzanowy, staropolski sos rzeżuchowy, podawany do mięs na zimno, staropolska ćwikła, biała kiełbasa zasmażana, pascha wielkanocna, mazurek daktylowy - tych dań nie może zabraknąć podczas świąt wielkanocnych.

Boże Narodzenie: zupa z karpia, zupa migdałowa, krokieciki ziemniaczano- grzybowe, kruche pierożki do czerwonego barszczu, farsz do kruchych pierożków, karp faszerowany, fasola na sypko, tort orzechowy, legumina makowa.

Tak przygotowane przez autorkę potrawy na każdą okazję to prawdziwa uczta dla wszystkich smakoszy. Doskonale wykonane zdjęcia potraw, proste przepisy, porady autorki to przedsmak wspaniałej wędrówki przygotowanej dla Ciebie Czytelniku.

Wydawnictwo Publicat zaprasza Cię Czytelniku do wspaniałej podróży kulinarnej w okres lat dziecięcych na łamach tej pozycji książkowej napisanej lekkim piórem Ewy Aszkiewicz.

Czy recenzja była pomocna?