W książce znajdują się bardzo różne przepisy na pyszne domowe smakołyki bazujące na naturalnych składnikach. Tytuł Kuchnia naturalna należy w tym wypadku traktować bardzo dosłownie. Chodzi bowiem o to aby zachęcić czytelnika do sięgania po naturalne produkty i gotowania samemu w domu zamiast kupowania gotowego jedzenia często wzbogaconego o niepotrzebną i niezdrową dla nas chemię. W publikacji znajdziemy przepisy na dania posegregowane w kilku ciekawych rozdziałach: Na dzień dobry, Szybkie doładowanie, Potęga warzyw, Energetyczne proteiny, Słodkie co nieco, Eliksiry zdrowia. Znajdują się w nich potrawy zarówno na każdą okazję jak i do przygotowania na każdą porę dnia, po trochę dań mięsnych, zup, deserów, sałatek, ryb i zapiekanek.
Książka jest kopalnią pomysłów, dzięki którym możemy wyczarować w swojej kuchni wspaniałe smakołyki. Przepisy skierowane są do szerokiego grona odbiorców. Coś dla siebie znajdą tutaj zarówno mniej jak i bardziej doświadczeni miłośnicy gotowania, osoby lubiące dania lekkie, miłośnicy potraw mięsnych jak i amatorzy słodkich deserów. Przepisy są bardzo różnorodne i przyznam, że na realizację kilku z nich mam ogromną ochotę. Póki co zrobiłam z dziećmi masło z orzeszków ziemnych. Dzieci zachwycone a ja bardzo pozytywnie zaskoczona, że w tak prosty sposób można zrobić je w domu w niespełna godzinę.
W każdym z działów znajdziemy kilkanaście przepisów a tuż obok nich każdorazowo znajduje się kolorowa ilustracja gotowego dania, zrozumiały i konkretny opis wykonania oraz lista potrzebnych składników. Co ważne składniki potrzebne do realizacji przepisów są raczej ogólnodostępne i bez problemu możemy się w nie zaopatrzyć. Każdy przepis wzbogacony jest też o informację odnoszącą się do czasu przygotowania potrawy, stopnia trudności, zawiera też ciekawostki wskazujące na zalety danej potrawy a także informacje o tym czy możemy ją przechowywać przez dłuższy czas a jeśli tak to jak długo.
Szata graficzna lektury jest stonowana przy czym dominuje kolor zielony. Układ przepisów jest natomiast bardzo prosty i czytelny, jedna rozkładówka to jeden przepis. Przy takiej publikacji pracuje się więc przyjemnie a z doświadczenia wiem, że to naprawdę zachęca do działania ;)
Ten obszerny poradnik może z powodzeniem posłużyć nam do przyrządzania codziennych posiłków bogatych w witaminy, zdrowych i smacznych. Na pewno sięgnę po tę książkę jeszcze nie raz bo znalazłam tu kilka fajnych przepisów, które koniecznie chcę wypróbować. Myślę, że taka lektura z powodzeniem mogłaby zasilić biblioteczkę zarówno każdego kto gotuje rzadziej, zachęcając do częstszej aktywności w kuchni, jak i osób zajmujących się tym na co dzień ;)