Kuchnia bardzo polska - Ewa Aszkiewicz - Książka | Gandalf.com.pl
Ulubione
Kategorie

Kuchnia bardzo polska (twarda)

Niezapomniane smaki

książka

  • Wydawnictwo Publicat SA
  • Oprawa twarda
  • Ilość stron 448
  • GRATIS! Do każdego zamówienia zakładka mola książkowego!
  • Wysyłamy w 24h - 48h + czas dostawy

Kuchnia bardzo polska, Niezapomniane smaki - opis produktu:

Nowe wydanie kultowej książki kucharskiej, którą pokochali Polacy. Wysmakowane zdjęcia i aranżacje pozwalają spojrzeć na tradycję z zupełnie innej strony. Klasyczna kuchnia polska po latach zapomnienia wraca do łask. Jest doskonała, lokalna i sezonowa, może być prosta lub niezwykle wykwintna. To smaki zapamiętane z dzieciństwa, kojarzące się z domem, rodzinnymi przyjęciami i poczuciem przynależności. Po prostu pyszne.

Ponad 370 przepisów
- przekąski
- przystawki
- sosy
- zupy
- dania główne
- desery
- ciasta
- świąteczne specjały

Ewa Aszkiewicz, właśc. Anna Kozowska (1935-2019) - zawodowo pracowała jako bankowiec, otrzymała doktorat na wydziale rolniczym, jednak to kuchnia była jej największą pasją. Swoje pomysły kulinarne i przepisy publikowała najpierw w prasie, z czasem stając się autorką bestsellerowych książek, z których gotowała cała Polska.

"Miejscem, w którym zawsze czułam się wspaniale, była kuchnia mojej Babci Antoniny - duża, widna, kwadratowa, z wiszącymi nad kotliną miedzianymi rondlami odbijającymi płomienie ognia i rzucającymi złote refleksy. Zawsze pachniało tam jabłkami i ziołami rosnącymi w pojemnikach ustawionych na okiennym parapecie, a z piekarnika i spod pokrywek garnków dochodziły kuszące wonie. Gdy miałam 12 lat, Babcia poleciła mi spisywać nowe pomysły na potrawy i gromadzić je w grubym zeszycie, który po latach stał się prawdziwym skarbczykiem wiedzy kulinarnej".
Ewa Aszkiewicz

Książka Kuchnia bardzo polska Niezapomniane smaki, pochodzi z wydawnictwa Publicat SA. Autorem książki jest Ewa Aszkiewicz. Należy do gatunków: kulinaria, kuchnia polska. Książka Kuchnia bardzo polska liczy 448 stron. Jej wymiary to 285x210. Oprawa jest twarda.
S
Szczegóły
  • Dział: Książki
  • Kategoria: kulinaria,  kuchnia polska
  • Wydawnictwo: Publicat SA
  • Oprawa: twarda
  • Okładka: twarda
  • Wymiary: 285x210
  • Ilość stron: 448
  • ISBN: 9788327125552
  • Wprowadzono: 26.11.2019

Polecane

  • -43%
  • Nowość Zdrowa kuchnia rodzinna
Zdrowa kuchnia rodzinna miękka
28,44 zł 49.90
Dodaj do koszyka
  • -44%
  • Nowość Jak schudnąć bez wyrzeczeń
  • -41%
  • Nowość Dzieci też gotują
Dzieci też gotują miękka
29,37 zł 49.77
Dodaj do koszyka
  • -37%
  • Nowość 100 postnych i jarskich dań
100 postnych i jarskich dań miękka
11,31 zł 17.96
Dodaj do koszyka

Recenzje
image Nie wiesz, czy kupić? Sprawdź recenzje
Książka
Kuchnia bardzo polska, Niezapomniane smaki

5/5 ( 1 ocena )
    5
    1
    4
    0
    3
    0
    2
    0
    1
    0

Zaloguj się i napisz recenzję na min. 700 znaków. Akceptując regulamin bierzesz udział w cotygodniowym plebiscycie. Do wygrania kupon 50 PLN i 15 punktów klienta.

imię, nazwisko lub nick:
Twoja ocena:
Twoja recenzja:
Wprowadź tekst z obrazka:

W przypadku naruszenia Regulaminu Twój wpis zostanie usunięty.

ANNA

  • 10-01-2020
  • 17:37

Kuchnia polska jest mi bardzo bliska ze względu na związane z nią tradycje, które to od lat królują na polskich stołach, a jedynie można się nią stale zachwycać i ją urozmaicać, a szczególności jest to uwidocznione w końcowych efektach.

Każdy etap przyrządzania dań zamieszczonych na łamach kart książek sprawdzonych przepisów to prawdziwa uczta dla smakosza, który ma szacunek do polskiej kuchni i wiedząc przy tym, jak smakuje wybornie przepis, który on sam ma okazję go wykonać, a przed jego podaniem zasmakować.

Mogłam z dumą obserwować krok po kroku, z jakim pozytywnym podejściem do rodzinnych polskich tradycji i klasycznych dań ma Pani Ewa Aszkiewicz w zamieszczonej najnowszej książce pt. Kuchnia bardzo polska. Niezapomniane smaki.

Cenne porady autorki pomogą wielu z nas zrozumieć, dlaczego warto zaprzyjaźnić się z jej kuchnią i czy miała ona na swojej drodze kulinarnej autorytet.

Lubię te przysmaki kulinarne, które z powrotem powracają i zostają one wzbogacone o dodanie nowej ilości nieznanych na polskim rynku składników, co potrafi uzyskać mu nowy i aromatyczny smak.

Pani Ewa Aszkiewicz posiada niezwykły talent kulinarny i się nim dzieli z Czytelnikami, a w szczególności doświadczeniem i wiedzą, która nam posłuży w trakcie, kiedy będziemy mogli z niej skorzystać, gdy będziemy mieli ochotę na przyrządzenie ulubionego naszego polskiego dania.

Książka ta została trafnie podzielona przez autorkę na osiem części:
przekąski, przystawki, sosy, zupy, dania główne, desery, ciasta, świąteczne specjały.

Przepisy, na które zwróciłam, szczególną uwagę są następujące:

schab pieczony z cebulą, zraziki zapiekane, makaron rosołowy przepis z kuchni staropolskiej, naleśniki z jabłkami, sos morelowy, bułeczki mleczne z nadzieniem, rogale z powidłami, śniadaniowa babka niedzielna, babka na białkach przepis z kuchni staropolskiej, kruche babeczki, kruche ciasteczka z cukrem, sernik wiedeński puszysty, jabłecznik królewski, szarlotka aromatyczna, śledź po kaszubsku, schab ze śliwkami, polewka żołnierska przepis z kuchni staropolskiej, zupa krem z pieczarek, śledzie po królewsku, śledzie po cygańsku, surówka z czerwonej cebuli, kompot z jabłek i ananasem.

Te niezwykle przedstawione polskie potrawy przez autorkę moim zdaniem będą prezentowały się godnie na polskim stole i chętnie można je przyrządzać o każdej porze roku.

Elementami dodatkowymi w tej książce są: pięknie wykonane zdjęcia zaprezentowanych z książki dań, słowo wstępne od autorki oraz to, że została książka ta wydana w twardej i przede wszystkim pięknie prezentującej się okładce.

Warto jest posiadać tę książkę w swojej kulinarnej kolekcji.

Czy recenzja była pomocna?