SPRAWDŹ STATUS ZAMÓWIENIA
POMOC I KONTAKT
Ulubione
Kategorie

Korea. Nie tylko kimchi (twarda)

50 inspirujących przepisów

O Akcji

Akcja Podziel się książką skupia się zarówno na najmłodszych, jak i tych najstarszych czytelnikach. W jej ramach możesz przekazać książkę oznaczoną ikoną prezentu na rzecz partnerów akcji, którymi zostali Fundacja Dr Clown oraz Centrum Zdrowego i Aktywnego Seniora. Akcja potrwa przez cały okres Świąt Bożego Narodzenia, aż do końca lutego 2023.
Dowiedz się więcej
  • Promocja
    image-promocja

książka

Wydawnictwo Prószyński i S-ka
Data wydania 2021
Oprawa twarda
Liczba stron 160
  • Dostępność niedostępny
  • DPD dostawa za półdarmo

Opis produktu:

Najlepsze smaki Azji od dzisiaj w twoim domu.

Kuchnia koreańska tryska kolorami i jest pełna smaków. Wyróżnia ją ostrość rdzawoczerwonej pasty chili gochujang, grillowane aromaty bulgogi, łagodny smak tofu i mnóstwo subtelnych dodatków, które nadają daniom świeżości i chrupkości - a motywem przewodnim jest oczywiście wszechobecne kimchi.
W Korei kimchi to dużo więcej niż tylko jedzenie - to klejnot kultury narodowej, uniwersalne zdrowe danie i część koreańskiej tożsamości. I chociaż nie sposób sobie wyobrazić Korei bez kapusty kiszonej na ostro, to kuchnia tego kraju ma do zaoferowania dużo więcej.
Koreańczycy mają bzika na punkcie dobrego jedzenia, a rodzina Limów nie jest wyjątkiem. Dwa pokolenia kobiet z dumą kultywują koreańskie tradycje w sztokholmskiej restauracji Arirang. Książka zawiera ich ulubione przepisy rodzinne - zarówno na tradycyjne kimchi z kapusty pekińskiej, papryczek chili i imbiru, jak i wariacje tego dania z rzodkwi, dyni, ostryg, grzybów, korzenia żeń-szeń czy innych warzyw. Znajdziecie tu też przepisy na koreańskie domowe klasyki, dowiecie się, jak krok po kroku zrobić tofu czy błyskawicznie wymieszać yukhoe, koreański tatar pachnący olejem sezamowym i czosnkiem - a także wiele innych, pysznych przepisów prosto z Azji Południowo-Wschodniej.

Siostry Byung-Hi Lim i Byung-Soon Lim prowadzą w Sztokholmie razem z mamą i ciotką restaurację Arirang. Kiedy powstawała w 1975 roku, była to pierwsza tego typu restauracja w Skandynawii, stawiająca sobie za cel serwowanie koreańskich potraw w najlepszym wydaniu. Od tamtego czasu stanowi punkt obowiązkowy na mapie każdego europejskiego smakosza dań z całego globu.
S
Szczegóły
Dział: Książki
Wydawnictwo: Prószyński i S-ka
Oprawa: twarda
Okładka: twarda
Rok publikacji: 2021
Wymiary: 185x226
Liczba stron: 160
ISBN: 9788382342437
Wprowadzono: 08.09.2021

RECENZJE - książki - Korea. Nie tylko kimchi, 50 inspirujących przepisów - Byung-Hi Lim, Byung-Soon Lim

Zaloguj się i napisz recenzję - co tydzień do wygrania kod wart 50 zł, darmowa dostawa i punkty Klienta.

5/5 ( 2 oceny )
  • 5
    2
  • 4
    0
  • 3
    0
  • 2
    0
  • 1
    0

Wpisz swoje imię lub nick:
Oceń produkt:
Napisz oryginalną recenzję:

Paulina

ilość recenzji:549

31-10-2021 20:01

,,Korea. Nie tylko Kimchi" to coś w stylu książki kulinarnej, z której można czerpać pełnymi garściami.

Na początku tej publikacji możemy dowiedzieć się o autorach oraz czym jest kimchi. Najprościej mówiąc, to kiszonki z różnych warzyw, na które przepisy poznamy na późniejszych stronach. Przy robieniu kimchi najważniejsza jest cierpliwość, nie otwieranie słoika zbyt wcześnie, sprawienie, by wszystko było odpowiednio słone. Z tą pozycją na pewno będzie to łatwiejsze, bo autorzy wyjaśniają wszystko krok po kroku. Nie miałam wcześniej do czynienia z kimchi, więc tym bardziej byłam ciekawa tego wydania.

W jednym z rozdziałów znajdują się przepisy m.in. na kimchi: z kapusty pekińskiej, rzodkiewki, marchwi, ogórków, dyni, łodyg, Kimchi to jednak nie tylko przystawka, więc podano przepisy na potrawy z jego wykorzystaniem: zupę z kimchi, koreańskie pierogi, ryż z kimchi, placki z kimchi, kimchi z tofu. W następnej kolejności poznamy receptury na inne dania koreańskie: marynowaną wołowinę i boczek, koreański tatar, czy naleśniki z porem. Na zakończenie podano też alfabetyczny spis przepisów.

Bardzo podoba mi się staranne wydanie tej książki, sztywna oprawa sprawia, że całość wygląda bardzo efektownie. Pozycja zawiera aż 50 inspirujących przepisów, więc jest z czego wybierać. Przy każdej recepturze podano potrzebne składniki oraz w prosty sposób objaśniono jej wykonanie. To świetna pozycja dla tych, którzy chcą spróbować nowych smaków lub zachwycić się kimchi.

Opinia bierze udział w konkursie

Czy recenzja była pomocna?

Córka Poligrafa

ilość recenzji:1

29-09-2021 18:11

Ciekawostka : Kimchi to nie jest potrawa, posiłek ani przepis. To zajęcie, czynność rozciągnięta w czasie. Nie jest to też tylko jeden smak, w kiszonce nakładają się na różne warstwy - pikantna i kwaśna, słona i esencjonalna - i zmieniają w zależności od składników użytych w danej porcji.


Czy może być coś lepszego na świecie niż dobre jedzenie ? Osobiście kocham jeść, delektować się znanymi potrawami oraz poznawać całkowicie nowe smaki. Moje życie również jest mocno związane z gastronomią - Mąż jest szefem kuchni. Książka Korea nie tylko Kimchi to świetna przygoda po świecie azjatyckiego jedzenia.


Znajdziemy tu mnóstwo wyjątkowych przepisów, ale nie tylko ! Dodatkowo możemy nauczyć się jak zwijać rolkę koreańskiego kimbap łudząco podobnego do japońskiego sushi lub uformować pierożki Mandu, a nawet zrobić domowe tofu, które jest szeroko dostępne na rynku. Prosto i smacznie, a co najważniejsze z sercem. Cała książka jest przepełniona miłością do siebie, rodziny, tradycji oraz jedzenia. Cztery kobiety, które tworzą restaurację w Sztokholmie - Arirang. Na pewno jeżeli będę w okolicy to będzie mój punkt obowiązkowy ????


Fotografie użyte w książce są dopracowane w każdym calu. Doskonała jakość, piękne kolory oraz ciekawe kompozycje.

Czy recenzja była pomocna?