Kill Grill. Restauracja od kuchni
książka
Wydawnictwo W.A.B. |
Oprawa miękka |
- Dostępność niedostępny
Opis produktu:
Zabawna książka zarówno dla wielbicieli jedzenia, jak i dla osób, które poprzestają na hamburgerach. Ci pierwsi znajdą w niej pyszne opisy potraw, smaków i kulinarnych inicjacji. Drudzy zapewne z satysfakcją przeczytają, w jaki sposób i z czego naprawdę (!) przygotowywane są potrawy dla smakoszy - lektura tyleż wstrząsająca, co pouczająca. Czytelnicy szukający rozrywki będą się skręcać ze śmiechu. Ale warto też docenić soczysty (nomen omen) i sugestywny język, galerię niezapomnianych portretów literackich, a także znakomitą analizę socjologiczną świata ludzi zajmujących się kuchnią (zbieraniny psychopatycznych specjalistów od grillowania, alkoholików wyspecjalizowanych w zajmowaniu się zimnym bufetem, głupich lasek kandydujących na stanowisko sosjera, ekwadorskich speców od makaronu, obłąkanych cukierników). Bourdain uchwycił ich żargon, nałogi, zwyczaje i przywołał wiele ciekawostek gwarantujących pasjonującą lekturę.Anthony Bourdain (ur. 1956) - absolwent CIA (Culinary Institute of America), przeszedł wszystkie szczeble kariery kucharskiej, od pomywacza do szefa kuchni w znakomitej nowojorskiej restauracji Brasserie Les Halles. Autor kryminałów oraz książek kucharskich i kuchennych, czyli ukazujących pracę w kuchni od kuchni (m.in. Bone in the Throat, 2000; Gone Bamboo, 2000; Typhoid Mary (An Urban Historical), 2001; Cook`s Tour: In Search of the Perfect Meal, 2002; Anthony Bourdain`s Les Halles Cookbook, 2004; The Nasty Bits, 2006). Jego teksty publikował m.in. New York Times, The Times, Observer, Independent. Bourdain miał swój program w telewizji Ford Network, a obecnie można go oglądać w Anthony Bourdain: No Reservations na kanale Discovery Travel & Living. Książka Kill Grill. Restauracja od kuchni, wydana w 23 krajach, jest światowym bestsellerem.
tytuł oryginału: Kitchen Confidential. Adventures in the Culinary Underbelly
przekład: Jacek Konieczny
Szczegóły | |
Dział: | Książki |
Wydawnictwo: | W.A.B. |
Oprawa: | miękka |
Wprowadzono: | 22.07.2008 |