SPRAWDŹ STATUS ZAMÓWIENIA
POMOC I KONTAKT
Ulubione
Kategorie

Kapłony i szczeżuje

Opowieść o zapomnianej kuchni polskiej

O Akcji

Akcja Podziel się książką skupia się zarówno na najmłodszych, jak i tych najstarszych czytelnikach. W jej ramach możesz przekazać książkę oznaczoną ikoną prezentu na rzecz partnerów akcji, którymi zostali Fundacja Dr Clown oraz Centrum Zdrowego i Aktywnego Seniora. Akcja potrwa przez cały okres Świąt Bożego Narodzenia, aż do końca lutego 2023.
Dowiedz się więcej
  • Promocja
    image-promocja

książka

Wydawnictwo Czarne
Data wydania 2019
Oprawa miękka
Liczba stron 336
  • Wysyłamy w 24h
  • DPD dostawa za półdarmo

Opis produktu:

`Kapłony i szczeżuje` to opowieść o kuchni tak dawnej, że już zapomnianej. Kapłon, czyli wykastrowany i tuczony kogut, był popularnym składnikiem potraw w pierwszej znanej nam polskiej książce kucharskiej, z kolei szczeżuje urozmaicały jadłospis najbiedniejszych.

Gdy dzisiejsi szefowie kuchni prześcigają się w wymyślaniu oryginalnych przepisów, śmiało możemy sięgnąć do zapomnianej przeszłości. Bo jak pisał osiemnastowieczny historyk Jędrzej Kitowicz, tylko coś bardzo starego może wydawać się nowe. Poczytajmy zatem o oszołamiającej europejskiej karierze szczupaka po polsku, cofnijmy się do czasów, gdy pasternak nie był tylko zabawnym słówkiem, a kucharze serwowali żółtonosy i sielanki. Wreszcie - poznajmy kulinarne przemyślenia świętych Piotra i Pawła, które na długie stulecia ukształtowały nasza żywieniową wyobraźnię.

Historia potraw to nieprzebrana skarbnica wiedzy o świecie, przekazywana z pokolenia na pokolenie. Niemal w każdym daniu można znaleźć garstkę wiedzy o przyrodzie i medycynie, czubatą łyżkę antropologii i kultury, szczyptę wydarzeń historycznych. I wyrazisty posmak religii, niepodzielnie regulującej zasady odżywiania i postu.

Autorzy `Kapłonów i szczeżui` to wytrawni znawcy historii zmieniających się smaków i świetni popularyzatorzy wiedzy o dawnej kuchni, a ich książka to idealny przepis ku pokrzepieniu nie tylko żołądka, ale przede wszystkim umysłu.
S
Szczegóły
Dział: Książki
Kategoria: historia,  kulinaria,  kuchnia polska
Wydawnictwo: Czarne
Oprawa: miękka
Okładka: miękka
Rok publikacji: 2019
Wymiary: 0x0
Liczba stron: 336
ISBN: 9788380498525
Wprowadzono: 03.04.2019

Książkowe bestsellery z tych samych kategorii

Kucharka polska (twarda) Książka 160,21 zł
Dodaj do koszyka
Kociołkowanie po polsku (twarda) Książka 32,72 zł
Dodaj do koszyka
Fyrtle My tu jemy Książka 44,00 zł
Dodaj do koszyka
Kucharka polska Książka 115,71 zł
Dodaj do koszyka

RECENZJE - książki - Kapłony i szczeżuje, Opowieść o zapomnianej kuchni polskiej - Jarosław Dumanowski, Magdalena Kasprzyk-Chevriaux

Zaloguj się i napisz recenzję - co tydzień do wygrania kod wart 50 zł, darmowa dostawa i punkty Klienta.

4.8/5 ( 4 oceny )
  • 5
    3
  • 4
    1
  • 3
    0
  • 2
    0
  • 1
    0

Wpisz swoje imię lub nick:
Oceń produkt:
Napisz oryginalną recenzję: