Dzika spiżarnia czyli zbieractwo dla początkujących - Sergei Boutenko - Książka | Gandalf.com.pl
SPRAWDŹ STATUS ZAMÓWIENIA
POMOC I KONTAKT
Ulubione
Kategorie

Dzika spiżarnia czyli zbieractwo dla początkujących

Przewodnik po dzikich roślinach jadalnych i przepisy na pyszne dania z pędów, liści, chwastów, nasio

książka

  • Wydawnictwo Vivante
  • Oprawa miękka
  • Ilość stron 272
  • GRATIS! Do każdego zamówienia zakładka mola książkowego!
  • Dostępność niedostępny
  • Okazje na książki w promocji!

Dzika spiżarnia czyli zbieractwo dla początkujących, Przewodnik po dzikich roślinach jadalnych i przepisy na pyszne dania z pędów, liści, chwastów, nasio - opis produktu:


Dzika spiżarnia czyli zbieractwo dla początkujących - o czym jest?


Przed Tobą kolejna pozycja książkowa warta uwagi- Dzika spiżarnia czyli zbieractwo dla początkujących, od Sergei Boutenko. Dzika spiżarnia czyli zbieractwo dla początkujących spełnia wszystkie cechy swojego gatunku, przypadnie więc do gustu nawet tym najbardziej wymagającym czytelnikom. Jeśli zainteresowała Cię ta pozycja, sięgnij po inne tytuły autora- Sergei Boutenko. Nie będziesz żałował! Dzika spiżarnia czyli zbieractwo dla początkujących i o wiele więcej tylko na Gandalf.com.pl!

Książka, na którą czekali wszyscy fani Łukasza Łuczaja!
Fenomenalny przewodnik po świecie jadalnych roślin, prosto od syna światowej guru surowego żywienia, Victorii Boutenko. Siergei Boutenko odkrywa przed czytelnikiem korzyści zdrowotne nowego trendu w żywieniu, który szturmem zdobywa salony i prestiżowe restauracje.
Zbieractwo i wykorzystywanie do przygotowywania posiłków tego, co rośnie w naszych ogródkach, pobliskich lasach czy przy polny ścieżkach, to nie tylko zdrowa, ale i smaczna pasja, która dodatkowo pomaga planecie, wpisując się w trend `zero waste`.
W tym bogato ilustrowanym przewodniku znajdziesz wszystkie wskazówki niezbędne do tego, aby zidentyfikować, zebrać i przyrządzić 60 jadalnych dzikich roślin, które rosną tuż niedaleko. Autor przedstawia podstawowe zasady bezpiecznego zbierania dzikiej żywności, omawia trujące rośliny, protokół identyfikacji jadalnych roślin, etykietę ich zbierania i metody konserwacji, które pozwalają ją przechowywać i dłużej cieszyć się jej zdrowotnymi aspektami.
Znalazło się tu także 67 przepisów na niezwykle odżywcze zielone koktajle, sałatki, dressingi do sałatek, pasty, krakersy, dania główne, soki i słodycze, które przygotujesz z chwastów, jagód, korzonków i liści oferowanych przez inspirujący świat flory łąk, lasów i trawników.
Oszczędność pieniędzy, ekonomiczna samowystarczalność, zdrowszy tryb życia i niepowtarzalne doznania smakowe to tylko niektóre z trwałych korzyści wypływających z żywienia się lokalnymi dzikimi roślinami jadalnymi.
Zainspiruj się poszukiwaniami Siergieja Boutenko i odkryj, że twoje najbliższe podwórko jest pełne darmowego, zdrowego jedzenia!
O autorze:
Siergei Boutenko
Kiedy Siergei Boutenko miał 13 lat, rodzice zabrali go na szlak Pacific Crest, ciągnący się przez 4264 km z Meksyku do Kanady. Podczas wędrówki kilkukrotnie doświadczyli głodu i zostali zmuszeni, by nauczyć się zbierać dzikie rośliny jadalne w celu utrzymania się przy życiu. Spożywanie takiej żywności przez 6 miesięcy poprawiło zdrowie całej rodziny i pomogło z sukcesem zakończyć wyprawę. Umiejętności zdobyte podczas tej wyprawy zainspirowały Siergeja do dalszego wprowadzania dzikich roślin do codziennej diety.
Z chęcią dzieli się on swoją wiedzą i wiele podróżuje po całym świecie, prowadząc seminaria na temat zbierania dzikich roślin i zdrowego stylu życia. Prowadzi również stronę internetową, udziela się w mediach społecznościowych oraz stworzył pierwszą aplikację dotyczącą dzikich roślin jadalnych.

Dzika spiżarnia czyli zbieractwo dla początkujących - opinie


Jeśli nadal nie jesteś pewny książki Dzika spiżarnia czyli zbieractwo dla początkujących, zapoznaj się z ocenami i recenzjami naszych klientów. Może oni przekonają Cię, że Dzika spiżarnia czyli zbieractwo dla początkujących - Sergei Boutenko to pozycja warta Twojej uwagi. Po przeczytaniu książki Dzika spiżarnia czyli zbieractwo dla początkujących nie zapomnij zostawić swojej recenzji i wziąć udziału w konkursie! Wybierz książkę Dzika spiżarnia czyli zbieractwo dla początkujących, sprawdź inne tytuły, których autorem jest Sergei Boutenko i przeczytaj biografię. To wszystko tylko na Gandalf.com.pl!


Książka Dzika spiżarnia czyli zbieractwo dla początkujących Przewodnik po dzikich roślinach jadalnych i przepisy na pyszne dania z pędów, liści, chwastów, nasio, pochodzi z wydawnictwa Vivante. Autorem książki jest Sergei Boutenko. Należy do gatunków: poradniki, ogród, rośliny. Książka Dzika spiżarnia czyli zbieractwo dla początkujących liczy 272 stron. Jej wymiary to 145x205. Oprawa jest miękka.
S
Szczegóły
  • Dział: Książki
  • Kategoria: poradniki,  ogród, rośliny
  • Wydawnictwo: Vivante
  • Oprawa: miękka
  • Okładka: miękka
  • Wymiary: 145x205
  • Ilość stron: 272
  • ISBN: 978-83-65442-46-8
  • Wprowadzono: 27.08.2016

RECENZJE - Książka - Dzika spiżarnia czyli zbieractwo dla początkujących, Przewodnik po dzikich roślinach jadalnych i przepisy na pyszne dania z pędów, liści, chwastów, nasio

Zaloguj się i napisz recenzję - co tydzień do wygrania kod wart 50 zł, darmowa dostawa i punkty Klienta.

4.4/5 ( 22 ocen )
  • 5
    15
  • 4
    3
  • 3
    2
  • 2
    1
  • 1
    1

Wpisz swoje imię lub nick:
Oceń produkt:
Napisz oryginalną recenzję:

Sheti

ilość recenzji:463

brak oceny 13-10-2016 20:44

Doskonale zdaję sobie sprawę z tego, jak wiele darów oferuje nam nasza planeta ? i myślę, że nie jestem jedyna. Jakby nie patrzeć, człowiek pierwotny nie miał możliwości takich jak my mamy dzisiaj ? nie mógł iść do supermarketu i przebierać w produktach wszelkiego rodzaju. Sam musiał znaleźć swoje pożywienie, praktykował zbieractwo, choć nie miał wiedzy o tym, które rośliny mogą mu się przysłużyć, a które zaszkodzić. Oczywiście to czysta metoda błędów i doświadczeń, która w dzisiejszych czasach nie jest już tak popularna. Przez miliony lat ewolucji wiele się zmieniło, a my mamy ułatwione zadanie ? wiemy, która gatunku roślin są jadalne, a które trujące. Choć biorąc pod uwagę, jak wiele z nich jest jeszcze niepoznanych, czasami i tak należy zachować ostrożność.

Autor książki "Dzika spiżarnia", Sergei Boutenko, doświadczył zbieractwa już we wczesnych latach swojego życia, kiedy to wraz z rodziną wybrali się w daleką podróż, a źle obliczyli ilość prowiantu. Jednak jego matka była kobieta bardzo sprytną i zaradną, z łatwością wykarmiła całą rodzinę tym, co po drodze oferowała Ziemia. Sergei do tej pory nie stroni od praktykowania takiego sposobu zdobywania pożywienia. W swojej książce pokazuje nawet swoje własne zdjęcia z takich wypraw i trzeba przyznać, że jego zbiory są naprawdę okazałe! Aż samemu ma się ochotę iść na spacer, wziąć kosz pod pachę, wrócić do domu z pełnym i zamknąć się w kuchni na jakiś czas, aby przyrządzić coś naturalnego i w pełni oryginalnego.

Książka jest oczywiście przepięknie wydana i ma doskonałą formę! Pierwsze rozdziały to głównie wskazówki autora, jego przygoda ze zbieractwem i ogólne podstawy, konieczne do poznania przy zbieraniu dzikich roślin. Drugi rozdział koncentruje się na tym, co najważniejsze. Jest to spis prezentujący wiele jadalnych roślin, które można spotkać przede wszystkim w Ameryce, ale nie tylko, bowiem są to również gatunki spotykane w Europie, Australii czy nawet Islandii. Każdy taki opis składa się z tych samych elementów ? nazwy zwyczajowej, wymienienia części jadalnych, informacji o smaku, wyglądzie i wykorzystaniu. Ale to nie wszystko! Oczywiście bardzo istotnym elementem są kolorowe zdjęcia, które ułatwiają identyfikację podanych roślin. Nie brakuje również opisu właściwości leczniczych, dobrych porad oraz samej opinii autora i metody rozpoznania ? a to dosyć istotne, bowiem niektóre trujące gatunki są do złudzenia podobne do tych, które są jadalne!

Przyznaję, że pojawiło się w tej książce kilka zaskakujących elementów ? chociażby to, że jadalne są nawet niektóre drzewa. Nigdy nie postrzegałam ich w takich kategoriach, a okazuje się, że jest to całkowicie normalne i naturalne, choć zapewne potrzebowałabym trochę czasu, aby się przełamać i spróbować. Ostatni rozdział tej książki to przepisy wykorzystujące dziko rosnące rośliny jadalne. Oczywiście mnie na pierwszą myśl przychodzi wykorzystanie ich do smoothies, ale to nie jedyny sposób ich spożywania ? z ich dodatkiem można przyrządzić smaczne sałatki, dania główne, a nawet desery! Zdecydowanie jest to książka, z którą warto się zapoznać, to pozycja, która zdobyła już miano bestsellera! Przede wszystkim dlatego, że natura oferuje nam naprawdę bardzo odżywcze pożywienie. Każdy, kto interesuje się kuchnią roślinną może tutaj znaleźć inspirację, każdy, kto wybiera się w survivalową podróż powinien mieć tę publikację ze sobą. Kto wie, kiedy może się przydać! Polecam!

Czy recenzja była pomocna?