DZIKA KUCHNIA / Łukasz Łuczaj | Książka w Gandalf.com.pl
Ulubione
Kategorie
  • image
przeczytaj fragment przeczytaj fragment

DZIKA KUCHNIA (twarda)

książka

  • Wydawnictwo Nasza Księgarnia
  • Oprawa twarda
  • Ilość stron 320
  • GRATIS! Do każdego zamówienia zakładka mola książkowego!
  • Wysyłamy w 24h - 48h + czas dostawy

DZIKA KUCHNIA - opis produktu:

 `Dzika kuchnia` Łukasza Łuczaja łączy w sobie funkcję zielnika i książki kucharskiej. To praktyczny przewodnik po ponad sześćdziesięciu dzikich roślinach jadalnych Polski, takich jak: bez, brzoza, chmiel, czosnek niedźwiedzi, czeremcha, klon, łopian, pokrzywa, podbiał, tatarak i wiele, wiele innych. Każdy rozdział wyjaśnia, gdzie szukać danego gatunku i jak go rozpoznać, które części rośliny są jadalne, podaje informacje na temat okresu zbioru, substancji czynnych i właściwości farmakologicznych rośliny, a także jej tradycyjnego i współczesnego użytkowania w różnych kulturach.
W książce znalazło się ponad sto przepisów na różnorodne potrawy, między innymi: krupnik z nasion babki, nalewkę z owoców barszczu, pierogi z liśćmi bukowymi, japońskie ciasteczka z bylicą, rosyjskie powidło z czeremchy, czyściec błotny po rzepnicku, piwo łopianowe, gołąbki zawijane w liście funkii i zwedzką zupę różaną.
  Książka, bogato ilustrowana zdjęciami i rycinami, wzbogacona została o pasjonujące zapiski i rozmyślania autora o miejscu człowieka w przyrodzie oraz poszukiwaniu natury i ucieczki od cywilizacji.

Ta książka, jak i cała praca Łukasza, jest niesamowitą inspiracją do tworzenia współczesnej kuchni. Warto poznać tajniki natury i tkwiący w niej potencjał...
WOJCIECH MODEST AMARO, 1*Michelin Star, Atelier Amaro *
Bez problemu identyfikujemy setki produktów w supermarkecie, natomiast znalezienie jedzenia na łące lub w lesie wydaje się niemożliwe. Łukasz Łuczaj przywraca nam bogactwo gatunków roślin, które służyły wielu pokoleniom. Sprawia, że tajemniczy, bezimienny gąszcz staje się rozpoznawalny, oswojony i smaczny.
AGNIESZKA KRĘGLICKA, restauratorka, felietonistka
S
Szczegóły

Zobacz również

  • -44%
  • -41%
Whisky Leksykon smakosza

David Wishart

twarda
35,30 zł 59.84
  • -45%
Słodkości w insulinooporności

Magdalena Makarowska

miękka
24,70 zł 44.90
  • -42%
Wege energia

Katarzyna Gubała

21,55 zł 37.15
  • -41%
Szkoła cukiernictwa

PRACA ZBIOROWA

52,37 zł 88.78
  • -47%
Ryby i owoce morza Szkoła gotowania

Alcantara Lorenza

miękka
18,54 zł 35.00
  • RRecenzje
  • Książka
  • DZIKA KUCHNIA
4.5/5 ( 31 ocen )
    5
    21
    4
    4
    3
    5
    2
    1
    1
    0
imię, nazwisko lub nick:
Twoja ocena:
Twoja recenzja:
Wprowadź tekst z obrazka:

W przypadku naruszenia Regulaminu Twój wpis zostanie usunięty.

Uwaga!!! Nie jesteś zalogowany. zaloguj się by zgłosić recenzję do konkursu i mieć szansę na wygraną w cotygodniowym plebiscycie!

brak oceny

Jahoda

  • 8-06-2016
  • 16:37

Kupiłam tę książkę tacie, który fascynuje się roślinami i ogrodnictwem, a że sama interesuję się zdrową i naturalną kuchnią, sama ją przeczytałam przed podarowaniem prezentu ;) I absolutnie się zachwyciłam! Już wcześniej słyszałam o tej książce wiele dobrego, a teraz przekonałam się empirycznie, że pozycja warta przeczytania. Łukasz Łuczaj, będąc jednocześnie biologiem i etnologiem, jest specjalistą, jeśli chodzi o dzikie rośliny jadalne. W "Dzikiej kuchni", oprócz szczegółowych opisów roślin, znajdziemy także ciekawostki na temat ich znaczenia w różnych kulturach oraz mnóstwo zdjęć, które są jednocześnie ozdobą książki, a także dużą pomocą w poszukiwaniu roślin. Jest też kalendarz, który pomaga znajdować poszczególne rośliny, a do tego ciekawe, dowcipne, lekko filozoficzne, krótkie felietony Łukasza Łuczaja na temat życia w dzikości i naturze. Niech Was zresztą nie przerazi słowo "dziki" - nie chodzi tu tylko o rośliny, które możemy znaleźć na łące czy w lesie, ale także o takie, które sami zasadziliście w swoim ogródku, nie wiedząc, że jak urosną, będzie można je ze smakiem zjeść. Polecam!

Czy recenzja była pomocna?
brak oceny

dusia

  • 13-02-2014
  • 10:13

"Dzika kuchnia" to połączenie w sobie zielnika z książką kucharską i fotograficznym albumem. Autor książki to Łukasz Łuczaj, który podobnie jak ja ukończył studia o kierunku Biologia ze specjalizacją środowiską. Jego pasją jest ekologią roślin i etnobotanika (nauka bada związek między roślinami i kulturą społeczeństw), a ja swój tytuł uzyskałam właśnie z ekologii roślin, a zgłębiałam dziedzinę jaką jest archeobotanika (nauka o związku między roślinami, a człowiekiem w przeszłości). Jest to, więc dla mnie fascynująca lektura.

W książce poznajemy szczegółowo powszechnie występujące w Polsce rośliny jadalne (przy czym autor w "Ostrzeżeniu" wyjaśnia, że część z tych roślin można znaleźć w innych atlasach, jako trujące, ale ważne jest by wiedzieć, jak je przygotować, by takie nie były). Na początku książki znajdziemy spis treści z wyszczególnieniem na spis roślin i spis felietonów, a już pierwszy z felietonów znajdziemy tuż obok spisu.

Następne strony to wspomniane "Ostrzeżenie", w którym jest również mowa o tym, by rośliny spożywać z rozsądkiem i rozpoczynać od małej ich dawki, a także "Wstęp". W tym rozdziale dowiadujemy się, że książka jest kontynuacją wcześniej wydanego poradnika i zawiera najpospolitsze oraz najbardziej wartościowe dziko rosnące rośliny jadalne. Jest też nawiązanie do historii, kiedy to "las był wielkim supermarketem" dla człowieka.

Dalej jest dział "Skład roślin" typowo biologiczny o wartościach odżywczych, składzie chemicznym roślin, o nasionach, owocach, częściach podziemnych, liściach i łodygach. Dalej mamy biologiczny kalendarz z wyraźnym podziałem na pory roku i sezonowość wraz z wymienieniem gatunków występujących w danym okresie, jest to bardzo przydatny kalendarz, dzięki któremu nie przegapimy żadnego gatunku gotowego do spożycia.

Bardzo spodobała mi się strona z "8 przykazaniami zbieracza", w których zawarte są podstawowe porady jak zbierać i przygotowywać jedzenie, a dalej wyjaśnienie terminów takich jak: blanszowanie, suszenie, dół ziemny czy ługowanie.

I po tym szerokim, ale potrzebnym wstępie rozpoczyna się główna cześć książki, czyli spis roślin z przepisami. Ważne jest to, że każdy gatunek został przedstawiony na zdjęciu, pojawia się opis roślin w raz z łacińskimi i polskimi nazwami, okres zbioru, substancje czynne i właściwości farmakologiczne, tradycyjne użytkowanie oraz pomysły na inne użytkowanie. Jeśli daną roślinę można pomylić z inną to dowiemy się tego z ramki "Uwaga! Nie pomyl z...".

Po części zielnikowej zawsze następuje kulinarna z podaniem minimalnie dwóch przepisów na wykorzystanie danej rośliny. Przepisy są napisane zrozumiałym językiem, niektóre są prostsze, a inne wymagające czasu czy większych umiejętności, jednak każdy znajdzie coś dla siebie. Ja pod koniec września wybrałam się na zbiory i przetestowałam dla Was 2 przepisy: wątróbkę z jarzębiną i miód z rokitnikiem. Nie są mi też obce przepisy z wykorzystaniem dzikiej róży, które pokazywałam Wam w zeszłym sezonie np. konfitura z płatków róży. Przepisy z użyciem kwiatów i dzikich roślin znajdziecie u mnie na blogu w dziale "Biolog w kuchni".



Chciałabym zaznaczyć, że w tej książce ogromną rolę pełnią zdjęcia, która są przepiękne. Kiedy otrzymałam książkę, dzięki uprzejmości Księgarni Internetowej Gandalf, to pierwsze, co zrobiłam to właśnie przeglądanie zdjęć. Lubię, gdy jest ich dużo w zielnikach, tutaj też sprawdzają się doskonale. Co prawda, nie ma zdjęć do każdego przepisu, ale to pozwala nam ruszyć wyobraźnią skoro mamy fotografie danego gatunku. Fotografie przepisów wykonała Klaudyna Hebda prowadząca bloga Ziołowy Zakątek i składam uszanowanie za wykonanie świetnej roboty.

Tak jak napisałam na początku recenzji, książkę uzupełniają ciekawe felietony, wybrane z poprzedniej książki autora -"W dziką stronę". Nie będę Wam ich zdradzać, musicie zajrzeć do nich sami.

Na końcu książki znajduje się alfabetyczny indeks oraz kalendarz zbioru dzikich i zdziczałych roślin jadalnych w formie tabelki. "Dzika kuchnia" wydana jest bardzo ładnie, w twardej okładce, pasuje mi też układ graficzny.

Na końcu książki znajdują się dwa cytaty odnośnie tej książki, spodobał mi się cytat Wojciecha Modesta Amaro: "Ta książka, jak i cała praca Łukasza, jest niesamowita inspiracją do tworzenia współczesnej kuchni. Warto poznać tajniki natury i tkwiący w niej potencjał...".

"Dzika kuchnia" to pozycja dla ludzi, którzy chcą być odkrywcami i poszukiwaczami natury. Dla tych związanych z kulinariami by mogli poszerzyć horyzonty, jak nasi przodkowie oraz dla biologów, którzy chcą zaszaleć w kuchni. Jest też dla każdego, kto chce nauczyć się rozpoznawać rośliny na spacerze i potem popróbować je w kuchni. To książka do rozpoczęcia przygody ze zbieractwem i roślinami, która otwiera nam oczy na przyrodę.
więcej na www.dusiowakuchnia.pl

Czy recenzja była pomocna?
brak oceny

Kolmanka

  • 15-10-2013
  • 09:26

Dzikie jest złe czy dobre? Co znaczy być dzikim, pierwotnym, szczególnie w naszych czasach? Czy powrót do dzikości, do korzeni jest w ogóle jeszcze możliwy? Może chociaż w kuchni i potrawach, które jemy?


Na te nurtujące pytania stara się odpowiedzieć Łukasz Łuczaj w książce ?Dzika kuchnia?. Autor jest osobą, która dany temat zna z wieloletniego własnego doświadczenia. Przeprowadził się on z miasta do drewnianej chaty na wsi, stosuje i propaguje życie zgodne z naturą, tak zwaną dietę paleolityczną i umiejętności survivalowe, czyli pozwalające na przeżycie w trudnych warunkach surowej przyrody. Autor dzieli się swoimi poglądami w krótkich tekstach, przeplatających tę bogatą w zdjęcia książkę. Czyta się je z przyjemnością, ponieważ autor nie jest nawiedzonym ekologiem, jedzącym trawę i pijącym deszczówkę, przekonanym o słuszności i zbawienności swojego stylu życia. Nie, Łukasz Łuczaj ma ciekawe i zdrowe podejście do życia i świata.


Trudno w to z początku uwierzyć, szczególnie zważywszy na przepisy kulinarne proponowane w książce. Czy to w ogóle da się jeść? Szczerze powiem, że wiele roślin, które człowiek może ugotować i zjeść to dla mnie zupełne nowości lub znałam je ale nie zwracałam uwagi, nie podejrzewając, że są jadalne. Pokrzywa, mniszek lekarski, zwany mleczem, lebioda to drobnostki w porównaniu z: gwiazdnicą, podgarycznikiem czy ziarnopłonem. A robi się z nich takie pyszności jak: karpacka ziemniaczanka z kurdybankiem, pierogi z liśćmi bukowymi, frytki z czyśćca błotnego i makaron ryżowy z kaliną.


Kolejnym zastosowaniem książki może być pomoc w identyfikacji roślin, które znajdziemy na spacerach po lasach, łąkach i parkach. Książka jest pełna zdjęć kwiatów, liści, owoców itp. każdej z opisanych roślin. Dla "zielonych" zapaleńców jak znalazł!


"Dzika kuchnia" ma więc wielorakie funkcje: można ją czytać, przeglądać zdjęcia, gotować z nią lub identyfikować na jej podstawie znalezione rośliny.

Czy recenzja była pomocna?
brak oceny

WOLNA KUCHNIA

  • 1-10-2013
  • 17:08

Jeśli wybieracie się na grzyby czy na spacer po lesie, zabierzcie ze soba tę książke. To niezwykły przewodnik, który podpowie Wam co i jak zbierać w lesie i na łące by móc w całości wykorzystywać to w kuchni. W książce znajdziecie ponad dwieście opisów roślin i gotowych przepisów na dania takie jak: Zupa z biedrzeńcem, curry z chmielem, surówkę z tasznika czy jarzębinowe cukierki. Książkę warto nabyć także z tego powodu, że gdy na dobre zawita do nas chłodna jesien i pogoda nie będzie sprzyjać spacerom, znajdziecie w niej do poczytania na kanapie zgrabne felietony Łukasza Łuczaja - jednego z czołowych badaczy jadalnych roślin na swiecie.

Czy recenzja była pomocna?
brak oceny

Anna

  • 27-06-2013
  • 12:33

"Dzika kuchnia" Łukasza Łuczaja to książka kulinarna inna niż wszystkie, jakie miałam w rękach, oraz kopalnia wiedzy o roślinach. Jej wnętrze jest zaskakujące - rośliny, o których Autor nam opowiada, powszechnie uznawane są za chwasty, zielsko. Nie zwracamy na nie uwagi, a okazuje się, że można z nich zdziałać prawdziwe cuda. Wszelkie zioła i "zielsko" bardziej kojarzyły mi się dotychczas z ich wykorzystaniem do celów leczniczych niż do pożywienia. Oczywiście, niektóre rośliny nie są mi obce, ale inne wprawiły mnie w zdumienie - np. kandyzowany dzięgiel, czy gołąbki zawijane w liście podbiału. Przyroda jest przez nas zdecydowanie niedoceniana! Pan Łukasz pokazuje nam jak zrobić coś z niczego, jak przygotować smaczne i pożywne potrawy z roślin, które mamy w zasięgu ręki. Informacje podane są w prosty i jasny sposób, a całość jest bogato ilustrowana. Bardzo spodobała mi się rubryka "UWAGA! Nie pomyl z ..." znajdująca się przy informacji o każdej z roślin. Pokazano tam opisywaną roślinę i inne, które są do niej podobne, a często trujące. Różnice są opisane i zilustrowane - dla mnie rewelacja! Ta nietypowa książka kucharska ma piękną formę - twardą, lakierowaną okładkę, sztywne kartki, jest bogato ilustrowana. Książka zawiera, oprócz informacji i przepisów kulinarnych, niezwykle ciekawe felietony. To interesującą pozycja - bogactwo informacji zawarte w pięknej formie! POLECAM! http://markietanka-mojeksiazki.blogspot.com/2013/06/dzika-kuchnia-ukasz-uczaj.html

Czy recenzja była pomocna?
image

Rekomendowane

  • -30%
Demony czasu pokoju tom 4 Cykl Wojenny

Adam Przechrzta

miękka
29,33 zł 41.90
  • -41%
Ziarno światła Przebudzenie

Nikolas Razmuk

miękka
28,83 zł 48.87
  • -41%
Wybrana przez bogów

Magdalena Dzieżyk-Socha

miękka
15,89 zł 26.92
  • -34%
Moby Dick tom 1-2 / Billy Budd / Taipi

Herman Melville

pakiet
78,99 zł 119.69
  • -33%
Podzwonne dla Instytutu

Bartosz Popadiak

miękka
26,67 zł 39.81
  • -45%
Baśń o Bezimiennej Księżnej

Alina Radzik-Piskaczek

miękka
13,71 zł 24.94

Ciekawe pomysły Gandalfa

  • Czy zwierzęta odczuwają empatię wobec siebie, traktują się fair, współpracują i pomagają sobie nawzajem w kłopotach? Krótko rzecz ujmując, czy zwierzęta przejawiają moralność? Marc Bekoff i Jessica Pierce jednoznacznie odpowiadają: tak. Łącząc wieloletnie doświadczenie i badania z zakresu...

  • 39.81 zł
    37.42 zł

    Paweł Dunin-Wąsowicz opowiada o ważnych dla niego książkach. O detektywistycznych powieściach, które poznał w dzieciństwie i dziwactwach wyszperanych w antykwariatach. Także o tym, jak wydał pierwsze książki Doroty Masłowskiej i Jakuba Żulczyka i jak nie wydał innych bestsellerów.

  • Książka, która nadaje nowy wymiar sztuce kiszenia! Najnowsza książka Sandora Katza, autora bestsellerowej Sztuki fermentacji. Tym razem zwycięzca nagrody Jamesa Bearda i autor `The New York Times` powraca z książką, która otwiera erę renesansu dla nowoczesnego jedzenia - ze świeżym spojrzeniem,...

  • 29.83 zł
    25.36 zł

    Do klasy Rafała trafia Alicja. Od razu budzi jego zainteresowanie. Próbuje ją lepiej poznać, jednak dziewczyna jest nieufna. Ma złe doświadczenia i pierwsze dni po przeprowadzce do Warszawy nie nastrajają jej pozytywnie. Wie, że nikt od razu się nie przyzna, że jest rasistą... Zresztą ludzie...

  • 25.50 zł
    21.68 zł

    Wciągająca zagadka kryminalna, świetny humor i trafne refleksje o tolerancji Dzika to zabawna powieść przygodowo-detektywistyczna, która opowiada o niełatwej nastoletniej miłości i prawdziwej przyjaźni, tolerancji, a także zagrożonej dzikiej przyrodzie... Główni bohaterowie - uczniowie gimnazjum...

  • Lakiery hybrydowe marki Neess posiadają nowoczesną formułę, która zapewnia perfekcyjny manicure hybrydowy. Staranne połączenie składników oraz idealnie dobrana gęstość sprawia, że struktura lakieru jest wyjątkowo trwała i łatwo dopasowuje się do płytki paznokcia. Lakier jest odporny na zadrapania,...