Dietetyka i sztuka kulinarna antyku i wczesnego Bizancjum II-VII w. - Maciej Kokoszko - Książka | Gandalf.com.pl
Ulubione
Kategorie
przeczytaj fragment

Dietetyka i sztuka kulinarna antyku i wczesnego Bizancjum II-VII w. (miękka)

Pokarm dla ciała i ducha Część 2

książka

Dietetyka i sztuka kulinarna antyku i wczesnego Bizancjum II-VII w., Pokarm dla ciała i ducha Część 2 - opis produktu:

Prezentowany tom kontynuuje cykl książek poświęconych historii jedzenia, dietetyki i medycyny w antyku klasycznym i wczesnym Bizancjum. Autorzy przedstawiają studia odnoszące się do kolejnych grup pokarmów - kontynuując wątek podjęty w książce Zboża i produkty zbożowe w źródłach medycznych antyku i wczesnego Bizancjum (tom XVI serii Byzantina Lodziensia), opisując rolę roślin strączkowych i warzyw, immanentnych składników diety starożytnych. Analizują też znaczenie mięs, podrobów i wyrobów wędliniarskich w kuchni i praktyce medycznej. Równie ważną częścią książki są teksty odnoszące się do kulturowych, ideologicznych i ekonomicznych aspektów żywności w życiu ówczesnych społeczności grecko-rzymskich i bizantyńskich. Aprowizacja Antiochii nad Orontesem nabiera znaczenia studium przypadku, zaś tekst o nawykach żywieniowych, smakoszostwie i poszczeniu ilustruje kontekst antropologiczny i historyczny diety.

Praca Pawła Filipczaka stanowi syntetyczne ujęcie zarządzania dostępnością żywności dla dużych skupisk ludzkich w okresie późnej starożytności. Antiochia nad Orontesem jest wdzięcznym przedmiotem badań ze względu na długotrwałą (i wciąż aktualną) tradycję badań archeologicznych i stosunkowo bogaty zasób źródeł pisanych. (...) Część druga tomu, autorstwa Macieja Kokoszki i jego współpracowników (Zofia Rzeźnicka i Krzysztof Jagusiak) to studium znakomite pod względem filologicznej akrybii, zawierające mnóstwo bardzo przydatnych informacji o obyczajach kulinarnych i dietetycznych Bizantyńczyków. (...) Zamieszczenie w tomie rozprawy Sławomira Bralewskiego uważam za niezwykle trafne. Pozwala bowiem zrozumieć pozamaterialne przyczyny konkretnej praktyki dietetycznej, (...) na podstawie drobiazgowej i erudycyjnej analizy setek świadectw źródłowych ówczesnego piśmiennictwa i pokazuje religijne znaczenie zwyczajów żywieniowych.

z recenzji dr hab. Anny Kotłowskiej (UAM)

Książka Dietetyka i sztuka kulinarna antyku i wczesnego Bizancjum II-VII w. Pokarm dla ciała i ducha Część 2, pochodzi z wydawnictwa Uniwersytet Łódzki. Autorem książki jest Maciej Kokoszko. Należy do gatunków: historia, archeologia, starożytność. Książka Dietetyka i sztuka kulinarna antyku i wczesnego Bizancjum II-VII w. liczy 608 stron. Jej wymiary to 165x240. Oprawa jest miękka. Publikacja dostępna jest również w formie elektronicznej.
S
Szczegóły

Książkowe bestsellery z tych samych kategorii

  • -29%
Zmierzch demokracji Zwodniczy powab autorytaryzmu twarda
35,49 zł 49.99
Wysyłamy jutro
Dodaj do koszyka
  • -15%
Ludowa historia Polski twarda
50,98 zł 59.98
Dodaj do koszyka
  • -34%
Między nieładem a niewolą Krótka historia myśli politycznej twarda
45,53 zł 68.99
Wysyłamy jutro
Dodaj do koszyka
  • -19%
Prusy Pięć wieków twarda
72,83 zł 89.91
Wysyłamy jutro
Dodaj do koszyka
  • -10%
Mein Kampf Edycja krytyczna twarda
134,90 zł 149.90
Wysyłamy jutro
Dodaj do koszyka

Recenzje
image Nie wiesz, czy kupić? Sprawdź recenzje
Książka
Dietetyka i sztuka kulinarna antyku i wczesnego Bizancjum II-VII w., Pokarm dla ciała i ducha Część 2

4.3/5 ( 3 oceny )
    5
    2
    4
    0
    3
    1
    2
    0
    1
    0

Zaloguj się i napisz recenzję na min. 700 znaków. Akceptując regulamin bierzesz udział w cotygodniowym plebiscycie. Do wygrania kupon 50 PLN i 15 punktów klienta.

imię, nazwisko lub nick:
Twoja ocena:
Twoja recenzja:
Wprowadź tekst z obrazka:

W przypadku naruszenia Regulaminu Twój wpis zostanie usunięty.

Podobał Ci się ten tytuł? Zainspirował Cię? A może nie zgadzasz sie z autorem, opowiedz nam o tym, opisz swoje doznania związane z lekturą.