Książkowe bestsellery z tych samych kategorii

DIETA W CHOROBACH NOWOTWOROWYCH Terapia wspomagająca

książka

Wydawnictwo Klub Dla Ciebie
Oprawa miękka
  • Dostępność niedostępny

Opis produktu:

Skomplikowane zjawiska związane z rakiem są nadal żródłem poważnych problemów medycznych i naukowych. Z wyjątkiem raka płuc, etiologia większości nowotworów złośliwych nie jest znana. Wyniki badań socjomedycznych i epidemiologicznych pozwalają jednak rozpoznać pewne ważne prawidłowości związane z rzeczywistymi przyczynami tych chorób. Wymownym i znaczącym faktem jest na przykład to, że w krajach rozwijających się zachorowalność jest znacznie mniejsza niż w społeczeństwach cywilizacyjnie najwyżej zaawansowanych. Epidemię chorób nowotworowych w Stanach Zjednoczonych wiąże się ze skażeniem wody, zanieczyszczeniem ogniw łańcucha pokarmowego, technologią przemysłowego przetwarzania żywności, paleniem tytoniu, nadużywaniem leków i narkotyków, ciągłym stresem, otyłością i siedzącym trybem życia. Wszystkie te czynniki mogą być powiązane z etiologią raka poprzez nierównowagę pokarmową. Znanym faktem jest to, że dwie trzecie kobiet chorych na raka piersi ma patologiczną nadwagę.
Sposób odżywiania wiąże się ściśle z trybem życia i przyzwyczajeniami dietetycznymi. To, co jemy, może nas osłabiać, sprzyjając powstawaniu chorób nowotworowych, bądż wzmacniać mechanizmy obronne naszych organizmów, zwiększając naszą zdolność do zapobiegania i przeciwstawiania się procesom neoplastii.
Studia epidemiologiczne i badania nawyków dietetycznych sugerują, iż pewne substancje, występujące w naturalnych składnikach pożywienia, chronią nas przed rakiem. Postępy naukowej dietetyki pozwalają obecnie prześledzić stany fizjologicznej nierównowagi związane z konkretnymi pokarmami i występującymi w nich substancjami. Na przykład: składniki pokarmów zwane przeciwutleniaczami mogą wspomagać i wzmacniać układ odpornościowy, a elementy takie jak błonnik chronią przed powstawaniem nowotworów. Celem tej książki jest dostarczenie osobom dotkniętym chorobą nowotworową niezwykle ważnych informacji, pozwalających zrozumieć proces nowotworowy i jego leczenie. W ciągu minionych 25 lat wielu moich pacjentów dopytywało się o możliwości dokonywania takich zmian we własnym trybie życia, które pozwoliłyby zapobiec chorobie nowotworowej lub nawet ją wyleczyć. Przedstawione w tej książce dane mogą okazać się niezwykle cenne dla osób, podejmujących takie poszukiwania.
Prezentowane propozycje dietetyczne mogą być wykorzystywane przez pacjentów w każdej fazie leczenia. Zmiany trybu życia, a zwłaszcza sposobu odżywiania, wspomagają tradycyjną terapię przeciwnowotworową. W książce tej opisujemy program dietetyczny, stanowiący uzupełnienie podstawowego leczenia medycznego. Korekta przyzwyczajeń żywieniowych i trybu życia może być potężnym wsparciem dla konwencjonalnej terapii i procesu zdrowienia. W przeszłości wielu pacjentów z problemami onkologicznymi korzystało z programów terapeutycznych, w których brakowało całościowego, kompleksowego podejścia. Osoby, przyjmujące aktywną, pozytywną postawę w walce z chorobą, mogą zwiększyć swoje szanse na powrót do zdrowia i pełne wyleczenie.
John A. Lung, M.D., chirurg onkolog Mountain States Tumor Institute, Boise, Idaho
S
Szczegóły
Dział: Książki
Wydawnictwo: Klub Dla Ciebie
Oprawa: miękka
Wprowadzono: 15.03.2006

RECENZJE - książki - DIETA W CHOROBACH NOWOTWOROWYCH Terapia wspomagająca

4.5/5 ( 6 ocen )
  • 5
    4
  • 4
    1
  • 3
    1
  • 2
    0
  • 1
    0