Książkowe bestsellery z tych samych kategorii

Przyjaciółka   Książka 37,28 zł
Paderborn Langer Tom 2   Książka 32,93 zł
Tajemnica domu Uklejów   Książka 37,49 zł

Dania z ziemniaków 3 składniki w 15 minut (twarda)

książka

Wydawnictwo Jedność
Oprawa twarda
  • Dostępność niedostępny

Opis produktu:

Z książki można dowiedzieć się naprawdę wszystkiego o ziemniakach! Są tanie, łatwo je kupić i ugotować, wszyscy je lubią i dlatego są częstym składnikiem dań.
W poradniku znajduje się 55 przepisów na smaczne dania na bazie ziemniaka z serem, ziołami, rybami, mięsem lub jarzynami. Receptury podzielone zostały na dwa obszerne rozdziały - przepisy podstawowe oraz dania ze świata. Z ziemniaków przygotować można między innymi: tortillę, zupę z różowym czosnkiem, pulpety z brokułami, można je nadziać kiełbasą chorizo i oliwkami albo zapiekać z serem camembert... Do przygotowania pysznych dań wystarczy 15 minut.

Odbiorcy:
- wszyscy, którzy chcą szybko przygotować smaczne dania z ziemniaków
- osoby, które chcą w prosty sposób przyszykować innowacyjne potrawy z ziemniaków na każdą okazję.

Dlaczego warto sięgnąć po tę książkę?
- zawiera 55 przepisów, dzięki którym nikomu nie zabraknie pomysłów na smaczne dania z ziemniaków
- do przygotowania posiłków potrzebny jest jedynie kwadrans
- do wyboru mamy przepisy na dania podstawowe i potrawy z ziemniaków z całego świata.
S
Szczegóły
Dział: Książki
Wydawnictwo: Jedność
Oprawa: twarda
Okładka: twarda
Wprowadzono: 08.07.2017

RECENZJE - książki - Dania z ziemniaków 3 składniki w 15 minut

4.4/5 ( 11 ocen )
  • 5
    6
  • 4
    3
  • 3
    2
  • 2
    0
  • 1
    0

Qultura słowa

ilość recenzji:467

brak oceny 27-07-2017 19:21

Jego Wysokość, Ziemniak!

Gotowane, pieczone i smażone. Nadziewane lub pocięte w talarki lub słupki, stanowiące smaczną przekąskę po usmażeniu. Serwowane w zupie, jako dodatek do drugiego dania lub też jako samodzielny posiłek. To tylko kilka z propozycji podania ziemniaka, który Inkom znany był już od setek lat i to w dwóch odmianach. Jedna z nich traktowana była jako chwast pleniący się na polach kukurydzy, drugiej zaś bulwy spożywano po ugotowaniu lub upieczeniu. Do Europy ziemniak przywędrował dopiero w XVI wieku, ale nie wzbudził większego zainteresowania. Uważano nawet, iż bulwy wywołują liczne choroby, zarówno u ludzi, jak i u zwierząt. Z tego powodu ziemniak był długo ? rośliną ozdobą, zaś jego kwiatami przystrajali się dostojnicy z papieskiego dworu.
Na kontynencie europejskim uprawy ziemniaków rozpowszechniły się ok. 1700 roku, przede wszystkim na terenie dzisiejszej Belgi i Holandii. We Francji wierzono, że ich spożycie wywołuje gorączkę. Sytuacja zmieniła się dzięki ekonomiście o nazwisku Turgot, za sprawą którego sam Ludwik XVI jadał bardzo często potrawy z ziemniaków. W Polsce ziemniaki są popularne już od wieków, od czasów króla Jana III Sobieskiego, choć ich uprawę na szeroką skalę rozpoczęto za panowania Augusta III Sasa. Zwykle jednak serwowanie ziemniaków ogranicza się do ich wykorzystania jako składnika zupy bądź też dodatku do mięs, ewentualnie podstawy do kopytek czy klusek śląskich.
O tym, jakie możliwości kulinarne daje nam ziemniak przekonamy się dzięki książce Mélanie Martin ?Dania z ziemniaków?, opublikowanej nakładem Wydawnictwa Jedność. Książka jest jedną z pozycji wartej uwagi serii poradników kulinarnych, w której potrawy zawierają od 3 do 5 składników, zaś ich przygotowanie zajmuje 15 minut. To doskonała propozycja zarówno dla osób biegłych w sztuce kulinarnej, które poszukują inspiracji, jak i dla początkujących, którzy w kuchni stawiają pierwsze kroki.
Książka zawiera pięćdziesiąt pięć przepisów na dania na bazie ziemniaków. Znajdziemy tu zarówno przepisy na frytki z solą aromatyzowaną, czosnkiem i tymiankiem, jak i na zapiekankę ziemniaczaną ze skwarkami, ziemniaki w skorupie z soli i rozmarynu, czy też na idealne purée ziemniaczane. Rozpieścimy podniebienie ziemniaczkami z szałwią w wędzonym boczku, sałatką ziemniaczaną z krewetkami i szpinakiem, a także ziemniakami z patelni z borowikami. To tylko kilka z wielu wspaniałych przepisów na dania, które ? dzięki dokładnemu opisowi ich wykonania ? nie mają prawa się nie udać. Ponadto, zanim przystąpimy do przygotowania potraw, możemy zapoznać się z listą składników niezbędnych do przygotowania dań według zawartych w książce przepisów. Zaopatrując się w nie odpowiednio wcześniej, przygotowując potrawy będziemy mogli skoncentrować się już tylko na gotowaniu.
Struktura książki ?Dania z ziemniaków?, jej układ, estetyczna oprawa i zdjęcia, które zachęcają zarówno do gotowania, jak i do degustacji sprawiają, że książki tej nie może zabraknąć w żadnej kuchni. Za sprawą różnego stopnia skomplikowania przepisów, każdy będzie w stanie wybrać potrawy, których przygotowania czuje się na siłach podjąć, ku uciesze podniebień wszystkich biesiadników.