SPRAWDŹ STATUS ZAMÓWIENIA
POMOC I KONTAKT
Ulubione
Kategorie

Dalmacja Książka kucharska (twarda)

O Akcji

Akcja Podziel się książką skupia się zarówno na najmłodszych, jak i tych najstarszych czytelnikach. W jej ramach możesz przekazać książkę oznaczoną ikoną prezentu na rzecz partnerów akcji, którymi zostali Fundacja Dr Clown oraz Centrum Zdrowego i Aktywnego Seniora. Akcja potrwa przez cały okres Świąt Bożego Narodzenia, aż do końca lutego 2023.
Dowiedz się więcej
  • Promocja
    image-promocja

książka

Wydawnictwo Wysoki zamek
Oprawa twarda
Liczba stron 200
  • Wysyłamy w 24h - 48h
  • Inpost Pay promocja HALLO

Opis produktu:

Drugie wydanie jedynej na polskim rynku książki kucharskiej poświęconej kuchni dalmatyńskiej. A Dalmacja to od lat najliczniej odwiedzana przez polskich turystów nadmorska chorwacka kraina, dla wielu jest wręcz synonimem udanych wakacji. Książka w sposób kompetentny traktuje dalmatyńską kuchnię, która przecież - obok słońca i lazuru morza - jest jednym z ważniejszych magnesów, ściągających każdego roku w tamte strony miliony przybyszów z całego świata.

Robert Makłowicz od lat związany jest uczuciowo z Dalmacją. Jak się wydaje, poznał doskonale zarówno tamtejszą kuchnię domową, jak i restauracyjną, a spędzając każdego roku kilka miesięcy nad Adriatykiem, własnoręcznie i po wielekroć ugotował niemal każdy dalmatyński kulinarny klasyk. Czytelnicy wraz z książką dostają nie tylko przepisy, lecz również informacje na temat ich pochodzenia, możliwości modyfikacji, praktycznego zastosowania w polskich warunkach, słowniczek kulinarny polsko - chorwacko-dalmatyński oraz bibliografię tematu w języku chorwackim. Rzecz można zabrać ze sobą na wakacje, traktując jako rodzaj przewodnika lub wedle niej gotować po powrocie do domu, przywołując letnie wspomnienia. Całość wzbogacają specjalnie do książki wykonane zdjęcia (z I wydania) do których dołożono kilkanaście nowych fotografii, m.in. zrobionych latem 2020 roku podczas kręcenia filmów jakie można dziś oglądać na cieszącym się ogromną popularnością kanale YouTube Roberta Makłowicza.
S
Szczegóły
Dział: Książki
Kategoria: Kulinaria,  Kuchnia śródziemnomorska
Wydawnictwo: Wysoki zamek
Oprawa: twarda
Okładka: twarda
Wymiary: 185x245
Liczba stron: 200
ISBN: 9788396010742
Wprowadzono: 17.06.2021

Robert Makłowicz - przeczytaj też

Cafe Museum Książka 33,52 zł
Dodaj do koszyka

Książkowe bestsellery z tych samych kategorii

RECENZJE - książki - Dalmacja Książka kucharska - Robert Makłowicz

Zaloguj się i napisz recenzję - co tydzień do wygrania kod wart 50 zł, darmowa dostawa i punkty Klienta.

4.5/5 ( 24 ocen )
  • 5
    18
  • 4
    3
  • 3
    0
  • 2
    2
  • 1
    1

Wpisz swoje imię lub nick:
Oceń produkt:
Napisz oryginalną recenzję:

Anna

ilość recenzji:679

brak oceny 8-07-2017 00:06

Autor książki pt.Dalmacja książka kucharska Pan Robert Makłowicz zaprasza Czytelnika w malowniczo kreatywną podróż w europejskie smaki Dalmacji.

To jest druga książka Pana Roberta wydana w Wydawnictwie Wysoki Zamek przy współpracy merytorycznej Pana Jacka Tokarskiego.

Książka ta obrazuje nam klimat, historię smaku podróży opowiedzianą słowami autora w interesujący sposób z użyciem zdrobnień w formie żartobliwej użytej również przy omawianiu potraw Dalmacji.

Możemy poznać w niej 7 rozdziałów następującej treści: zimne i ciepłe przystawki, zupy, potrawy z ryżu i makaronu, owoce morza, mięsa, jarzyny i dodatki, desery.

Przepisy Pana Roberta Makłowicza na, które warto zwrócić uwagę w tej książce są następujące:

Krem z bakłażanów, owczy ser marynowany w winie, cukinie w czosnku, pasztet rybny, pasztet z tuńczyka, smażone oliwki, zupa rybna, panierowane sardynki, spaghetti w klasycznym sosie pomidorowym, dalmatyński gulasz, dalmatyńskie rolady, pieczona jagnięcina w winie, ziemniaki z włoską kapustą i porem, figowiec, figi w winie, tort z suszonych fig, naleśniki z migdałami, dalmatyńskie ciasto wielkanocne.

Warto jest poznać dalmatyńską kuchnię, ponieważ autor zadbał o ujęcie każdego szczegółu dotyczącego kultury, historii zawartego na łamach 264 stron.

Książka ta posłuży nie tylko jako przewodnik, ale cenne wskazówki autora , a przy tym barwny język, który tak bardzo cenię w momencie kiedy prezentacji dań wykonywanych przez Pana Roberta Makłowicza.

Elementem stanowiącym dodatek, który zachęci do kupna są pięknie zaprezentowane zdjęcia z podróży kulinarnej- Dalmacja , słowniczek kulinarny polsko ? chorwacko- dalmatyński.

Książka zawiera 264 strony, twarda oprawa, wydana została przez Wydawnictwo Wysoki Zamek, Kraków 2016.

...

Opinia bierze udział w konkursie

Czy recenzja była pomocna?