SPRAWDŹ STATUS ZAMÓWIENIA
POMOC I KONTAKT
Ulubione
Kategorie

Czekolada. Ponad 100 przepisów na ciasta, kremy i czekoladki

Szkoła gotowania krok po kroku

O Akcji

Akcja Podziel się książką skupia się zarówno na najmłodszych, jak i tych najstarszych czytelnikach. W jej ramach możesz przekazać książkę oznaczoną ikoną prezentu na rzecz partnerów akcji, którymi zostali Fundacja Dr Clown oraz Centrum Zdrowego i Aktywnego Seniora. Akcja potrwa przez cały okres Świąt Bożego Narodzenia, aż do końca lutego 2023.
Dowiedz się więcej
  • Promocja
    image-promocja

książka

Wydawnictwo Jedność
Data wydania 2018
Oprawa miękka
Liczba stron 256
  • Wysyłamy w 2 - 3 dni + czas dostawy
  • DPD dostawa za półdarmo

Opis produktu:

Apetyczna książka napisana z myślą o tych, którzy pragną nauczyć się sztuki czekoladnictwa od samych mistrzów i wykonać we własnej kuchni musy, praliny, ciasta i dekoracje, wszystko na bazie czekolady.

Dzięki poradom Omara Busi, znanego cukiernika specjalizującego się w wytwarzaniu czekolady, można łatwo poznać podstawowe sztuczki i techniki profesjonalnego wytwarzania i dekorowania deserów `czekoladowych`, którym trudno się oprzeć.

Odbiorcy:
- wszyscy, którzy uwielbiają smak czekolady i chcą nauczyć się podstawowych sztuczek wytwarzania i dekorowania `czekoladowych` deserów
- osoby, które chcą poznać przepisy na musy, praliny oraz ciasta na bazie czekolady

Dlaczego warto sięgnąć po tę książkę:
- zawiera wszelkie informacje dotyczące sztuki czekoladnictwa
- można łatwo nauczyć się wytwarzania czekolady od samych mistrzów
- poradnik zawiera mnóstwo wskazówek niezbędnych do obróbki czekolady w wielu wariantach
- w książce znajdują się przepisy na musy, praliny, ciasta i dekoracje, wszystko na bazie czekolady
- dzięki tej apetycznej lekturze można poznać techniki nieodzowne do wydobycia tego, co najlepsze z czekolady
S
Szczegóły
Dział: Książki
Kategoria: kulinaria,  Desery i ciasta
Wydawnictwo: Jedność
Oprawa: miękka
Okładka: miękka
Rok publikacji: 2018
Wymiary: 197x241
Liczba stron: 256
ISBN: 978-83-7971-432-2
Wprowadzono: 11.05.2018

Książkowe bestsellery z tych samych kategorii

RECENZJE - książki - Czekolada. Ponad 100 przepisów na ciasta, kremy i czekoladki, Szkoła gotowania krok po kroku - Francesca Badi

Zaloguj się i napisz recenzję - co tydzień do wygrania kod wart 50 zł, darmowa dostawa i punkty Klienta.

4.6/5 ( 9 ocen )
  • 5
    7
  • 4
    0
  • 3
    2
  • 2
    0
  • 1
    0

Wpisz swoje imię lub nick:
Oceń produkt:
Napisz oryginalną recenzję:

Justyna Gul (Qultura słowa)

ilość recenzji:467

brak oceny 17-07-2018 19:34

Nie tylko dla łasuchów

?Czekoladka, której człowiek nie miał ochoty zjeść, nie liczy się jako czekoladka. To odkrycie pochodzi z tej samej dziedziny fizyki kulinarnej co ta, która wykazała, że jedzenie skonsumowane nie przy stole nie zawiera żadnych kalorii? ? z tym stwierdzeniem Terry`ego Pratchetta zgodziłby się niejeden miłośnik czekolady przekonany, że apetyczna czekoladka to kolejny cud świata. I choć nie wszystkie są tak samo dobre, nie wszystkie przypadają nam do gustu, to ich niedoskonałość jeszcze mocniej uświadamia nam, jak należy cenić te najpyszniejsze z pysznych, którymi się zajadamy na co dzień lub od święta (w zależności od wiary w ich zerową kaloryczność i tendencji do przybierania na wadze).
A gdyby tak móc te wszystkie wspaniałości z czekolady bądź z jej dodatkiem zrobić samodzielnie? Gdyby posiadać taki talent do uszczęśliwiania innych tą niezwykłą słodyczą, jaką czujemy na języku, która sprawia, że nasze kubki smakowe wariują z rozkoszy? O tym, jak to jest mieć moc sprawczą, jak można uszczęśliwić siebie lub bliskich za sprawą czekolady, przekonamy się ruszając do działania z książką ?Czekolada. Ponad 100 przepisów na ciasta, kremy i czekoladki?. Choć opublikowana nakładem Wydawnictwa Jedność książka kulinarna sprawia wyrażenie ekskluzywnej i skierowanej do profesjonalistów, to nic bardziej mylnego. Książka Francescy Badi to w istocie prawdziwy kurs, dzięki któremu stopniowo nabywać będziemy umiejętności niezbędne do przygotowania prawdziwych pyszności. Nie bez przyczyny podtytuł książki, brzmi ?Szkoła gotowania krok po kroku?, bowiem w istocie krok po kroku zostajemy wprowadzeni w aromatyczny świat słodkich wypieków i pozostałych wytworów. Tym samym publikacja adresowana jest do amatorów, którzy w kuchni stawiać będą dopiero swoje pierwsze kroku, jak i do profesjonalistów przekonanych, że nauki nigdy za wiele, którzy potraktować ją mogą jak źródło inspiracji.
Książkę warto dokładnie przestudiować przynajmniej raz, bowiem pierwsza jej część zawiera niezbędne w późniejszej pracy informacje dotyczące obróbki czekolady. Dzięki temu zdobędziemy informacje dotyczące przyrządów kuchennych, które warto zgromadzić, ze szczegółowym ich opisem i zdjęciami. Poznamy również podstawowe składniki, z których ciasta ciasteczka i inne słodkości będziemy wytwarzać oraz przepisy bazowe (m.in. na biszkopt, ciasto kruche wiedeńskie, ganach ? krem do tego ciasta, czy ciasto kruche ubijane), wraz z radami cukiernika odnośnie kolejności łączenia poszczególnych produktów czy propozycją podania. Znajdziemy tu również szczegółowo omówione kwestie dekorowania, począwszy od wyjaśnienia pojęcia temperowanie i dokładnego opisu tej formy obróbki, po dekorowanie z użyciem formy do czekoladek, płyty pleksiglas czy folii bąbelkowej i innych użytecznych produktów kuchennych.

Część druga to przepisy na pyszne słodkości, poczynając od propozycji idealnych na śniadanie (jak na przykład ?babka dwukolorowa?, ?pieczywo z rodzynkami i kakao? czy ?delikatne ciasto z owocami cytrusowymi i mleczną czekoladą? i ? mój faworyt ? ?muffiny kakaowe z polewą z białej czekolady?) bądź przerwę na kawę (w tym najwspanialsze na świecie ?ciasteczka scrocchiadenti? i całkiem niezłe ?makaroniki czekoladowe?). Oczywiście bez słodyczy nie może obyć się żadna popołudniowa kawa czy herbata, zatem autorka na podwieczorek proponuje takie delicje, jak na przykład ?deser z truskawkami i czekoladą gianduia? czy ? ukochane przez moją rodzinę ? ?biszkopciki z czekoladą mleczną?. Swoich fanów znajdą też zapewne: delikatny ?mus czekoladowy? oraz skradające serce ?płynne serce truskawkowe?.
To zaledwie kilka z ponad stu przepisów zgromadzonych w książce, które wprawiają nas w doskonały humor, które uwalniają endorfiny, które powodować będą, że nasi goście nie wyjdą z podziwu. Wspaniałe zdjęcia, które ilustrują te pyszności pobudzają nasze ślinianki do pracy i sprawiają, że trudno właściwie zdecydować, co robimy na daną okazję, bowiem najchętniej zrobilibyśmy wszystkie te łakocie. Tym bardziej, że większość z nich wykonana jest z produktów, które posiadamy w swojej kuchni, bądź też bez problemu zakupimy w niemal każdym sklepie. Nie pozostaje zatem nic innego, jak tylko metodycznie, krok po kroku, wykonywać wszystkie te cuda, ku uciesze rodziny i bliskich oraz własnych kubków smakowych!

Opinia bierze udział w konkursie

Czy recenzja była pomocna?