Książkowe bestsellery z tych samych kategorii

Cukier, sól, tłuszcz

Jak uzależniają nas koncerny spożywcze

książka

Wydawnictwo Galaktyka
Oprawa miękka
  • Dostępność niedostępny

Opis produktu:

  Jesteśmy uzależnieni od soli, cukru i tłuszczu. Najwięksi producenci żywności używają tych trzech prostych składników do tworzenia jak najbardziej kuszących produktów jak najmniejszym kosztem.
  W książce "Sól, cukier, tłuszcz", wyróżniony Nagrodą Pulitzera dziennikarz śledczy Michael Moss opisuje, w jaki sposób doszło do takiej sytuacji. Jego sugestywna, barwna opowieść, przeplatana jest historiami zaczerpniętymi z poczynań niektórych spośród najbardziej znanych (i dochodowych) przedsiębiorstw i marek ostatniego półwiecza. Drobiazgowe i wnikliwe badania mocno osadzają tę pozycję w realiach i pozwalają spojrzeć na problem z innej perspektywy.
  To otwierająca oczy, zdumiewająca podróż za kulisy świata producentów wysoko przetworzonej żywności. Po jej odbyciu możesz zmienić swoje nawyki żywieniowe. Na zawsze.
  Czy jesteś gotowy na poznanie prawdy o tym, co wkładasz do koszyka?

 `Żywy, błyskotliwy reportaż Mossa nie pozostaje obojętny na przyjemności płynące z konsumpcji śmieciowego jedzenia - ociekającego apetycznym tłuszczykiem i wyzwalającego w mózgu uczucie przyjemności - a zarazem bezlitośnie analizuje stojące za jego produkcją manipulacje, mające tylko jeden cel: zyski. Bardzo smakowite, a zarazem skręcające kiszki spojrzenie na żywność, którą kochamy, a jednocześnie jej nienawidzimy.`
  Publishers Weekly

 `Lektura obowiązkowa dla świadomego konsumenta`
  The Wall Street Journal
S
Szczegóły
Dział: Książki
Wydawnictwo: Galaktyka
Oprawa: miękka
Okładka: miękka
Wprowadzono: 19.03.2014

RECENZJE - książki - Cukier, sól, tłuszcz, Jak uzależniają nas koncerny spożywcze

4.3/5 ( 15 ocen )
  • 5
    11
  • 4
    0
  • 3
    2
  • 2
    1
  • 1
    1

Joanna Korneta

ilość recenzji:315

brak oceny 28-04-2014 11:10

Wydawnictwo Galaktyka konsekwentnie promuje zdrową dietę - po "Nowoczesnych zasadach odżywiania" i "Nowoczesnych zasadach odżywiania w praktyce" czy "Diecie roślinnej na co dzień" przyszedł czas na ostateczne rozprawienie się z zagrożeniami, jakie niesie wysokoprzetworzona żywność. Tom "Cukier, sól, tłuszcz. Jak uzależniają nas koncerny spożywcze" przynosi sporą dawkę wiedzy przy jednoczesnym zachowaniu bardzo stonowanej (w odróżnieniu od części perswazyjnych wywodów) narracji. Michael Moss przygląda się nadużyciom, do jakich dopuszczają się producenci żywności oraz przekąsek - i informuje o nich odbiorców, zamieniając ich w świadomych konsumentów. Sprawdza, jak smakowałyby rozmaite przysmaki, gdyby dodawać do nich mniejszą (czyli zdrową) ilość cukru, soli czy tłuszczu - i dochodzi do niewesołych wniosków. Opowiada też, jak wysoka zawartość tych składników wpływa na decyzję o kupowaniu produktu. Cały tom utrzymany jest w tonie obiektywnego rejestrowania danych - Moss nie zamierza bawić się w argumentowe czy emocjonalne przepychanki, nie interesuje go przekonywanie - a uświadamianie czytelnikom niebezpieczeństw kulinarnych. Cały tom powinni przeczytać nie tylko odbiorcy, którym zależy na zdrowej diecie, ale też miłośnicy wszelkiego rodzaju zapychaczy - słodkich i słonych. Książka utrzymana jest w formie reportażu śledczego i przynosi sporo ważnych, ale też ciekawych wiadomości. Po lekturze z pewnością część czytelników zweryfikuje swoje przyzwyczajenia smakowe - i wyjdzie im to na pewno na dobre!