Choroby żołądka i dwunastnicy

podręcznik

  • Dostępność niedostępny

Opis produktu:

Autorzy omawiają objawy, diagnozowanie oraz leczenie choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy, a także refluksu żołądkowo-przełykowego i niestrawności czynnościowej. Udzielają praktycznych wskazówek dotyczących żywienia i stylu życia. Stosowanie się do nich może złagodzić dolegliwości towarzyszące omawianym w poradniku chorobom. Cennym uzupełnieniem są przykładowe jadłospisy ułożone dla chorych.
S
Szczegóły
Dział: Podręczniki szkolne
Oprawa: miękka

RECENZJE - Podręcznik - Choroby żołądka i dwunastnicy

4.7/5 ( 10 ocen )
  • 5
    8
  • 4
    1
  • 3
    1
  • 2
    0
  • 1
    0

Agnieszka Bandzińska

ilość recenzji:49

brak oceny 5-08-2009 11:39

Choroby żołądka są coraz bardziej powszechne w naszych czasach. Przyczynę tych chorób ostatnio przypisuje się obecności bakterii helicobacter pylori w ustroju. Autorzy podają o wiele więcej informacji na temat tej bakterii i jej roli w rozwoju choroby niż można znaleźć w internecie. Jak dotychczas, działanie tej bakterii nie jest do końca poznane, bo tylko u 10% osób zakażonych tą powszechną bakterią (ok. 80% ludności na świecie) powoduje wrzody i u ok. 5% - raka żołądka. Zaobserwowano też współwystępowanie, po leczeniu antybakteryjnym, zapalenia przełyku i zwiększenie się choroby refluksowej. Leczenie antybakteryjne jest skuteczne u ok. 80% pacjentów. Mirosław Jarosz i Jan Dzieniszewski omawiają objawy choroby refleksowej żołądkowo - przełykowej, dyspepsji(niestrawności) czynnościowej, zespołu jelita drażliwego, choroby wrzodowej i nowotworowej żołądka, dwunastnicy i przełyku, chłoniaka typu Malt, chorobę Menetriera, polipów gruczolakowatych i hiperplastycznych. Poza omówieniem propozycji leczenia i objawów w tej książeczce możemy odnaleźć zalecenia dietetyczne, listę produktów wskazanych do spożycia i nie zalecanych. Niestety, podane przepisy w dobie obecnych badań nad żywnością nie są godne polecenia. Tzw. dieta lekkostrawna składa się z produktów głęboko przetworzonych, rafinowanych, chemizowanych. O wiele lepszym zaleceniem w tym przypadku, co pokrywa się z moim doświadczeniem, jest stosowanie diety pełnowartościowej, bogatej w składniki mineralne oraz dużej ilość warzyw i owoców, głównie gotowanych i pieczonych. Autorzy nie uwzględnili też innych przyczyn chorób, które mogły się przyczynić do wrzodów, czy raka np. alergii pokarmowych i niestosowania w tym wypadku diety eliminującej oraz przyczyn psychosomatyczne: stresu, lęku, depresji. Zaletą tej publikacji jest przystępny język, który zarówno dla lekarzy pierwszego kontaktu jak i pacjentów nie stworzy trudności. Poza tym bogactwo informacji pozwoli choremu lepiej zrozumieć chorobę i lepiej ustosunkować się do zaleconej farmakoterapii. Książka jest przejrzysta: zawiera tabele, proste diagramy, wyróżnienia w tekście.