- Książki Książki
- Podręczniki Podręczniki
- Ebooki Ebooki
- Audiobooki Audiobooki
- Gry / Zabawki Gry / Zabawki
- Drogeria Drogeria
- Muzyka Muzyka
- Filmy Filmy
- Art. pap i szkolne Art. pap i szkolne
O Akcji
Akcja Podziel się książką skupia się zarówno na najmłodszych, jak i tych najstarszych czytelnikach. W jej ramach możesz przekazać książkę oznaczoną ikoną prezentu na rzecz partnerów akcji, którymi zostali Fundacja Dr Clown oraz Centrum Zdrowego i Aktywnego Seniora. Akcja potrwa przez cały okres Świąt Bożego Narodzenia, aż do końca lutego 2023.tym czasie drożdże zaczną działać i spulchniać ciasto. Dokładny czas zależy od temperatury i od tego, jak silny zakwas wyhodowaliśmy. Zazwyczaj młody zakwas potrzebuje więcej czasu. Radzę obserwować ciasto i sprawdzać co jakiś czas, jak wygląda, delikatnie odsuwając je palcem. 3. Gdy ciasto będzie już miało gąbczastą strukturę, nasmarować masłem dwie keksówki o wymiarach 20 cm (lub jedną długą) i zwilżonymi dłońmi przełożyć do każdej połowę ciasta. Aby bochenki były równe, użyć wagi. Zwilżoną dłonią docisnąć i delikatnie wyrównać ciasto. 4. Przykryć ściereczką i odstawić na noc (ok. 8-12 godzin) do garowania. 5. Rozgrzać piekarnik do temperatury 220?C i przygotować go według wskazówek z pierwszego rozdziału. 6. Ciasto nacechować u góry, wstawić keksówki, zaparować piekarnik i piec przez około 45-50 minut. 7. Po tym czasie wyjąć chleby z piekarnika, następnie z foremek i odstawić na kratki do studzenia, aby odparowały. 8. Pora na degustację - koniecznie z masłem! W domu unosi się niepowtarzalny zapach i jeśli mieszkasz w bloku, nie da się ukryć przed sąsiadami, że właśnie udało ci się upiec chleb na zakwasie. Jeśli wszystko ci się udało i rodzina nie chce już jeść innego chleba, gratuluję i współczuję zarazem. Gratuluję, bo to proces żmudny i czasochłonny, ale daje niesamowity efekt! Współczuję, bo smak tego chleba uzależnia i inne pieczywo przestanie ci już smakować, a o wypieki na zakwasie jest coraz trudniej. Z pewnością nie kupisz ich w dopiekarniach, bo tak trzeba nazwać miejsca w marketach, gdzie tylko dopieka się zamrożony chleb, zamiast przygotowywać go od podstaw. Również wielu uczciwych piekarzy z niego rezygnuje, bo jest czasochłonny i ryzykowny. Wystarczy wyobrazić sobie sytuację, że nie udadzą się chleby ze 100-200 kg mąki! . . . ...(fragment)... Całość dostępna w wersji pełnej. Indeks B Bagietki Bajgle Bread and butter pudding Bryndza z orzechami laskowymi Bułka tarta Bułka tarta z kindziukiem Bułki do hamburgerów Bułki poznańskie z przedziałkiem Burgery C Cebularze Chaczapuri Chleb bezglutenowy I Chleb bezglutenowy II Chleb bezglutenowy Jadzi Chlebek z pomidorami i oliwkami Chleb kukurydziany Chleb mieszany z czarnuszką Chleb miodowy Chleb na maślance Chleb orkiszowy na podmłodzie Chleb piwno-cebulowy Chleb pszenny Chleb pszenny codzienny Chleb pszenny codzienny na podmłodzie Chleb pszenny wieloziarnisty Chleb z gara Chleb z płatkami owsianymi Chleb z rodzynkami i orzechami laskowymi Chleb żytni codzienny Chleb żytni codzienny (przepis rozszerzony) Chleb żytni jasny Chleb żytni razowy Chleb żytni z kaszą gryczaną i orzechami włoskimi Chleb żytni z ziarnami żyta Chrupiące grzanki Ciabatty na zaczynie biga Ciepłe kanapki z camembertem i żurawiną Cytrusowe tosty z malinami D Domowe masło F Feta zapiekana z pomidorami i oregano Focaccia z cebulą Fondue z camemberta Fougasse G Glazurowane rzodkiewki z wędzoną kruszonką Grahamki Grissini Grzanki francuskie z truskawkami i miętowym cukrem H Hummus J Jajka w cieście chlebowym Jarmuż z boczkiem i chrupiącymi grzankami K Krem czekoladowo-orzechowy Krem z prażonego pasternaku M Miejski bochen chleba Mozzarella z pikantną salsą i grzankami N Naan Nocna pizza margherita P Parmezanowa bułka tarta Pieczona dynia z chrupiącymi grzankami Pita Pizza pepperoni na zakwasie Podpłomyki żytnie Pszenny chleb razowy z miodem, orzechami i jabłkiem Pulled pork R Rogale maślane z makiem Roti S Stecca Szybka ciabatta T Tarte flambée Tordu z kiełbasą krakowską W Wędzona kruszonka Z Zakwas na żurek Ziołowa bułka tarta Zupa cebulowa po polsku Zupa fasolowa z chlebem Żurek na wywarze grzybowym
Szczegóły | |
Dział: | Książki |
Wydawnictwo: | Pascal |
Oprawa: | miękka |
Okładka: | miękka |
Rok publikacji: | 2022 |
Wymiary: | 165x245 |
Liczba stron: | 272 |
ISBN: | 9788381039307 |
Wprowadzono: | 30.03.2018 |
Zaloguj się i napisz recenzję - co tydzień do wygrania kod wart 50 zł, darmowa dostawa i punkty Klienta.