Audytowanie firm spożywczych - GMP/GHP, HACCP, jakość - wymagania, komentarz, metodyka

książka

Wydawnictwo Ośrodek Doradztwa i Doskonalenia Kadr
Oprawa miękka
  • Dostępność niedostępny

Opis produktu:

Publikacja zawiera katalog zagadnień pozwalających ocenić zakład spożywczy na wielu płaszczyznach i odnoszących się do różnych kwestii, zaczynając od dobrych praktyk produkcyjnych, higienicznych, poprzez wymagania wobec produkcji i produktu, HACCP, elementy zapewnienia i zarządzania jakością, a kończąc na wymaganiach odnośnie do zagrożeń bioterrorystycznych. Dodatkowo w opracowaniu zaproponowano różne metody oceny poszczególnych zagadnień, tak by Czytelnik w oparciu o nie mógł skonstruować własną ankietę lub samodzielnie przeprowadzić ocenę zakładu, wykorzystując podany materiał. Informacje przedstawione w niniejszej publikacji mogą służyć zarówno studentom i przedsiębiorcom spożywczym, jak i osobom związanym z przemysłem spożywczym w sposób pośredni (architekci, inżynierowie budowlani, konsultanci, audytorzy). Mgr inż. Marek R. Zadernowski - technolog żywności, specjalista w zakresie systemów zapewnienia i zarządzania jakością, absolwent Wydziału Nauki o Żywności Uniwersytetu Warmińsko - Mazurskiego w Olsztynie. Od 1999 roku jest członkiem Królewskiego Instytutu Zdrowia i Higieny w Wielkiej Brytanii. Od dziewięciu lat jest konsultantem i właścicielem firmy specjalizującej się we wdrażaniu systemów GMP, GHP, GLP, HACCP, QACP, ISO 9001:2000 oraz systemów śledzenia wstecznego produktów w przemyśle spożywczym i rolnictwie. Prowadzi szkolenia oraz wdrożenia w zakresie systemów zapewnienia i zarządzania jakością. Jest audytorem systemów GMP, GHP, HACCP i ISO 9001:2000. Dodatkowo prowadzi badania naukowe w zakresie systemów zapewnienia i zarządzania jakością w agrobiznesie i przemyśle spożywczym. Jest autorem lub współautorem ponad dwudziestu publikacji w tym pięciu książek o tematyce związanej z zapewnieniem i zarządzaniem jakością. Ppłk lek. wet. mgr inż. Paweł Walęcik - absolwent Wydziału Medycyny Weterynaryjnej Akademii Rolniczej w Lublinie oraz Wydziału Nauki o Żywności i Żywieniu Człowieka Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego. Od 1986 pełni zawodową służbę wojskową. Odbył staż w Wojskowym Instytucie Higieny i Epidemiologii w Puławach, był kierownikiem Wojskowego Ośrodka Weterynaryjnego w Siedlcach oraz starszym inspektorem weterynaryjnym Wojskowego Okręgowego Ośrodka Weterynaryjnego w Nowym Dworze Mazowieckim. Obecnie jest zastępcą komendanta kierownikiem Sekcji Nadzoru Weterynaryjnego Wojskowego Ośrodka Medycyny Prewencyjnej w Modlinie. Uczestniczył w misji Polskiego Kontyngentu Wojskowego w Syrii. Jest audytorem wewnętrznym - ekspertem technicznym oceniającym laboratoria oraz współautorem publikacji z dziedziny zapewnienia i zarządzania jakością. Kpt. lek. wet. Małgorzata Białłowicz - absolwentka Wydziału Medycyny Weterynaryjnej Uniwersytetu Warmińsko - Mazurskiego w Olsztynie. Pracowała jako asystent w Instytucie Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie. Odbyła staże naukowe w Department of Physiology, University of Turku w Finlandii oraz staż naukowy w Katedrze Embriologii Instytutu Genetyki i Hodowli Zwierząt PAN w Jastrzębcu. Od 2004 pełni zawodową służbę wojskową na stanowisku wojskowego inspektora weterynaryjnego Działu Nadzoru Weterynaryjnego w Wojskowym Ośrodku Medycyny Prewencyjnej w Modlinie. Mjr lek. wet. mgr inż. Jacek Dybaś - absolwent Wydziału Medycyny Weterynaryjnej Akademii Rolniczej we Wrocławiu oraz Wydziału Nauki o Żywności i Żywieniu Człowieka Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie. Od 1989 pełni zawodową służbę wojskową. Pełnił funkcję epizootiologa 10 Sudeckiej Dywizji Pancernej im. Bohaterów Armii Radzieckiej w Opolu, następnie Kierownika Wojskowego Rejonowego Ośrodka Weterynarii w Giżycku, starszego inspektora weterynaryjnego Wojskowego Okręgowego Ośrodka Weterynaryjnego w Nowym Dworze Mazowieckim, obecnie starszy inspektor weterynaryjny Działu Nadzoru Weterynaryjnego w Wojskowym Ośrodku Medycyny Prewencyjnej w Modlinie. Dwukrotnie brał udział w operacjach pokojowych ONZ w ramach Polskich Kontyngentów Wojskowych Sił Pokojowych ONZ jako kierownik pracowni analityki i biochemii krwi i kierownik laboratorium i szef zespołu higienicznego. Mjr lek. wet. Janusz Stolarski - absolwent Wydziału Medycyny Weterynaryjnej Akademii Rolniczej w Lublinie, specjalizacja z zakresu higieny mięsa i produktów pochodzenia zwierzęcego w Państwowym Instytucie Weterynarii w Puławach. Pracował jako lekarz weterynarii asystent w Powiatowym Zakładzie Lecznictwa Zwierząt w Siemiatyczach. Od 1988 pełni zawodową służbę wojskową. Zajmował stanowisko wojskowego inspektora weterynaryjnego w Wojskowym Okręgowym Ośrodku Weterynarii w Nowym Dworze Mazowieckim, a obecnie jest zatrudniony jako wojskowy inspektor weterynaryjny Działu Profilaktyki i Lecznictwa w Wojskowym Ośrodku Medycyny Prewencyjnej w Modlinie. Trzykrotnie brał udział w operacjach pokojowych ONZ w ramach Polskich Kontyngentów Wojskowych Sił Pokojowych ONZ. Por. lek. wet. Magdalena Górecka - absolwentka Wydziału Medycyny Weterynaryjnej Akademii Rolniczej w Lublinie. Odbyła staż w Powiatowym Inspektoracie Weterynarii w Radomiu. Od 2004 pełni zawodową służbę wojskową zajmując stanowisko wojskowego inspektora weterynarii w Wojskowym Ośrodku Medycyny Prewencyjnej w Modlinie.
S
Szczegóły
Dział: Książki
Wydawnictwo: Ośrodek Doradztwa i Doskonalenia Kadr
Oprawa: miękka
Wprowadzono: 15.01.2007

RECENZJE - książki - Audytowanie firm spożywczych - GMP/GHP, HACCP, jakość - wymagania, komentarz, metodyka

4.5/5 ( 13 ocen )
  • 5
    11
  • 4
    0
  • 3
    1
  • 2
    0
  • 1
    1