Apetyt na jedzenie (twarda)
Pokarm w społeczeństwie, kulturze, symbolice na przestrzeni dziejów książka
Wydawnictwo Uniwersytet Kazimierza Wielkiego |
Oprawa twarda |
Opis produktu:
Książka stanowi przykład praktycznej realizacji postulatu interdyscyplinarności w studiach nad pożywieniem, które w ostatnich latach jest przedmiotem badań przedstawicieli wielu nauk: archeologii, historii, antropologii, socjologii, kulturoznawstwa. Prezentowane w niej artykuły podzielone na trzy części o zróżnicowanej tematyce, mieszczące się w ramach tzw. food studies, podejmują próbę określenia roli jedzenia w życiu człowieka. Nie tylko przez pryzmat zaspokajania podstawowych potrzeb egzystencjonalnych, ale także jako ważne źródło, które w przestrzeni historycznej kreowało działania społeczno-kulturowe. Takie zintegrowane spojrzenie na kwestię żywności jest niezbędne do pełnego zrozumienia złożonych problemów związanych z jedzeniem. Takie podejście jest także czymś więcej niż tylko sumą badań poszczególnych dyscyplin naukowych - dostarcza nowych informacji na temat sposobów, w jakich żywność uczestniczy w całokształcie procesów społecznych, politycznych, środowiskowych, kulturowych i ekonomicznych.
Szczegóły |
Dział: | Książki |
Wydawnictwo: | Uniwersytet Kazimierza Wielkiego |
Oprawa: | twarda |
Okładka: | twarda |
Wprowadzono: | 01.11.2018 |