Książkowe bestsellery z tych samych kategorii

Przyjaciółka   Książka 37,28 zł
Paderborn Langer Tom 2   Książka 32,93 zł
Tajemnica domu Uklejów   Książka 37,49 zł

113 Dań Siostry Anastazji (twarda)

Potrawy jarskie i ryby

książka

Wydawnictwo WAM
Oprawa twarda
  • Dostępność niedostępny

Opis produktu:

Zapraszamy na ucztę z Siostrą Anastazją. Tym razem autorka kulinarnych bestsellerów przygotowała przepisy dla miłośników zup, dań jarskich i ryb. Zupa z kalarepki, gulasz z soczewicy, kotlety z fasoli czy zapiekanka z cukinii i sera to tylko kilka wybranych ze 113 zawartych w książce przepysznych propozycji.

Daj się uwieść tradycyjnemu smakowi, skorzystaj z porad i przepisów Siostry Anastazji.
S
Szczegóły
Dział: Książki
Wydawnictwo: WAM
Oprawa: twarda
Okładka: twarda
Wprowadzono: 29.03.2014

RECENZJE - książki - 113 Dań Siostry Anastazji, Potrawy jarskie i ryby

4.5/5 ( 6 ocen )
  • 5
    4
  • 4
    1
  • 3
    1
  • 2
    0
  • 1
    0

Anna

ilość recenzji:646

brak oceny 6-03-2017 18:49

Siostra Anastazja Pustelnik pt.113 Dań Siostry Anastazji ? Potrawy jarskie i ryby przedstawia dania proste, które są również przeznaczone dla osób, które są smakoszami zup, dań jarskich i ryb.

Książka 113 Dań Siostry Anastazji ? Potrawy jarskie i ryby spełnia oczekiwania kulinarne czytelnika pod każdym względem.

Ksiądz Stanisław Groń zachwala sobie kuchnię Siostry Anastazji, ponieważ uważa, że jej gotowanie jest darem z niebios. Chciałby jej nadać fikcyjny order za jej zasługi w dziedzinie kulinarni.

Siostra Anastazja udziela 12 porad odnośnie sposobu gotowania warzyw, podawania zup, podawania pieczywa, zdradza jakie mamy rodzaje zup, jak gotować kluski ziemniaczane, omlety, nie zdradza jedynie sekretów związanych odnośnie z rodzajami tłuszczu.

Potrawy jarskie i ryby

Książka 113 Dań Siostry Anastazji ? Potrawy jarskie i ryb składa się z następujących potraw: Botwinka, Bób z grzybami, Bób zapiekany z czosnkiem, Brukselka smażona w cieście, Bulion warzywny, Chłodnik buraczany, Chłodnik koperkowy, Cukinia zapiekana z grzybami, Cukinia zapiekana z pomidorami, Flaczki jarzynowe, Galaretka jarzynowa, Gołąbki z kaszą w sosie pieczarkowym, Grochówka z grzankami, Gulasz jarzynowy, Gulasz z soczewicy, Kalafior panierowany, Kalafior smażony w cieście, Kapuśniak z kiszonej kapusty, Kapuśniak ze słodkiej kapusty, Knedle z białym serem I , II kopytka pikantne, Kotleciki z rolady ziemniaczanej ze szpinakiem, kotlety rybne, kotlety ryżowe z pestkami dyni, kotlety serowe, kotlety z fasoli, kotlety z gotowany ziemniaków, kotlety z jaj faszerowane pieczarkami, kotlety z kapusty włoskiej, kolety z kaszy manny, Krupnik z jajkiem, Łazanki, Łazanki z kapustą i pieczarkami, Łazanki z kapustą i warzywami, Makaron faszerowany szpinakiem, Makaron z bakłażanem, z brokułami, z cukinią, z grzybami, z karczochami, z marchewką, z papryką, z suszonymi pomidorami, ze szpinakiem, Marchewka przysmażana , Naleśniki z farszem jarzynowym, Naleśniki z farszem szpinakowym, Omlet szpinakowy, z jarzynami, z porem, z żurawiną, Papryka nadziewana kaszą gryczaną, Pierogi, Pierogi smażone z ziemniaków , Pierogi z bobem, z fasolą, z soczewica, Pierogi ze szpinakiem i białym serem, Placki z cukinią i białym serem, Placki z selera, Placki ziemniaczane zapiekane z kapustą kiszoną, Potrawka jarzynowa, Pstrąg podany z sosem śmietanowo- pleśniowym, Pstrąg pieczony warzywach, Pyzy z białym serem, Pyzy z kapustą, Rolada ziemniaczana ze szpinakiem, Ryba zapiekana w śmietanie, Sakiewki napełnione kapustą, ser smażony , Uszka z bobem, z fasolą, Wywar jarzynowy, Zapiekana kapusta z jaśkiem, Zapiekanka kalafiorowo ? brokułowa, zapiekanka rybna, z bakłażana, z cukinii i pomidorów, z łososiem i szpinakiem w sosie śmietanowym, Zapiekanka ziemniaczana z warzywami , Zupa czosnkowa, fasolowa z grzybkami i czosnkiem, koperkowa, Zupa krem dyniowy z czosnkiem, jarzynowy z jajkiem , szpinakowy, z dyni, z dyni z płatkami migdałowymi, z marchewki, zupa porowa, zupa z cukinii, zupa z kurkami, zupa z suszonych borowików , żurek z serwatki.

Przedstawione przez Siostrę Anastazję przepisy zwróciły moją uwagę, ponieważ dania jarskie i potrawy z ryb są smaczne i pożywne. Któż z nas nie ceni sobie podany w piękny sposób zupy, a do tego jako dodatek grzanki z białego pieczywa.

Zwróciłam szczególną uwagę w tej książce na dania makaronowe, placki ziemniaczane, kotlety serowe, grochówka z grzankami, które wykonałam korzystając przy tym z udzielonych rad Siostry Anastazji.

Autorka przekazuje swoją wiedzę sposób zrozumiały tak, aby czytelnik zrozumiał kulinarny jej przekaz.

Książka posiada 272 stron, twarda oprawa. Wydana została przez Wydawnictwo WAM.

Polecam zakup książki autorstwa Siostry Anastazji, gdyż 113 przepisów jest warte przyrządzenia i zapoznania się z nimi.

http://all-you-need-is-book.blogspot.com

ilość recenzji:234

brak oceny 4-09-2014 13:51

Podejrzewam, że książka ?113 dań siostry Anastazji. Potrawy jarskie i ryby? powstała z myślą o wszystkich, którym brakuje pomysłów na postne piątkowe obiady. Osobiście mam zamiar korzystać z niej częściej, niż tylko raz w tygodniu, szczególnie, że pomysłów i inspiracji u siostry Anastazji nigdy nie brakuje. Jestem przekonana, że samo nazwisko siostry wystarczy, żeby przyciągnąć wierne wielbicielki jej książek kucharskich, bo jeśli ktoś choć raz wypróbuje przepisy zaproponowane przez autorkę, to z pewnością zamarzy o posiadaniu wszystkich tomów z kolekcji.

Aga CM

ilość recenzji:415

brak oceny 6-05-2014 08:21

Prostota, naturalność, smak, zdrowie. Takimi słowami podsumowałabym książkę kucharską siostry Anastazji Pustelnik "113 dań siostry Anastazji. Potrawy jarskie i ryby". Nie zawsze mamy ochotę na dania mięsne. W każdym razie ja tak mam. Poza tym wielu z Nas jest wegetarianami, weganami. Dlatego postanowiłam zapoznać się z tą książką. Okazała się skarbnicą wiedzy. Ale przejdźmy do szczegółów...

Jak już sam tytuł mówi przepisów jest 113. Na końcu zamieszczono dwa spisy treści: alfabetyczny i w podziale na rodzaje potraw. To zaspokoiło moje wszelkie oczekiwania wobec spisu treści. Po krótkim wstępie autorka daje kilka praktycznych rad dotyczących przygotowania zup, ziemniaków na ciasto ziemniaczane, omletów, piekarnika. To niezwykle ważny dodatek dla mnie, ponieważ nie posiadam zbyt rozległej wiedzy o gotowaniu. Ponadto przepisy oznaczono stopniem trudności wykonania - od 1 do 3 czapek kucharskich, co będzie ułatwieniem w moich próbach kucharzenia.

Pierwsze pojawiają się przepisy podstawowe: co ważne znalazłam tu przepisy jak zrobić domowy makaron, wywar jarzynowy, pierogi, uszka, łazanki i kluseczki rwane. Dla osoby, która raczej gotowaniem zajmuje się od wielkiego dzwonu to istotne informacje. Później są zupy (30 przepisów) i dodatki do zup (3). Uważam, że to dużo - robiąc zupę na dwa dni mam z głowy wymyślanie (co dziś za zupę ugotować?) na 2 miesiące. Każdy przepis wzbogacony jest kolorową fotografią gotowej potrawy - co tu dużo mówić - powiem szczerze - zgłodniałam.

Następnie zamieszczono przepisy na dania mączne: kluski, makarony i łazanki (łącznie 13). Znalazłam w tym rozdziale również przepisy na sos karmelowy do klusek drożdżowych gotowanych na parze i 2 farsze do łazanek. Kolejne pojawiają się przepisy na knedle, kopytka, pyzy (razem 6) wraz z 3 rodzajami farszów. Później są przepisy na pierogi wraz z 5 różnymi farszami, uszka (2), naleśniki (3), omlety (4).

Tu kończą się potrawy mączne, które zresztą bardzo lubię, a zaczynają się rolady, placki i kotleciki ziemniaczane, z cukinii i z kapusty kiszonej i włoskiej, z sera, z dyni, z ryżu, z fasoli, z jaj, z kaszy manny, z selera. Do wyboru do koloru. Brnąc dalej napotykamy dania warzywne. I tu znajdziemy przepisy na warzywa duszone, panierowane, smażone, zapiekana (razem 26).

Wreszcie dochodzimy do ryb. Wprost je uwielbiam. Często je jem, a ciągle brakuje mi pomysłów na nowe przepisy. I właśnie tu znalazłam mnóstwo przepisów na ryby pieczone i zapiekane. Co bardzo mnie ucieszyło. I to już koniec podróży kulinarnej.

Dodam jeszcze, że na tylnej obwolucie znajduje się kod QR, a publikacja jest w twardej oprawie co zapewni jej dłuższy żywot. Lecę coś przekąsić - tak zgłodniałam przeglądając te przepisy. Polecam...