Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu. Część 1

podręcznik

Wydawnictwo PWN
  • Dostępność niedostępny

Opis produktu:

 `Żywienie człowieka` to seria podręczników stanowiących wyczerpujące kompendia wiedzy z zakresu współczesnej nauki o żywieniu, dietetyki i zdrowia publicznego.
 Autorzy omówili: cele i zadania tej dziedziny nauki oraz historię jej rozwoju; fizjologię trawienia i przyswajania pożywienia; potrzeby energetyczne organizmu i ich zaspokajanie; składniki pokarmowe oraz wartość odżywczą i bezpieczeństwo produktów spożywczych; normy żywieniowe i planowanie żywienia oraz ocenę sposobu żywienia i stanu odżywienia.

Książka została tak napisana, aby pomóc Czytelnikowi:
 - zdobyć podstawową wiedzą o żywieniu i żywności oraz jej dotychczasowym rozwoju;
 - właściwie rozumieć potrzeby pokarmowe własnego organizmu i racjonalnie je zaspokajać;
 - nauczyć się, jak żywić innych i oceniać efektywność tych działań;

 W obecnym trzecim już wydaniu uwzględniono wyniki badań naukowych, które przyczyniły się do istotnego wzrostu wiedzy z zakresu nauk przyrodniczych w ostatnich kilkunastu latach, weryfikując i zmieniając poglądy na niektóre ważne problemy żywieniowe. Zagadnienia wykraczające poza podstawy nauki o żywieniu przeniesiono i omówiono bardziej szczegółowo w tomie 3 - Żywienie człowieka a zdrowie publiczne (WN PWN, 2009); dokonano także drobnych zmian w strukturze poszczególnych części podręcznika, poprzedzając je krótkimi wprowadzeniami.
 Kontynuację publikacji stanowi tom drugi poświęcony żywieniu człowieka zdrowego i chorego oraz tom trzeci traktujący o związkach żywienia ze zdrowiem rozpatrywanych na poziomie populacji, a uzupełnia je Słownik terminologiczny.

 Książka jest przeznaczona dla studentów uczelni przyrodniczych, medycznych, uniwersytetów i innych, a także żywieniowców, dietetyków, lekarzy i organizatorów turystyki.
S
Szczegóły
Dział: Podręczniki szkolne
Wydawnictwo: PWN
Oprawa: miękka

RECENZJE - Podręcznik - Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu. Część 1

4.6/5 ( 17 ocen )
  • 5
    15
  • 4
    0
  • 3
    1
  • 2
    0
  • 1
    1