Produkcja zwierzęca część 1
Podręcznik do nauki zawodu technik rolnik, technik ogrodnik, technik mechanizacji rolnictwapodręcznik
Wydawnictwo Rea |
- Dostępność niedostępny
Opis produktu:
Podręcznik stanowi kompendium podstawowej, istotnej dla technika rolnika wiedzy z zakresu produkcji zwierzęcej, która pomoże ukształtować profesjonalne umiejętności i postawy zawodowe. Wiedza z zakresu przedmiotu produkcja zwierzęca jest podana w dwóch częściach podręcznika. Jej opanowanie pomoże w realizowaniu przyszłych zadań zawodowych.W I części podręcznika podano informacje dotyczące:
- budowy i funkcjonowania zwierząt gospodarskich;
- zasad żywienia zwierząt;
- wartości pasz stosowanych w żywieniu zwierząt;
- warunków w środowisku bytowania zwierząt związanych z higieną produkcji zwierzęcej;
- pokroju zwierząt i podstawowych założeń technologii produkcji.
W II części podręcznika skoncentrowano się na określeniu:
- technologicznych podstaw chowu i hodowli bydła;
- technologicznych podstaw chowu owiec, kóz, trzody chlewnej i koni;
- technologicznych podstaw produkcji drobiarskiej;
- produkcji zwierzęcej w rolnictwie ekologicznym;
- elementów hodowli zwierząt z uwzględnieniem ich rejestrowania i znakowania;
- formalno-prawnych podstaw chowu zwierząt, profilaktyki weterynaryjnej, obrotu zwierzętami i ich produktami.
Zdobycie tej wiedzy pozwoli na podejmowanie zadań związanych z uzyskiwaniem wysokiej jakości mleka, mięsa i jaj, które stanowią bardzo ważne produkty żywnościowe. Ich jakość bezpośrednio przekłada się bowiem na zdrowie i jakość życia konsumenta.
Szczegóły | |
Dział: | Podręczniki szkolne |
Wydawnictwo: | Rea |
Oprawa: | miękka |