Mikrobiologia żywności

podręcznik

Wydawnictwo ab format
  • Dostępność niedostępny

Opis produktu:

Książka przeznaczona dla uczniów kształcących się w zawodzie technik żywienia i gospodarstwa domowego

Spis treści

Rozdział 1.
Wiadomości wstępne
1.1. Zadania i zakres przedmiotu
1.2. Środowiska bytowania drobnoustrojów
1.3. Rola drobnoustrojów w przyrodzie i gospodarce człowieka

Rozdział 2.
Wyposażenie i zasady pracy w pracowni mikrobiologicznej
2.1. Zasady BHP w pracowni mikrobiologicznej
2.2. Organizacja pracowni mikrobiologicznej
2.3. Wyposażenie pracowni mikrobiologicznej
2.4. Preparaty mikroskopowe
2.5. Podłoża do hodowli drobnoustrojów

Rozdział 3.
Morfologia drobnoustrojów
3.1. Systematyka drobnoustrojów
3.2. Morfologia bakterii
3.3. Morfologia drożdży
3.4. Pleśnie
3.5. Wirusy

Rozdział 4.
Fizjologia drobnoustrojów
4.1. Odżywianie się drobnoustrojów
4.2. Oddychanie drobnoustrojów
4.3. Rozmnażanie się drobnoustrojów
4.4. Enzymy w procesach fizjologicznych drobnoustrojów

Rozdział 5.
Wpływ środowiska na wzrost i rozwój drobnoustrojów
5.1. Środowisko bytowania drobnoustrojów
5.2. Wpływ czynników fizycznych i chemicznych na rozwój drobnoustrojów

Rozdział 6.
Wykorzystanie drobnoustrojów w produkcji żywności
6.1. Procesy fermentacyjne
6.2. Rola bakterii mlekowych w przetwórstwie spożywczym
6.3. Znaczenie bakterii octowych
6.4. Rola bakterii propionowych
6.5. Charakterystyka i rola drożdży
6.6. Znaczenie pleśni
6.7. Bakterie fermentacji masłowej
6.8. Mikrobiologiczny rozkład podstawowych składników żywności

Rozdział 7.
Mikrobiologiczne aspekty higieny w produkcji żywności
7.1. Zakażenia i choroby zakaźne
7.2. Zatrucia pokarmowe
7.3. Higiena pomieszczeń zakładów gastronomicznych i gospodarstw domowych
7.4. Higiena personelu
S
Szczegóły
Dział: Podręczniki szkolne
Wydawnictwo: ab format
Oprawa: miękka

RECENZJE - Podręcznik - Mikrobiologia żywności

4.5/5 ( 12 ocen )
  • 5
    10
  • 4
    0
  • 3
    1
  • 2
    0
  • 1
    1