Ekonomika i organizacja w gastronomii. Podręcznik

podręcznik

Wydawnictwo ab format
  • Dostępność niedostępny

Opis produktu:

Podręcznik przeznaczony do kształcenia w zawodzie technik organizacji usług gastronomicznych na poziomie technikum i szkoły policealnej. Dopuszczony do użytku szkolnego. Numer dopuszczenia MEN 35/2008.


Spis treści

ROZDZIAŁ 1. ZAGADNIENIA PODSTAWOWE - WIADOMOŚCI WSTĘPNE
1.1. Ekonomia jako nauka o dysponowaniu zasobami
1.2. Proces produkcji i jego elementy
1.3. Dziedziny produkcji
1.4. Istota i cele gospodarowania
1.5. Towar i produkcja towarowa
1.6. Fazy cyklu gospodarczego
1.7. Funkcje pieniądza
1.8. Gospodarka naturalna i towarowo-pieniężna
1.9. Ekonomiczne i społeczne znaczenie gastronomii i przemysłu gastronomicznego
1.10. Polska Klasyfikacja Działalności
1.11. Produkt krajowy brutto i dochód narodowy - tworzenie i podział
1.12. Budżet państwa - wpływy i wydatki budżetowe
1.13. Kompetencje administracji rządowej i samorządowej

ROZDZIAŁ 2. ISTOTA GOSPODARKI RYNKOWEJ
2.1. Istota gospodarki rynkowej
2.2. Pojęcie i klasyfikacja rynku
2.3. Cechy gospodarki rynkowej
2.4. Elementy rynku
2.5. Prawo popytu i prawo podaży
2.6. Funkcje cen i zasady ich kształtowania
2.7. Prawo Engla
2.8. Podstawowe struktury rynkowe
2.9. Decyzje konsumenta i producenta

ROZDZIAŁ 3. PODMIOTY GOSPODARCZE
3.1. Pojęcie i cechy przedsiębiorstw
3.2. Pojęcie działalności gospodarczej i przedsiębiorcy
3.3. Klasyfikacja podmiotów gospodarczych ze względu na rodzaj prowadzonej działalności
3.4. Rodzaje przedsiębiorstw ze względu na formę organizacyjno-prawną
3.5. Formy prawne jednostek gospodarczych
3.6. Zasady prowadzenia działalności gospodarczej - rodzaj działalności, lokalizacja
3.7. Etapy załatwiania formalności związanych z podjęciem działalności gospodarczej na własny rachunek
3.8. Dokumentacja założenia i prowadzenia przedsiębiorstwa
3.9. Możliwości pozyskiwania kapitału
3.10. Zasady sporządzania, kontroli i przechowywania dokumentów księgowych
3.11. Wykorzystanie techniki komputerowej w rachunkowości
3.12. Zakończenie prowadzenia działalności
3.13. Wynik finansowy

ROZDZIAŁ 4. ORGANIZACJA I ZARZĄDZANIE PODMIOTAMI GOSPODARCZYMI
4.1. Miejsce gastronomii w gospodarce rynkowej
4.2. Struktura organizacyjna przemysłu gastronomicznego
4.3. Właściwości systemu żywienia otwartego i zamkniętego
4.4. Klasyfikacja rodzajowa placówek gastronomicznych
4.5. Organizacje branżowe
4.6. Schematy organizacyjne gastronomii
4.7. Stanowiska gastronomiczne, ich zadania i zakres odpowiedzialności
4.8. Wymagania terenowe i środowiskowe lokalizacji placówek gastronomicznych
4.9. Produkcja
4.10. Formy obsługi konsumenta
4.11. Charakterystyka pomieszczeń gastronomicznych
4.12. Małe placówki szybkiej gastronomii
4.13. Dodatkowa działalność usługowo-rozrywkowa
4.14. Postrzeganie systemu fast food przez konsumentów
4.15. Cele i sposoby postępowania wobec konsumentów
4.16. Konkurencja na rynku gastronomicznym
4.17. Wykorzystanie internetu w zarządzaniu przedsiębiorstwem

ROZDZIAŁ 5. ŚRODKI GOSPODARCZE PRZEDSIĘBIORSTW
5.1. Majątek przedsiębiorstwa i jego podział
5.2. Pojęcie, wartość i rodzaje środków trwałych
5.3. Rodzaje zużycia i stopień wykorzystania środków trwałych
5.4. Amortyzacja - zasady obliczania i interpretacji
5.5. Ekonomika remontów środków trwałych
5.6. Badanie efektywności wykorzystania środków trwałych
5.7. Majątek obrotowy - ruch okrężny środków obrotowych
5.8. Rachunek ekonomiczny w działalności inwestycyjnej
5.9. Wartość pieniądza w czasie
5.10. Inwestowanie
5.11. Cykl rozwojowy projektu inwestycyjnego
5.12. Proste metody oceny przedsięwzięć rozwojowych
5.13. Metody dyskontowe oceny efektywności przedsięwzięć rozwojowych
5.14. Możliwości inwestowania wolnych kapitałów

ROZDZIAŁ 6. SYSTEM PODATKOWY I UBEZPIECZENIA
6.1. Pojęcie i rodzaje podatków
6.2. Zasady naliczania podatku VAT, podatku akcyzowego i podatku dochodowego
6.3. Podatki i opłaty lokalne
6.4. Inne formy opodatkowania działalności gospodarczej
6.5. Ubezpieczenia gospodarcze - istota, rodzaje
6.6. Decyzje podmiotu o wyborze firmy ubezpieczeniowej

ROZDZIAŁ 7. PRACOWNICY W PODMIOCIE GOSPODARCZYM
7.1. Praca i jej znaczenie w życiu człowieka
7.2. Polityka personalna i jej koncepcje
7.3. Dobór pracowników w przedsiębiorstwie
7.4. Źródła i metody naboru pracowników w przedsiębiorstwie
7.5. Źródła informacji o wolnych miejscach pracy
7.6. Rozmowa kwalifikacyjna
7.7. Wskaźniki zatrudnienia
7.8. Prawo pracy
7.9. Regulamin pracy
7.10. Wydajność pracy i pracochłonność produkcji
7.11. Ocenianie
7.12. Bilans czasu pracy pracownika i urlopy pracownicze
7.13. Wykształcenie, kwalifikacje a zatrudnienie
7.14. Pojęcie i funkcje płac
7.15. Elementy składowe płacy i systemy wynagrodzeń
7.16. Wynagrodzenie za pracę i jego ochrona prawna
7.17. Regulamin wynagradzania
7.18. Podstawowe prawa i obowiązki zakładu pracy i pracownika
7.19. Stosunek pracy i umowy o pracę
7.20. Umowy cywilnoprawne występujące w działalności gospodarczej
7.21. Zasady rozwiązywania umów o pracę
7.22. Świadczenia otrzymywane z ZUS
7.23. Negocjacje

ROZDZIAŁ 8. KONTROLA DZIAŁALNOŚCI GOSPODARCZEJ
8.1. Organy kontrolne w Polsce
8.2. Pojęcie i rodzaje kontroli w przedsiębiorstwie
8.3. Inwentaryzacja jako forma kontroli w przedsiębiorstwach
8.4. Dokumentacja kontrolna - protokoły, sprawozdania komisji, arkusze spisu
8.5. Odpowiedzialność pracownicza i jej rodzaje

ROZDZIAŁ 9. ANALIZA I OCENA SYTUACJI EKONOMICZNO-FINANSOWEJ
9.1. Pojęcie i rodzaje analiz
9.2. Analiza strategiczna
9.3. Wyniki analiz i ich wykorzystanie
9.4. Źródła informacji analitycznych - sprawozdania finansowe (bilans, rachunek zysków i strat, rachunek przepływów pieniężnych)
9.5. Bilans majątkowy, budowa i struktura
9.6. Przepływy środków pieniężnych (cash flow)
9.7. Analiza przychodów
9.8. Wskaźnik oceny kondycji ekonomiczno-finasowej - wskaźnik: zyskowności, zadłużenia i sprawności

LITERATURA
S
Szczegóły
Dział: Podręczniki szkolne
Wydawnictwo: ab format
Oprawa: miękka

RECENZJE - Podręcznik - Ekonomika i organizacja w gastronomii. Podręcznik

4.5/5 ( 17 ocen )
  • 5
    12
  • 4
    2
  • 3
    2
  • 2
    1
  • 1
    0