SPRAWDŹ STATUS ZAMÓWIENIA
POMOC I KONTAKT
Ulubione
Kategorie

Ebook Zapomniane klejnoty pdf

  • pdf

O Akcji

Akcja Podziel się książką skupia się zarówno na najmłodszych, jak i tych najstarszych czytelnikach. W jej ramach możesz przekazać książkę oznaczoną ikoną prezentu na rzecz partnerów akcji, którymi zostali Fundacja Dr Clown oraz Centrum Zdrowego i Aktywnego Seniora. Akcja potrwa przez cały okres Świąt Bożego Narodzenia, aż do końca lutego 2023.
Dowiedz się więcej
  • Promocja
    image-promocja

ebook

Wydawnictwo Biblioteka Analiz
Data wydania 2017
Zabezpieczenie Znak wodny
Produkt cyfrowy

Opis produktu:

Autor przypomina dawno zapomniane receptury nalewek, wódek i likierów, pisze o ich historii, podaje także przepisy, tak by każdy sam mógł spróbować przygotować kordiały, eliksiry i rosolisy.
Bogumił Rychlak z zawodu jest tłumaczem i nauczycielem języka angielskiego. Jego pasją jest odtwarzanie starych, zapomnianych receptur nalewek z różnych stron Europy - z Francji, Włoch, Niemiec, Anglii. Sam stworzył też receptury takich trunków jak Żubrsinthe czy Boggy Absinthe, które oferowane są na francuskim rynku. Jest współautorem książki Nalewki nalewkarzy oraz redaktorem magazynu o mocnych alkoholach Aqua Vitae.
Słowo od autora:
"Postanowiłem zagłębić się w bogatą historię likiernictwa i wystawić na światło dzienne dawno już zapomniane mikstury, o których z sentymentu można poczytać, a przy odrobinie cierpliwości samemu sporzą-dzić w domu, mając pewność, że pije się to, co przypomina choć trochę oryginał a nie jakieś barmańskie sznapsy niewiadomej proweniencji.
Jako że książka traktuje o historii trunków, które istniały, można je było kupić i były produkowane do pewnego momentu, w poszukiwaniach źródeł skupiłem się głównie na poradnikach wydanych na potrzeby przemysłu likierniczego, czyli pisanych dla osób z branży. Najstar-sza książka pochodziła z 1744, najmłodsza z 1920 roku, zaś większość z początku i końcu XIX wieku. Były to najbardziej miarodajne źródła. Posiłkowałem się również cennikami, wspomnieniami, ogłoszeniami, reklamami, etc, praktycznie wszystkim, co mogło w jakiś sposób uchylić rąbka tajemnic sztuki, jaką niewątpliwe było kiedyś szeroko pojęte likiernictwo.
Starałem się  zbliżyć do sedna przepisu i trzymać historycznej wykładni, a wszelkie rozbieżności możliwie jak najbardziej ujednolicić. Czy mi się to udało? Wystarczy przeczytać książkę".
S
Szczegóły
Dział: Ebooki pdf, epub, mobi, mp3
Kategoria: inne,  kulinaria
Wydawnictwo: Biblioteka Analiz
Rok publikacji: 2017
Język: polski
Zabezpieczenia i kompatybilność produktu (szczegóły w dziale POMOC): *Produkt jest zabezpieczony przed nielegalnym kopiowaniem (Znak wodny)

eBookowe bestsellery z tych samych kategorii

RECENZJE - eBook pdf - Zapomniane klejnoty - pdf

Zaloguj się i napisz recenzję - co tydzień do wygrania kod wart 50 zł, darmowa dostawa i punkty Klienta.

4.3/5 ( 4 oceny )
  • 5
    3
  • 4
    0
  • 3
    0
  • 2
    1
  • 1
    0

Wpisz swoje imię lub nick:
Oceń produkt:
Napisz oryginalną recenzję: