Książkowe bestsellery z tych samych kategorii

Wiem co jem. Przepisy z programu

książka

Wydawnictwo Publicat SA
Oprawa miękka
  • Dostępność niedostępny

Opis produktu:

`Program Wiem, co jem` zrodził się w mojej głowie z miłości do dobrego jedzenia i z tęsknoty za nim. `Polskie jedzenie jest najlepsze na świecie` - zwykłam bowiem mawiać naszym gościom, którzy tłumnie przybywali do wynajmowanego przez nas domu pod Waszyngtonem. Lepiłam w nim pierogi i przyrządzałam chłodnik litewski dla prof. Zbigniewa Brzezińskiego, piekłam pasztet i kruche ciasto z wiśniami dla amerykańskich polityków, politologów i komentatorów, peklowałam karkówkę na grilla dla naszych amerykańskich sąsiadów. (...)Kupujmy prawdziwe jedzenie, wspierając jednocześnie uczciwych producentów. A jeśli ktoś ma dość sklepowej, przetworzonej żywności, zawsze może sięgnąć po przepisy z programu Wiem, co jem. Na pewno się nie zawiedzie.`
Katarzyna Bosacka

Czy można na co dzień jeść bez chemii?
Czy da się unikać `sklepowej` przetworzonej żywności?
Czy można jeszcze poczuć smak prawdziwego jedzenia?

Oto książka dla wszystkich, którzy lubią wiedzieć, co `wrzucają do garnka`. Dla tych, którzy chcą do minimum ograniczyć konserwanty i inne dodatki, a do maksimum wykorzystać naturalne składniki odżywcze.

Kasia Bosacka proponuje 70 przepisów, które sprawdziła w swoim programie telewizyjnym.

Bez konserwantów, bez zbędnych dodatków chemicznych.
Smacznie i zdrowo.

Przepisy kuchni polskiej na dania, które Autorka serwuje swoim przyjaciołom z całego świata.
Sposoby na ograniczenie `chemii na stole`.
Wskazówki, dzięki którym poczujesz ogromna różnicę smaku między daniami gotowymi a przygotowanymi w domu.

Przepisy zostały podzielone tematycznie na rozdziały, np.: `Co tygrysy lubią najbardziej`, `Proste jak drut`, czy `Dziękuję, nie marnuję`.
Przepiękne zdjęcia gotowych potraw pomagają wybrać potrzebny przepis i wyobrazić sobie smaczny finał.
S
Szczegóły
Dział: Książki
Wydawnictwo: Publicat SA
Oprawa: miękka
Okładka: miękka
Wprowadzono: 07.04.2015

RECENZJE - książki - Wiem co jem. Przepisy z programu

4.6/5 ( 13 ocen )
  • 5
    11
  • 4
    0
  • 3
    1
  • 2
    1
  • 1
    0

Anna

ilość recenzji:189

brak oceny 8-04-2015 14:19

Zdrowe, domowe, a co najważniejsze sprawdzone przepisy. W dobie parcia na ekologie oraz zdrowej żywności, co za tym idzie unikania tzw. śmieciowego jedzenia jest to niezbędnik na półce w każdym domu. Katarzyna Bosacka podpowiada jak w prosty sposób uniknąć sklepowej chemii. Książka zawiera ciekawe przepisy jak choćby na domowy majonez, grillowane warzywa itp. Jest bardzo czytelna, zawiera dużo obrazków, zdjęć, a sposób przygotowania jest przedstawiony bardzo dokładnie co ułatwia wykonanie potraw. Może zatem po nią sięgnąć kucharz na zaawansowanym poziomie jak i kucharz stawiający pierwsze kroki w kuchni. Całość jest podzielona na trzy ciekawe rozdziały. Książka zawiera również przepisy pozwalające wykorzystać ?resztki? z lodówki co jest sposobem na oszczędność. Podsumowując książka pomoże zdrowo gotować, oszczędzać, unikać gotowych chemicznych mieszanek z sklepowej półki, a także jest genialnym pomysłem na prezent. Gorąco polecam !

Anna Sz.

ilość recenzji:647

brak oceny 17-09-2017 21:16

Książka autorstwa Pani Katarzyny Bosackiej pt Wiem co jem. Przepisy z programu składa się 70 przepisów , które wykonała w swoim kulinarnym programie.

Chcąc przyrządzić proste danie warto jest wiedzieć jak ono powstaje, ile posiada w sobie konserwantów oraz poznać na nowo jego smak poprzez zwrócenie uwagi na składniki jakie dodajemy do niego.

Książka ta składa się z 8 rozdziałów , a wśród nich zwróciłam uwagę na następujące przepisy:

Co tygrysy lubią najbardziej: domowa pizza, krówki, budyń na szybko, frytki dietetyczne.

Proste jak drut: szarlotka na skróty, najszybsza sałatka świata , zupa krem z zielonego groszku.

Wyższa szkoła jazdy: masło klarowane, ananas z krewetkami, pasztet św. Katarzyny, mleko kokosowe.

Grillowanie- nasz sport narodowy: podstawowa marynata do mięs, papryka z grilla, cukinia z kozim serem, karkówka po Bosacku, ketchup domowy.

Zdrowie na budowie: majonez domowy, kefir domowy, kasza jaglana na słodko, ciastka owsiane.

Święta i po świętach: ćwikła, śledź w oleju lnianym, pierogi wigilijne, lukry i dekoracje, pierniczki świąteczne.

Dziękuje, nie marnuje: grzanki winogronowe, grzanki do zupy lub sałaty, omlet z białek, powidła śliwkowe, koktajl bananowy.

Każde z przedstawionych 70 przepisów wykonany w prosty sposób , wiedza przekazana od autorki ucieszy nie jedno smakowe podniebienie Czytelnika.

Tekst napisany został przez Panią Aleksandrę Misztal w sposób zrozumiały.

Dla mnie każdy przepis jest kulinarną tajemnicą wartą odkrycia na łamach ów książki autorstwa Katarzyny Bosak.

Twarda oprawa, 152 strony, pięknie zaprezentowana jest grafika w książce oraz zdjęcia wykonywanych potraw przez autorkę, Wydawnictwo Publicat, Poznań,2015.

Polecam.

Lejla

ilość recenzji:1

brak oceny 30-04-2015 00:00

Szukałam takiej książki! Książki z przepisami, w której ktoś do gotowania podchodzi bardzo na serio. I nie o samo przyrządzanie potraw chodzi, ale przede wszystkim o składniki. Teraz, gdy większość produktów jest chemicznie przetworzonych i nie mamy pojęcia co wkładamy do ust? taka książka to skarb! Zdecydowanie polecam jeśli ktoś chce jeść dobrze i zdrowo!